Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:22 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mihai Aniţei, preşedinte al Colegiului Psihologilor din România, trimis în judecată. Ce contract a încheiat cu soţia sa

ro

24 Mar, 2017 11:15 2520 Marime text
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a lui Mihai Aniţei, preşedinte al Colegiului Psihologilor din România, sub aspectul comiterii infracțiunilor de:
  • conflict de interese în formă continuată (trei acte materiale),
  • folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: „în contextul derulării proiectului „SCOP – specializarea consilierilor de orientare profesională”, finanțat din fonduri europene, implementat de Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă în parteneriat cu Colegiul Psihologilor din România, inculpatul Aniţei Mihai, în calitatea sa de preşedinte al Colegiului Psihologilor din România, și-a atribuit şi a încheiat a două contracte cu el însuși, iar un alt contract l-a atribuit și l-a încheiat cu soția sa.  
 
Decizia de atribuire și încheiere a contractelor a fost luată de inculpat în exercitarea atribuţiilor de reprezentant al Colegiului Psihologilor din România -  entitate juridică de interes public, atribuții vizând activitatea psihologilor din domeniul privat sau public, stabilite prin Legea nr.213/2004 și care atrag calitatea de funcționar public în accepțiunea art.175 al.2 Cod penal.
 
Concret, două contracte de prestări de servicii  au fost încheiate pe o durată de un an (01.11.2010 – 01.11.2011) de Mihai Aniţei în numele Colegiului Psihologilor din România cu psihologul Mihai Aniţei, având ca obiect prestarea de către acesta a unui număr de 1.596 ore ca și coordonator tehnic în cadrul proiectului, respectiv 1.008 ore ca expert elaborare ghid deontologic pentru formarea formatorilor;
 
Un alt contract  de prestări servicii a fost încheiat de Mihai Aniţei în numele Colegiului Psihologilor din România soţia sa, psiholog, având ca obiect prestarea activităţi supervizare consilieri de orientare profesională, pentru o durată de 672 ore. Astfel, inculpatul Aniţei Mihai a  obținut un folos pentru sine şi pentru soția sa de 336.147 lei (din care 307.475 lei – sumă aferentă contractelor încheiate cu propria persoană şi 28.672 lei – sumă aferentă contractului încheiat cu soţia sa)”, potrivit DNA.
 
Valoarea contractelor era stabilită în funcție de numărul de ore, iar prețul convenit era un tarif orar brut, mai transmite DNA. „Pentru a justifica sumele de bani primite în executarea celor două contracte de prestări de servicii pe care şi le-a atribuit sieşi, în perioada noiembrie 2010 – ianuarie 2012, inculpatul Aniței Mihai a prezentat la Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă un număr de 28 de rapoarte ce conțineau date inexacte, nereale, cu privire la orele prestate ca expert, în condiţiile în care aceste ore nu puteau efectiv, fizic, să fie prestate. Astfel,  însumând orele declarate ca fiind lucrate în cadrul proiectului SCOP cu celelalte ore pentru care inculpatul Aniței Mihai era salarizat sau le presta benevol în alte activități (profesor universitar titular sau asociat la mai multe facultăţi, angajat al unei firme, expert sau alte funcţii în alte 5 proiecte finanţate din fonduri europene, preşedinte al Colegiului Psihologilor, activităţi de coordonare editorială şi doctorate, participare la activităţi profesionale în ţară şi străinătate, etc.),  reieșea că acesta lucrase peste 20 de ore într-o zi (inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică), sau chiar un număr de ore  de muncă ce depășea durata unei zile.  În plus, activitățile desfășurate în cadrul proiectului nu erau datate și nici însoțite de documente care să precizeze și să justifice volumul orar zilnic sau săptămânal al muncii prestate și pentru care se solicita plata. A rezultat că inculpatul Aniței Mihai a încasat sume de bani din fonduri europene – F.S.E. (Fondul Social European), fără prestarea orelor menţionate în rapoarte, ceea ce a produs un prejudiciu din fonduri europene, în cuantum de 307.475 lei”, conform cuminicatului citat.
 
A.N.O.F.M. – Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, partenerul principal în proiect, s-a constituit parte civilă cu suma respectivă.
 
În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii prin instituirea sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpatului Aniţei Mihai, în vederea reparării pagubei produse prin infracţiune, a confiscării speciale şi pentru garantarea executării cheltuielilor judiciare, până la concurenţa sumei de 336.147 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
 
Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii