Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:16 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Partidele… cazuri sociale?!

ro

28 Aug, 2015 00:00 1555 Marime text
Lunar, am parte de cel puţin un motiv de enervare. Sursa o reprezintă partidele politice. După ani în care, volens nolens, am urmărit activitatea sau lipsa de activitate a partidelor şi, implicit, a politicienilor, indiferent de apartenenţa politică ori de funcţiile deţinute, am ajuns la o concluzie greu de schimbat vreodată. Existenţa acestora este strict necesară pentru prosperitatea intereselor de grup sau personale. Şi atunci, inevitabil, mă întreb, intrigată, de ce trebuie să se aloce, lunar, de la bugetul de stat diverse sume de bani acestor partide politice?

Chiar ieri citeam un comunicat de presă remis de Autoritatea Electorală Permanentă, în care erau stipulate sumele de bani primite, pentru luna în curs, de şase partide politice. În conformitate cu prevederile Legii nr. 334/2006 şi ale HG nr. 749/2007, acestea au primit, în august, 464.644 de lei reprezentând subvenţii acordate de la bugetul de stat partidelor politice parlamentare. Dacă nu ştiaţi, suma respectivă este alocată LUNAR partidelor politice parlamentare. „Favorizat“ la finanţare este Partidul Naţional Liberal (cu 200.948,99 de lei), topul celor şase subvenţionaţi fiind completat de: Partidul Social Democrat (cu 167.792,84 de lei), partidul Poporului Dan Diaconescu (cu 70.507,92 de lei), Partidul Conservator (cu 16.308,77 de lei), Uniunea Naţională pentru Progresul României (cu 7.672,36 de lei) şi Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat (cu 1.413,12 lei)… Pentru merite deosebite oare? Nicidecum, ce ar fi putut face în vacanţă pentru a fi recompensaţi?

Ceea ce mă intrigă la culme este faptul că sumele acelea, indiferent de cuantumul lor, sunt catalogate drept „subvenţie de la bugetul de stat“. Au ajuns partidele parlamentare cazuri sociale?

Înţeleg să susţinem financiar un proiect benefic unei comunităţi, o familie necăjită, un copil care, pentru a trăi, are nevoie de o intervenţie chirurgicală efectuată la timp de specialişti, un vârstnic bolnav şi fără rude sau o femeie ajunsă sub cerul liber cu copiii din cauza unui soţ care o maltrata etc. De ce aş „sponsoriza“ însă un partid politic? Pentru oamenii săi, care, în timpul campaniilor electorale, promit marea cu sarea, iar după ce se instalează în fotoliul râvnit şi contribuabilii le plătesc indemnizaţiile, nici măcar nu mai catadicsesc să răspundă la un apel telefonic? Pentru legile încropite pe genunchi sau pentru favorurile pe care şi le adoptă pe bandă rulantă?

Subvenţiile de la bugetul de stat ar trebui să se aloce doar cazurilor sociale, categoriilor sociale defavorizate, proiectelor de anvergură implementate în folosul comunităţilor, nicidecum partidelor politice. Dacă vizează obţinerea unor funcţii, membrii acestora ar trebui să-şi achite cotizaţiile, să-şi susţină financiar campaniile electorale şi acţiunile de partid din veniturile proprii. Poate atunci vor deveni responsabili, vor gândi legi drepte, care să nu necesite nenumărate modificări şi completări ulterioare, şi, nu în ultimul rând, îşi vor sluji şi respecta electoratul.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii