Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:02 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vernisaj la Muzeul de Istorie Impactul oraşului modern Constanţa asupra vestigiilor arheologice Tomis (galerie foto)

ro

30 Oct, 2014 00:00 2612 Marime text
La Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC) a avut loc, ieri, în Aula „Adrian Rădulescu“ (Sala Pictată), vernisajul expoziţiei „Dezvoltarea oraşului modern Constanţa în raport cu vestigiile arheologice ale cetăţii antice Tomis“.
 
La eveniment au fost prezenţi dr. Gabriel Custurea, directorul MINAC, arhitectul Alexandru Bălan, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România - Filiala Teritorială Dobrogea, şi arhitectul Radu Cornescu, cărora li s-au alăturat zeci de constănţeni curioşi şi pasionaţi de arhitectura municipiului Constanţa.
 
„În această expoziţie, există un strigăt. Un strigăt de durere a noastră, a arhitecţilor şi a arheologilor, din cauza faptului că s-a construit haotic totul şi nu s-a ţinut cont de trama stradală antică şi nici de relicvele care se găsesc în subsoluri“, a spus Alexandru Bălan, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România - Filiala Teritorială Dobrogea.
 
Tema principală a expoziţiei vizează impactul pe care oraşul modern Constanţa îl are asupra vestigiilor arhitecturale din siturile arheologice ale anticului Tomis, cu limitele în zona peninsulară, definită ca zonă construită protejată. Conform Listei Monumentelor Istorice 2004, suprafaţa reprezintă situl urban „Zona peninsulară Constanţa“, cuprins între Faleza Cazino, Poarta I, Faleza Port Tomis, Faleza plaja Modern, bulevardul Ferdinand, până la strada Atelierelor, strada Traian şi bulevardul Termele Romane.
 
Au fost studiate stadiile vechii cetăţi, având ca suport descoperirile şi cercetările arheologice, documente mai noi sau mai vechi despre Tomis, dar şi despre dezvoltarea oraşului modern, inclusiv studii sau proiecte, fotografii, hărţi sau chiar cărţi poştale ilustrate. Toate acestea pot fi regăsite de cei care vor vizita expoziţia deschisă la MINAC.
 
„Oraşul a renăscut pe ruinele vechiului oraş şi, în loc să fim un Pompei românesc, suntem Constanţa pe care o ştiţi, pe care o vedeţi. Cred că, dacă nu ne ştim aceste ruine care au făcut faima vechiului Tomis, nu putem şti să apreciem ce a mai rămas din vechea Constanţa. Atunci o să ne mulţumim cu blocuri, siloz, construcţii de plastic, fier şi sticlă, mai mult sau mai puţin estetice“, a subliniat dr. Gabriel Custurea, directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.
 
„Un plan al expoziţiei ar fi enumerarea vestigiilor arhitecturale antice, un alt plan ar fi momentul descoperirilor acestor vestigii, iar un al treilea plan ar viza situaţia actuală a acestor vestigii. Fiecare ar trebui să tragă o concluzie sau să se întrebe dacă reuşim să ne protejăm şi să ne punem în valoare aceste vestigii. Nu m-am referit la toate monumentele din Constanţa, ci numai la acelea cu valoare arhitecturală. Deci arhitectura veche, faţă în faţă cu arhitectura nouă“, a precizat arhitectul Radu Cornescu.
 
Expoziţia „Dezvoltarea oraşului modern Constanţa în raport cu vestigiile arheologice ale cetăţii antice Tomis“ a fost finanţată din Timbrul de Arhitectură.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii