Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:00 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Câştigul mare cu toxiinfecţie se ţine?

ro

29 Jul, 2015 00:00 1990 Marime text
Peste 200.000 de români aleg să vină în fiecare weekend la malul mării. Fie că optează pentru staţiunea Mamaia, fie pentru cele din sudul litoralului, turişti din toate colţurile ţării vin la mare să se relaxeze. Şi după o zi de stat la soare, oamenilor li se face foame. Cozi imense la autoserviri, cafenele, terase, restaurante. Dar oare mâncarea pe care o consumă este proaspătă? Este pregătită în condiţii optime? Din ingrediente nealterate?
 
Acum două săptămâni, între 13 şi 19 iulie, inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa au efectuat 336 de controale. În acest context, au fost confiscate şi retrase de la comercializare tone de carne, peşte şi produse lactate. Dintre produsele alimentare confiscate şi dirijate către unităţi de neutralizare a subproduselor de origine animală şi a produselor derivate, amintim: carne şi produse din carne - 4.739 kg, lapte şi produse lactate - 702 kg, peşte şi produse din peşte - 1.071 kg, ouă - 45 kg, în valoare de 65.909 lei. Mai mult, inspectorii au aplicat 25 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 29.800 de lei. Sub lupa inspectorilor sanitar-veterinari au nimerit: restaurante, pizzerii, unităţi tip fast-food, braserii,   baruri, beach baruri, cantine, pensiuni, magazine şi depozite alimentare, laboratoare de cofetărie/patiserie, tonete de îngheţată, unităţi de produse congelate, brutării, super/hipermarket-uri şi multe altele. Sancţiuni au fost aplicate şi în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2015. Medicii veterinari au desfăşurat activităţi de control la 205 operatori din industria alimentară. Verificările au scos la iveală neconformităţi cu privire la manipularea, depozitarea şi comercializarea produselor alimentare, etichetarea necorespunzătoare a acestora, neasigurarea trasabilităţii produselor alimentare, precum comercializarea produselor alimentare neconforme sau în spaţii neaprobate/neigienizate sanitar-veterinar. Pentru abaterile de la legislaţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, au fost aplicate 25 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 29.800 de lei.
 
Dacă inspectorii DSVSA Constanţa nu ar fi retras produsele expirate de la comercializare, ar fi ajuns oare acestea în farfuriile noastre? De ce se joacă agenţii economici cu sănătatea turiştilor? Pentru câştiguri frumoase, sunt în stare să trimită pe patul de spital sute de oameni!
 
Turiştii pot sesiza neregulile constatate în domeniul siguranţei alimentelor la dispeceratul Call Center - 0800.826.787 -, apelul fiind gratuit în orice reţea de telefonie, dar şi la numărul de telefon 0769.054.207, pus la dispoziţie de DSVSA Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii