Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:26 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Harry Tavitian, Vasile Sârbu şi Laurenţiu Toma Ce au făcut cetăţenii de onoare ai Constanţei cu terenurile primite odată cu distincţia

ro

12 Jun, 2014 00:00 5254 Marime text
Tenismena Simona Halep se va alătura, în curând, galeriei de cetăţeni de onoare ai municipiului Constanţa. Anunţul a fost făcut la începutul acestei săptămâni de primarul Radu Mazăre.

Consiliul Local Municipal Constanţa va propune, în proxima şedinţă, acordarea titlului de cetăţean de onoare al municipiului Constanţa jucătoarei de tenis Simona Halep. Distincţia vine după ce, în primăvara acestui an, şeful administraţiei publice locale constănţene a refuzat categoric iniţierea unui proiect de hotărâre privind acordarea acestui titlu Simonei Halep, dar şi după ce, în urma performanţei de la Roland Garros, Halep a urcat pe locul 3 în ierarhia WTA.
La acest moment, nu se ştie dacă alături de diploma de cetăţean de onoare Simona Halep va primi şi un teren, aşa cum primeau, în anii trecuţi, cei declaraţi cetăţeni de onoare.

Artişti şi sportivi celebri

Să facem însă o trecere în revistă a celor care din 1995 şi până astăzi au fost distinşi cu titlul de cetăţean de onoare al municipiului Constanţa. Facem menţiunea că, pe site-ul Primăriei Constanţa, lista cetăţenilor de onoare s-a oprit la anul de graţie 2004. Printre cetăţenii de onoare se numără Oleg Danovski, celebrul coregraf care, din 1941 până în 1977, s-a dăruit baletului Operei Române şi care, de asemenea, a înfiinţat, la Constanţa, unul dintre cele mai apreciate ansambluri de balet din Europa.
Titlul de cetăţean de onoare le-a revenit, de-a lungul timpului, şi unor sportivi care au făcut performanţă, nume cu greutate în istoria sportului românesc precum Leonard Doroftei, Francisc, Vaştag, Gheorghe Hagi şi Simona Amânar. Valeriu Forminte a primit, şi el, în anul 1998, această distincţie din partea administraţiei publice locale constănţene.
Din galeria cetăţenilor de onoare ai Constanţei fac parte, de asemenea, pictorul Ionel Mătăsăreanu, Aram Agop, Octavian Belu şi Mariana Bitang.

Surprinzător sau nu, cetăţeni de onoare au devenit, în urmă cu aproximativ patru ani, şi foşti şi actuali consilieri locali constănţeni, printre care Dănuţ Moisoiu şi Mircea Dobre. Ei au primit distincţia pentru „activitatea laborioasă şi implicarea în dezvoltarea urbei, pentru demonstrarea unei înalte capacităţi şi promovarea unor idei novatoare în asigurarea dezvoltării municipiului Constanţa”.
În 2013, Consiliul Local Constanţa a votat mai multe hotărâri privind atribuirea în proprietate a unor terenuri unor persoane publice din Constanţa, sportivi şi artişti declaraţi cetăţeni de onoare ai oraşului. Era vorba despre Laurenţiu Toma, căpitanul echipei HCM Constanţa, Ionuţ Rudi Stănescu, portarul echipei HCM, artistul plastic Ion Tiţoiu, cunoscutul jazzman Harry Tavitian şi Nurhan Ali, director executiv al HCM Constanţa şi fost consilier local municipal. Harry Tavitian, Ionuţ Rudi Stănescu, Laurenţiu Toma şi Ion Tiţoiu au primit, fiecare, câte un teren în suprafaţă de 480,80 mp situat în zona Spitalului Militar Constanţa.
Ce s-a întâmplat cu terenurile cetăţenilor de onoare ai municipiului Constanţa? Câţi dintre ei şi-au ridicat case pe ele? Câţi dintre ei le-au înstrăinat?

„O lecţie de dragoste”

Doctorul Vasile Sârbu, devenit cetăţean de onoare al Constanţei în mai 2000, şi-a vândut, în cursul anului trecut, terenul dobândit odată cu primirea titlului de cetăţean de onoare. „Avem un teren spre nordul staţiunii Mamaia, pe partea cu lacul, dar l-am vândut la mai bine de zece ani după ce l-am primit, nu producea nimic”, a declarat Vasile Sârbu. Fostul decan al Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii „Ovidius” Constanţa a efectuat, la data de 1 decembrie 1991, prima operaţie laparoscopică din România. Şi-a dedicat întreaga viaţă medicinei, iar în prezent operează în Spitalul Municipal Mangalia oameni necăjiţi, fără posibilităţi materiale. „Ceea ce fac acum este o lecţie de dragoste, un exemplu pentru studenţii mei de la Medicină”, mărturiseşte chirurgul.
Vasile Sârbu susţine că, din informaţiile sale, şi regretatul actor Jean Constantin, devenit cetăţean de onoare al municipiului Constanţa în 1999, şi-a vândut terenul.

„Strâng bani pentru casă”

Nici Harry Tavitian, nici Laurenţiu Toma nu intenţionează să-şi vândă terenurile primite de la administraţia publică locală constănţeană odată cu titlurile de cetăţean de onoare. „Am terenul de aproape 500 de metri pătraţi în zona plajei «Trei papuci». Îl păstrez deocamdată, nu intenţionez să vând”, a afirmat jazzmanul Harry Tavitian. Nici căpitanul echipei HCM Constanţa nu are de gând să-şi înstrăineze terenul. Laurenţiu Toma a menţionat: „Intenţionez să construiesc, iar deocamdată strâng bani pentru casă”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Marcu 12 Jun, 2014 10:54 Este ca nu sunteti bine informati,...Ati auzit despre fostul sef DIAS ca ar fi si el "cetatean de onoare"...pentru merite deosebite in paza si apararea intereselor primarului si a lui de la judet...si cred ca stiti cum batea DIAS-ul...:)))