Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:46 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Sănătăţii, reacţie în urma materialelor ZIUA de Constanţa „E un dezastru. Radioterapia trebuie să se dezvolte urgent!“

ro

27 Jun, 2016 00:00 5650 Marime text

 
Campania derulată de cotidianul ZIUA de Constanţa care are în centrul său Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa şi afacerea „Radioterapia“, care urma să conducă la externalizarea secţiei, acţiune dejucată însă de campania de presă, va avea un prim efect. De fapt, un dublu efect.
 
Ministrul Sănătăţii a comentat cele mai recente materiale cu privire la situaţia bolnavilor de cancer din Constanţa care au fost nevoiţi, pe cont propriu, să-şi caute tratament în centrele din toată ţara: „E un dezastru. Am fost în spital şi am văzut cum funcţionează lucrurile. Radioterapia trebuie să se dezvolte urgent şi am în vedere câteva măsuri concrete şi investiţii pentru spitalul din Constanţa“, a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii.


 
Mai mult, ministrul va trimite Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii la Constanţa, deoarece sunt mai multe aspecte de verificat în cadrul spitalului, cum ar fi: închiderea Secţiei de Radioterapie, investiţiile făcute în spital din bugetul ministerului, dar şi situaţia angiografului nefuncţional din unitatea sanitară, în condiţiile în care o firmă privată asigură servicii după un program inadecvat nevoilor pacienţilor în cadrul unui contract încheiat cu complicitatea fostei conduceri a spitalului şi a Consiliului Judeţean Constanţa. 

Grupurile de interese, în atenţia lui Voiculescu

De-a lungul timpului, v-am prezentat situaţia Spitalului Judeţean Constanţa, care a fost transformat într-o afacere de către grupul de interese din jurul omului de afaceri Sorin Strutinsky şi al fostului preşedinte al CJC, Nicuşor Constantinescu. Două dintre aceste afaceri care au creat monopol în spital sunt în atenţia ministerului Sănătăţii: imagistica oferită de privaţii de la Pozimed şi angiografia şi serviciile oferite de Cardioscan, care deţine singurul angiograf funcţional din judeţ. Contractele de concesiune au fost încheiate cu dedicaţie, invocându-se lipsa de finanţare pentru achiziţionare de echipamente pentru spital.
 
În anul 2013, firma Pozitron Medical Investigation SRL a câştigat contractul „Concesionare servicii de imagistică medicală“, în valoare de 115.500.000 de lei (peste 26 de milioane de euro), contract atribuit de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Angiogramele şi implantarea de stimulatoare reprezintă un contract exclusiv cu firma Cardioscan, care datează din 2012 (la vremea respectivă, firma avea sediul în Timișoara). Nicuşor Constantinescu, pe atunci preşedinte şi candidat la preşedinţia Consiliului Judeţean Constanţa, a inaugurat, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, Centrul de cardiologie intervenţională Cardiolife. Cu mare fast, anunţat cu ceva timp înainte, centrul a presupus o intervenţie de vreun milion de euro. Şi, culmea, a fost inaugurat în plină campanie electorală. SC Cardiolife SRL avea sediul în Timişoara, a fost înfiinţată în 2011, iar asociaţi erau SC Medicorclinics (50%), reprezentată prin Bogdan Mut-Vitcu, şi Bogdan Mut-Vitcu, „pe persoană fizică“ (50%).
 
După ce Cardiolife „a apus“, lucrările clinicii au fost continuate de nou-născuta Cardioscan SRL. Societatea are sediul în Constanţa şi a fost înfiinţată în 2013. În prezent, îi are ca asociaţi pe Daniela Monica Gaitanidis Făgădău, cu 5%, şi pe Bogdan Mut-Vitcu, cu 95%. Firma are sediul social în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Printre partenerii Cardioscan se numără Synevo şi Pozimed, de la prima dintre ele provenind chiar fostul manager al spitalului, Dănuţ Căpăţînă, arestat pentru luare de mită.


 
Vă reamintim că, pe 20 noiembrie 2015, vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale, profesor doctor Radu Deac, făcea următoarea declaraţie pentru cotidianul ZIUA de Constanţa: „Nu toţi pacienţii îşi permit să plătească servicii la privat. Ştiu că există un angiograf la Constanţa, dar în sistem privat. În câteva zile (n.r. în jurul datei de 24 noiembrie), un nou angiograf va ajunge la Constanţa. Instalarea lui va dura aproximativ o săptămână şi sperăm ca începutul lunii decembrie să găsească aparatul funcţional, spre bucuria celor care au nevoie de el ca de aer“. Tot atunci, profesorul doctor Radu Deac a mai spus că, la nivel naţional, se derulează trei proiecte cu un impact major asupra sănătăţii populaţiei, pe partea de dotare cu angiografe, pe instruirea personalului şi pe impulsionarea activităţii de transplant de organe. Proiectele implică fonduri europene, iar valoarea cea mai mare o are cel de dotare a 17 centre medicale cu angiografe.
 

„Valoarea proiectului angiografelor este de 25 de milioane de euro, în care vor fi implicate 17 centre, care vor fi dotate cu aceste aparate, pentru a ridica nivelul de performanţă şi a duce performanţa în diagnosticul şi tratamentul bolilor cardiovasculare către populaţie. Este, de fapt, o salbă de centre, începând cu Constanţa, Buzău, Iaşi, Suceava, Târgu Mureş, Braşov, Cluj, Timişoara, Arad şi Craiova. Am insistat pentru că este într-adevăr o cercetare foarte importantă“, a precizat prof. dr. Radu Deac.

 
Angiograful pentru cercetare era o alternativă la Cardioscan pentru cardiacii cu venituri mai mici şi, în acelaşi timp, o oportunitate pentru medicii cardiologi din spital, care ar fi urmat o specializare pentru utilizarea acestui aparat. S-ar fi spart monopolul Cardioscan.
 
Cu toate acestea, conducerea spitalului nu l-a pus în funcţiune nici la ora redactării acestui material. Potrivit directorului medical al spitalului, dr. Mihnea Avram, nu a fost finalizată climatizarea aparatului. Mai exact, montarea unor aparate de aer condiţionat.  

Petiţii la minister din partea pacienţilor

Noul ministru al Sănătăţii îi îndeamnă pe pacienţii constănţeni, pe medici şi pe jurnaliştii care deţin informaţii ce pot conduce la normalizarea situaţiei din cadrul Spitalului Judeţean să trimită petiţii scrise pe adresa sa de mail vlad.voiculescu@ms.ro. Sesizările constănţenilor vor face obiectul verificărilor pe care Corpul de Control le va începe la Constanţa în scurt timp.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii