Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:02 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Elevii din tara prefera liceele de la mare

ro

23 Jun, 2008 00:00 1060 Marime text
1214163118.jpg

Toata lumea viseaza la o vacanta pe litoral fara sa apeleze la rude sau sa faca economii timp de un an pentru a putea petrece un sejur de o saptamana in statiunile constantene. Schimbarea domiciliului, ramane prima solutie. In acest mod, tot mai multi parinti aleg Constanta drept resedinta si isi inscriu copiii la unul dintre liceele din municipiu.

Pe 20 iunie, termenul limita de depunere a fisei de inscriere, 127 de elevi din alte judete isi exprimasera optiunea de a urma cursurile unui liceu sau scoala de arte si meserii de la malul marii. Elevi din Bacau, Buzau, Tulcea, Galati, Calarasi, Ialomita si chiar Olt, au preferat Constanta in defavoarea capitalei. "Sunt si copii din Bucuresti care au optat pentru un liceu de aici", a declarat Mariana Neacsu, purtator de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean. Motivele sunt diverse, dar cel mai des invocat este schimbarea resedintei. Altfel, fie au rude in oras, fie considera ca profesorii din Dobrogea sunt mai bine pregatiti. Iar sacrificiile financiare sau cele care se masoara in kilometri, nu sunt niciodata prea mari pentru parinti. "Nu stim daca au ales unitatile de invatamant de prestigiu pentru ca ei au de completat 350 de optiuni pe fisele de inscriere", a precizat purtatorul de cuvant. Candidatii din tara nu reprezinta o amenintare pentru absolventii claselor a VIII-a din Constanta pentru ca, in acest an, sunt disponibile 4704 de locuri libere la liceu si 3052 la scolile de arte si meserii.

In gazda sau la camin

In cazul in care, optiunea de a studia la malul marii nu s-a datorat schimbarii de domiciliu, elevii au posibilitatea de a obtine un loc in camin, in functie de liceul pe care l-au ales. In Constanta, Colegiul Tehnic de Marina Alexandru Ioan Cuza, Grupul Scolar CA Rosetti, Grupul Scolar George Emil Palade, Colegiul Tehnic Tomis, Colegiul National Pedagogic Constantin Bratescu si Liceul International de Informatica au spatii de cazare. Altfel, parintii trebuie sa scoata, in medie, cate 100 euro lunar pentru inchirierea unei camere in extrasezon.

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii