Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:49 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Atât kazahii, cât şi românii au o istorie autentică şi fascinantă“ Cea de-a treia ediţie a Festivalului de Film Kazah, cu cinci filme de excepţie

ro

21 Oct, 2017 00:00 2073 Marime text
Ambasada Republicii Kazahstan în România, în colaborare cu KMG International, oferă iubitorilor de film cea de-a treia ediţie a Festivalului de Film Kazah. Festivalul, unul dintre cele mai mari de acest fel din Europa, se desfăşoară între 23 şi 25 octombrie, la Cinema Elvire Popesco (Institutul Francez) din Bucureşti.
 
„Evenimentul este organizat cu ocazia împlinirii a 26 de ani de independenţă în Kazahstan. Ne face deosebită plăcere să prezentăm în continuare istoria şi evoluţia poporului nostru prin intermediul marelui ecran. Atât kazahii, cât şi românii au o istorie autentică şi fascinantă, marcată de lupte pentru modernizarea şi transformarea de succes a statelor noastre“, a explicat ambasadorul Republicii Kazahstan în România, E.S. Daulet Batrashev.
 
La rândul său, Alexey Golovin, vicepreşedintele KMG International, a menţionat că acest eveniment va întări legăturile culturale. „Am fost un partener al statului român şi un investitor strategic major în industria şi economia locală timp de zece ani. Am reuşit să consolidăm o punte în domeniul energiei între România şi Kazahstan şi am creat parteneriate de afaceri puternice. Cu acest eveniment, mergem mai departe şi ne întărim legăturile culturale, conştientizând evoluţia noastră istorică asemănătoare, ca ţări care au luptat continuu pentru independenţă şi şi-au perpetuat valorile culturale în vremuri dificile“, a spus Alexey Golovin, vicepreşedintele KMG International.

Peste 500 de ani de istorie şi cultură

Programul festivalului include cinci proiecţii cinematografice produse de regizori kazahi, ce ilustrează peste 500 de ani de istorie şi cultură bogată şi diverse teme, precum legăturile de familie, iubirea, singurătatea, eroismul, solidaritatea şi lupta pentru libertate.
 
Pe parcursul celor trei zile de festival, publicul va putea viziona următoarele filme: luni, 23 octombrie, ora 20.00 - Sabia cu diamante (2017); marţi, 24 octombrie, ora 18.30 - Repatriatul (2017); 20.30 - Drumul către mama; miercuri, 25 octombrie, 18.30 - Străinul (2015); 20.30 - Nucul. 
 
Actriţele Altynay Nogerbek (Drumul către mama) şi Ingkar Abdirash (Sabia cu diamante) se vor alătura publicului pentru o sesiune de întrebări şi răspunsuri la sfârşitul filmelor, iar reputatul comentator de film Irina Margareta Nistor va participa la deschiderea Festivalului. Partenerii instituţionali ai evenimentului sunt Institutul Francez / Cinematograful Elvire Popesco, Studioul de film Kazakhfilm, Institutul Cultural Român. Preţul unui bilet este de 10 lei pentru 24 şi 25 octombrie, iar pe 23 octombrie, accesul publicului este gratuit.

Despre Kazahstan

Istoria bogată a acestui stat din Asia Centrală datează din epoca de piatră, când triburi nomade au populat regiunea, însă identitatea kazahă a luat naştere abia de la începutul secolului al XV-lea. În prezent, Republica Kazahstan este al nouălea cel mai mare stat din lume, având o populaţie diversificată de peste 130 de grupuri etnice (datorită deportărilor masive din epoca lui Stalin) şi peste 18 milioane de locuitori.

Despre KMG International

Deţinut de KazMunayGas Kazakhstan, KMG International desfăşoară operaţiuni majore în rafinare şi petrochimie, comerţul cu amănuntul, comerţ, servicii în amonte şi servicii industriale pe 11 pieţe principale. În România, Grupul operează Rafinăria Petromidia Năvodari, cu o capacitate de procesare de 5 milioane de tone pe an, Rafinăria Vega Ploieşti - cea mai veche unitate de acest gen din anul 1905, dar şi o reţea de distribuţie a combustibililor cu peste 716 puncte de distribuţie, 10 depozite, 230 de staţii de alimentare cu GPL şi 9.000 de puncte de distribuţie pentru rezervoarele de gaz. Investiţiile totale în proiectul european realizate de KazMunayGas / KMG International se ridică la 4 miliarde de dolari (inclusiv preţul de achiziţie), în timp ce contribuţiile plătite către bugetul de stat se ridică la peste 12 miliarde de dolari în perioada 2007-2015.
 
KMG International susţine din 2009 iniţiative ce au ca scop promovarea culturii şi identităţii româneşti în Kazahstan (prin parteneriatul cu Asociaţia Dacia, înfiinţată de vorbitorii de limbă română), dar şi a culturii kazahe în România, prin acest festival, precum şi alte demersuri, cum ar fi: sprijinirea concertelor susţinute de pianistul Amir Tebenikhin, violonista Zhibek Mussurgaliyeva şi Arman Mourzagaliyev sau promovarea tinerelor talente laureate în cadrul Concursului „George Enescu“ (Erzhan Kulibaev).
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii