Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:15 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Elemente de muniţie rămasă neexplodată Echipa de pirotehnicieni a ISU „Dobrogea“, în două misiuni de asanare

ro

30 Jul, 2015 00:00 1679 Marime text
Patru elemente de muniţie rămasă neexplodată de pe timpul conflictelor militare au fost ridicate în cursul zilei de marți de echipa de pirotehnicieni a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea“ al judeţului Constanţa, în timpul unei misiuni de asanare în localitatea Vadu.
 
Un cetăţean a găsit pe un islaz elementele de muniţie şi a anunţat organele abilitate. Membrii echipei de pirotehnicieni s-au deplasat la faţa locului şi au identificat patru proiectile de artilerie calibru 45 mm.
 
Tot în cursul zilei de marți, echipajul de pirotehnicieni al ISU a fost solicitat să intervină la o misiune de asanare a muniţiei rămase neexplodate, dar de această dată în localitatea Agigea.
 
Un cetăţean a descoperit câteva elemente de muniţie, în timp ce efectua lucrări agricole specifice sezonului. Echipajul, mobilizat la locul indicat de apelant, a identificat 84 de cartuşe de infanterie calibru 5,6 mm şi şase tuburi de cartuş calibru 5,6 mm.
 
Toată muniţia găsită a fost ridicată, transportată şi depozitată în condiţii de siguranţă de către specialiştii pirotehnicieni, urmând a fi distrusă la o dată ulterioară.
 
În scopul preîntâmpinării unor evenimente nedorite, reprezentanţii ISU „Dobrogea” atrag atenţia cetăţenilor că, în momentul descoperirii unor elemente de muniţie neexplodată, aceştia trebuie să solicite ajutorul organelor abilitate, fără a le mişca din locul unde a fost găsite.
 
În ciuda stării avansate de coroziune, muniţiile rămase neexplodate din timpul conflictelor militare pot fi încă active şi, manevrate necorespunzător, pot provoca adevărate tragedii.
 
Persoanele care găsesc elemente de muniţie neexplodate au obligaţia de a apela numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112, de a anunţa primăria din localitate sau cel mai apropiat post de poliţie. Efectuarea acestui anunţ nu implică cu nimic cetăţeanul, însă neinformarea autorităţilor se sancţionează potrivit legislaţiei în vigoare.
 
Neutralizarea şi distrugerea lor se execută numai de către specialiştii pirotehnicieni, care au pregătirea şi dotarea necesară pentru această misiune extrem de periculoasă.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii