Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:35 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Focuri de armă în Portul Constanţa. Sute de militari au intervenit (galerie foto + video)

ro

19 Jul, 2016 00:00 2666 Marime text


În apele teritoriale ale României şi în apele internaţionale ale Mării Negre se desfăşoară, în perioada 18 - 22 iulie, „Sea Shield 16“, cel mai mare exerciţiu multinaţional organizat în anul 2016 de Forţele Navale Române. În cadrul exerciţiului, vor fi evaluate structurile din Forţele Navale Române care sunt nominalizate pentru a face parte din Forţa de Reacţie NATO 2016 - 2017 (NATO Reaction Force).
 
Concret, timp de cinci zile, 1.000 de militari români şi 1.000 de militari din şapte ţări se antrenează în comun pe mare şi vor pune în aplicare proceduri de operare la standarde NATO, pentru lupta împotriva ameninţărilor de orice natură pe mare, subacvatice şi aeriene. La exerciţiu, Forţele Navale Române participă cu 11 nave, două elicoptere „Puma Naval“, două detaşamente mobile de lansare rachete şi o navă de suport pentru scafandri, Forţele Aeriene Române asigură secvenţele exerciţiilor de luptă aeriană cu două aeronave „MIG 21 LanceR“, dar şi un elicopter „Puma“, pentru evacuare medicală, iar Garda de Coastă românească participă cu o navă de patrulare.
 
Bulgaria, Canada, Grecia, Polonia, SUA, Turcia şi Ucraina participă cu cinci fregate, trei vânătoare de submarine, o corvetă, un submarin, patru aeronave şi ofiţeri de stat major. Având în vedere complexitatea exerciţiilor integrate în „Sea Shield 16“, numărul mare de nave, aeronave şi militari participanţi, precum şi dimensiunea extinsă a raioanelor maritime în care se desfăşoară acţiunile de instruire, Forţele Navale Române demonstrează că deţin capacităţile organizatorice, de planificare şi de conducere, precum şi cele operaţionale necesare pentru consolidarea securităţii şi apărării colective în regiunea Mării Negre.

Un vas turcesc, „ţinta“ unui atac simulat anti-submarin

Oaspeţii de seamă s-au aflat, ieri, în dana militară a Portului Constanţa! Un vas turcesc a fost „ţinta“ unui atac simulat anti-submarin, în cadrul exerciţiului organizat de Forţele Navale Române. Submarinul turcesc „Atilay“ se afla la chei, fiind primul vas de acest tip din Turcia care ajunge în Constanţa în ultimii şapte ani. Nava participă la exerciţiul multinaţional de luptă împotriva submarinelor „Sea Shield 15”, organizat de Forţele Navale Române.
 
La rândul său, România participă la această operaţiune cu un dragor maritim, un remorcher, două nave purtătoare de rachete, două corvete, fregata „Regina Maria”, dar şi cu un elicopter „IAR Puma Naval”. Pe parcursul antrenamentului, vasul turcesc a fost ţinta atacului simulat.
 
Imediat după summitul NATO de la Varşovia, în Marea Neagră se desfăşoară trei exerciţii navale organizate de forţele Tratatului Nord-Atlantic, fiind vorba despre „Breee 2016” - organizat de Bulgaria, „Seebreeze” - SUA şi Ucraina şi „Sea Shield”, condus de Forţele Navale Române.
 
„Prin acest exerciţiu, România demonstrează că este un furnizor de securitate în regiune şi deţine capacităţi de planificare, organizare şi conducere a acţiunilor de luptă împotriva ameninţărilor în cele trei medii, acvatic, subacvatic şi aerian“, a declarat lt. col. Corneliu Pavel, reprezentantul Statului Major al Forţelor Navale Române.

„Teroriştii“ au fost neutralizaţi

Exerciţiul cu submarinul turcesc care „ataca“ Portul Constanţa s-a încheiat cu succes! „Teroriştii“ au fost neutralizaţi, iar ambarcaţiunea lor a fost scufundată. În cadrul antrenamentului, submarinul turcesc „Atilay”, care a interpretat rolul vasului de terorişti, a ripostat cu focuri de armă la focul de avertisment primit de la fregatele româneşti. S-a tras cu o mitralieră de companie, de calibru 7,62.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii