Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:22 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pedepse record pentru contrabandă Curtea de Apel Constanţa va redeschide dosarul fraţilor Tocia

ro

28 Jul, 2015 00:00 5164 Marime text
La activităţi, procurorii au beneficiat de sprijinul inspectorilor Antifraudă, al ofiţerilor Direcţiei Generale Anticorupţie, precum şi al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Constanţa
 
Dosarul în care Cristian Lungu, judecător al Judecătoriei Constanţa, a dictat peste 70 de ani de puşcărie, printre cei vizaţi de pedepse fiind Stelian şi Constantin Tocia, a ajuns la Curtea de Apel Constanţa. Şi asta pentru că atât procurorii, cât şi cei condamnaţi în prezenta cauză au formulat contestaţii, acestea fiind trimise spre soluţionare instanţei superioare, respectiv Curţii de Apel Constanţa, care va lua o decizie definitivă în acest caz.
 
Pe data de 10 iunie, judecătorul Cristian Lungu i-a aplicat lui Stelian Tocia 12 ani şi şase luni de închisoare, lui Constantin Tocia, 10 ani de închisoare, lui Cristian Liciu, 10 ani şi patru luni de închisoare, iar lui Kiril Ivanov Ivanov, opt ani. Mai departe, Marian Cătălin Afrenie s-a ales cu opt ani de închisoare, iar Vasile Valentin Stavilă a primit şase ani de închisoare. Ionuţ Adrian Ioana, poliţist al Gărzii de Coastă, a luat nouă ani de închisoare pentru infracţiuni de contrabandă şi alţi trei ani pentru folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. Ulterior contopirii, instanţa i-a aplicat poliţistului pedeapsa de zece ani de închisoare. Florin Peţeanu, tot poliţist de frontieră, a luat şapte ani de închisoare pentru complicitate la contrabandă.

Dobânzi şi penalităţi 

Mai mult decât atât, Judecătoria Constanţa a admis acţiunea civilă exercitată de partea civilă Agenţia Naţională de Administrare Fiscală - Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi şi a obligat în solidar pe inculpaţii Tocia la plata către partea civilă a sumei de 75.362 de lei, sumă la care se adaugă dobânzi şi penalităţi de întârziere de la data de 4 martie 2014 şi până la data achitării efective a sumei, inclusiv. De asemenea, instanţa i-a obligat pe Stelian Tocia, Constantin Tocia, Marian Cătălin Afrenie, Kiril Ivanov Ivanov la plata către partea civilă a sumei de 3.630.249 de lei, sumă la care se adaugă dobânzi şi penalităţi de întârziere de la data de 4.03.2014 şi până la data achitării efective a sumei, inclusiv. La rândul lui, Vasile Valentin Stavilă a fost obligat la plata sumei de 204.770 de lei, sumă la care se adaugă dobânzi şi penalităţi de întârziere de la data de 4.03.2014 şi până la data achitării efective a sumei, inclusiv, toate cu titlu de daune materiale.

Confiscarea în beneficiul statului 

Printre altele, Judecătoria Constanţa a mai decis confiscarea în beneficiul statului de la Stelian Tocia, Constantin Tocia şi Kiril Ivanov Ivanov contravaloarea în lei a cantităţii de 349.000 de pachete de ţigări, calitate inferioară, calculată în baza preţului în vamă per pachet ţigări a câte 20 de ţigarete, aferentă actelor materiale din data de 15.01.2014 (cantitatea de 174.500 de pachete de ţigări) şi din 24/25.01.2014 (cantitatea de 174.500 de pachete de ţigări). „Confiscă de la inculpaţii Tocia Stelian, Tocia Constantin, Afrenie Marian Cătălin, Ivanov Kiril Ivanov şi Stavilă Vasile Valentin cantităţile de 3.560 de pachete de ţigări marca Maiwand Mentol, 2.000 de pachete de ţigări marca Maiwand, 835 de sticle de whisky a 0,75 litri marca Maiwand, 349.000 de pachete de ţigări marca Marble, 19.250 de pachete de ţigări marca Ashima“, se mai arată în minuta judecătorească. Dosarul a fost instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, care au făcut mai multe percheziţii domiciliare în Constanţa, Bucureşti şi Mangalia, existând bănuiala că în respectivele imobile sunt deţinute şi depozitate ţigări de contrabandă şi alte produse accizabile.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii