Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:07 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Recomandările arheologilor contra vandalizării Când va fi gata Parcul Arheologic din Constanţa? Termenul de 1 mai nu a fost respectat. Noul termen - 15 iunie! (galerie foto)

ro

30 May, 2017 00:00 8957 Marime text
Teoretic, echipele de muncitori care realizează lucrările de reabilitare a Parcului Arheologic din Constanţa lucrează în ritm susţinut pentru finalizarea obiectivului. Practic, termenul de 1 mai de finalizare a proiectului, anunţat în luna noiembrie a anului trecut de primarul Decebal Făgădău, nu a fost respectat. Luna mai se încheie şi autorităţile se feresc să mai avanseze un nou termen. Neoficial, întârzierea proiectului se „datorează” scurtei perioade de cod roşu, respectiv portocaliu, înregistrat la nivelul municipiului în primele zile ale lunii ianuarie a acestui an. Oficial, autorităţile n-au explicaţii. „Există o comisie de lucru şi de supraveghere a lucrărilor din parcul arheologic. Ei ar trebui să ştie dacă există şi nou termen de finalizare”, spune viceprimarul Dumitru Babu. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanţa, Ionela Halciuc, spune că, până la sfârşitul acestei luni, proiectul nu poate fi finalizat. Următorul termen avansat de primărie este jumătatea lunii iunie! Motivele întârzierii, a explicat Halciuc, sunt tehnice: „A fost nevoie de regândirea sistemului de branşamente la reţeaua de apă şi canalizare”.

Recomandări de la arheologi pentru constructor şi beneficiar

Dat fiind că specificul acestui parc este, aşa cum îi spune chiar numele, „arheologic”, în sfârşit cineva s-a gândit să-i consulte şi pe specialiştii Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC) cu privire la modul în care vestigiile să fie puse în valoare. Directorul MINAC, Traian Cliante, a precizat pentru cotidianul ZIUA de Constanţa că recomandările arheologilor au fost simple şi de bun simţ: „Noi am cerut ca toate piesele să fie aşezate în poziţii sigure, ca să preîntâmpinăm eventuale accidente. De asemenea, ne dorim ca obiectele amplasate să aibă vizibilitate, în interesul vizitatorilor, şi nu în ultimul rând să fie impuse şi respectate reguli de conservare pentru piese”, a precizat Cliante.

Directorul MINAC spune că, iniţial, primăria şi-ar fi dorit de la muzeu alte câteva vestigii, pe care să le amplaseze în interiorul parcului, însă până la această oră nu s-a revenit cu o solicitare în acest sens.

„Ne interesează conservarea şi securitatea pieselor”

Chiar dacă proiectul nu este încă finalizat şi redat circulaţiei publice, pe bune dreptate, directorul MINAC ridică problema conservării şi securităţii pieselor arheologice. Cliante explică, astfel, că ar fi ideal ca beneficiarul acestui parc, respectiv municipalitatea, să insereze în atribuţiile celor care vor asigura paza acestui obiectiv, obligativitatea să vegheze în mod special la securitatea vestigiilor. Din informaţiile noastre, societatea care a asigurat paza parcului arheologic - Conpress Holding - nu a avut specificat în contract acest lucru. Ca dovadă, în ultimii ani s-au înregistrat incidente (n.r. în anii 2011, respectiv 2016). Cel puţin două vase antice au fost distruse de persoane neidentificate nici până în prezent. 

La acel moment, s-a crezut că vandalizarea a fost făcută de hoţii de fier vechi. Aceste vase au fost amplasate în Parcul Arheologic în urmă cu aproximativ 50 de ani. În prezent, în Parcul Arheologic al municipiului Constanţa au mai rămas întregi doar trei vase. Un altul este amplasat la intrarea în Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.

Pe pământul vechii cetăţi Tomis

Parcul Arheologic reprezintă, înainte de a fi un spaţiu destinat recreerii şi petrecerii timpului liber, spiritul vechii cetăţi a Tomisului, gândit iniţial ca un adevărat muzeu de istorie în aer liber. Vestigii datează din perioada romano-bizantină a cetăţii, iar latura dinspre bulevardul Ferdinand păstrează încă zidul roman de incintă, din secolul al III-lea d.Hr. Pe peretele clădirii aflate în extremitatea estică a parcului se poate observa o hartă a aşezărilor antice din Dobrogea.

În momentul când lucrările de reabilitare vor fi finalizate, specialiştii de la MINAC vor amplasa şi plăcuţe explicative care vor „semnaliza” fiecare piesă din parc, mai spune directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, Traian Cliante.

Lucrări reluate, după un proiect european pierdut

Vă reamintim că, pe 18.11.2016, municipalitatea a semnat contractul cu nr. 159.455 privind reabilitarea şi amenajarea Parcului Arheologic. Valoarea estimată a contractului este de 15.576.652 de lei cu TVA, respectiv 3.461.478 de milioane de euro şi a fost încheiat cu asocierea de firme SC Mobitom SA (lider de asociere) - asociat SC Pomacost SA. Scopul contractului este dezvoltarea şi promovarea turismului prin reabilitarea infrastructurii publice urbane, crearea şi modernizarea infrastructurii aferente utilităţilor publice urbane, îmbunătăţirea factorilor de mediu şi a calităţii vieţii în oraşul Constanţa prin reabilitarea şi amenajarea zonei de promenadă adiacente Palatului Administrativ, situată în centrul municipiului Constanţa, în vederea stimulării creşterii economice locale şi regionale şi creării de noi locuri de muncă, în contextul protejării mediului înconjurător şi asigurării dezvoltării durabile.
Reabilitarea parcului arheologic este un drob de sare pe municipalitate. În luna mai a anului 2015, reprezentanţii administraţiei publice locale constănţene anunţau lansarea proiectului ce se dorea implementat cu fonduri europene: „Reabilitarea şi amenajarea Parcului Arheologic“ de la Primărie. Termenul de finalizare a proiectului era 31 decembrie 2015, orice cheltuieli care ar depăşi această dată devenind neeligibile şi, deci, suportate de administraţia locală.

Din cauza numeroaselor contestaţii depuse atât la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor, cât şi în justiţie, proiectul a primit un termen de graţie din partea Ministerului Dezvoltării, însă acesta a expirat pe 1 noiembrie 2016, după cum ne-a declarat la acel moment Ani Merlă, directorul executiv al Direcţiei Programe şi Dezvoltare din cadrul Primăriei Constanţa.

Citeşte şi:

​Ce spune Decebal Făgădău despre lucrările demarate în Parcul Arheologic

Proiect european pierdut. Parcul Arheologic, reabilitat pe banii constănţenilor! Trei milioane de euro pentru Mobitom şi Pomacost! (galerie foto)

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • maria 30 May, 2017 08:49 Instalarea de dispozitive de monitorizare video in tot parcul. Cine nu s-a preocupat de accesarea fondurilor ,europene ar trebui sa suporte personal cheltui elile cu repararea parcului. Stim de ce administratiile nu sint interesate sa acceseze fonduri europene. De ce sa suportam din impozitele noastre minariile unora. Asta subiect gras pentru DNA.