Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:19 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primarul Decebal Făgădău dă garanţii Tenorul Vasile Moldoveanu cere restaurarea cazinoului

ro

31 Oct, 2015 00:00 3926 Marime text


La invitaţia cotidianului ZIUA de Constanţa, după aproape şase decenii, celebrul tenor Vasile Moldoveanu a revenit acasă la Constanţa. Prezenţa maestrului Vasile Moldoveanu a încununat aniversarea a 15 ani de la inaugurarea ziarului ZIUA de Constanţa. De-a lungul vizitei, maestrul a avut mai multe întâlniri cu primarul Decebal Făgădău şi şi-a exprimat regretul pentru situaţia în care a regăsit clădirea Cazinoului. Decebal Făgădău i-a făcut două promisiuni: prima - că la următoarea şedinţă îl va face pe celebrul tenor constănţean cetăţean de onoare al oraşului, iar cea de-a doua - că va restaura Cazinoul.
 
Vasile Moldoveanu s-a născut pe 6 octombrie 1935, la Constanţa, într-o casă de pe strada Ing. Titus Cănănău, la numărul 12, care acum se numeşte Chirescu.
 
A urmat cursurile primare la Școala Generală numărul 11, de pe strada Călăraşi. Maestrul îşi aminteşte de străzile pe care îi umblau paşii: Ştefan Mihăileanu, Mihai Viteazul, Panait Moşoiu, Topraisar, Gen. Eremia Grigorescu... Un cartier cu cele mai multe case din chirpici, văruite în alb, culoare ce simbolizează dorinţa de libertate a locatarilor împovăraţi de sărăcie.
 
A urmat cursurile Liceului „Mircea cel Bătrân“, dar în clădirea de pe strada Traian, unde funcţionează astăzi Colegiul „Mihai Eminescu“. La vremea aceea, funcţionau clase separate de fete şi de băieţi, după moda timpului.

Potrivit lucrării „Monografia Liceului Mircea cel Bătrân“, scrisă de Ion Faiter, Vasile Moldoveanu a făcut parte din promoţia 1952 – 1953, clasa a XI-a A, profilul Real, alături de Glauce Andreşoiu, Nicolae Anghelide, Lucian Barna, Gigel Brădulescu, Victor Bujor, Teofil Cărciumaru, Alexandru Chiriacescu, Negrea Cojocaru, Tudor Comăniţă, Gheorghe Dante, Constantin Dobrescu, Radu Georgescu, Nejdet Geafar, Vasile Ghenie, Gheorghe Hristodo, Iuxel Ibraim, Dumitru Ionescu, Valeriu Iordache, Petre Ivanov, Victor Leonard, Mircea Mercam, Mihale Mihale, Constantin Petculescu, Dorel Stanca, Eugen Turcu, Constantin Verioti, Mihai Vasilescu şi Petre Vasilescu.
 
Ieri, în ultima sa zi pe meleagurile natale, maestrul s-a întâlnit cu câţiva dintre foştii colegi la restaurantul Albatros, cunoscut pentru constănţeni drept Ciuperca. Revederea a fost extrem de emoţionantă atât pentru Vasile Moldoveanu, cât şi pentru ceilalţi patru camarazi ai săi. Au depănat amintiri din liceu şi au povestit despre vieţile şi familiile lor.
 
Astăzi, maestrul a plecat spre Iaşi, dar a promis solemn că va reveni la Constanţa cât mai curând şi cât mai des posibil.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • vaporeanu 30 Oct, 2015 23:07 Castiga bani pe net! Sistem revolutionar prin care sa-ti rotunjesti rapid veniturile! Castiga bani pe net! Iti oferim pe loc contract de comision si toate instructiunile, pas cu pas! Castiga bani pe net si asigura-ți viitorul! Noi suntem imediat si mereu alaturi de tine! Cand te hotarasti cu maxima seriozitate, cere-ne mai multe detalii la adresa de email: gheorghenecula@yahoo.com