Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:35 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mega-asfaltatorul Theodor Berna a vândut, pe mii de euro, Primăriei Medgidia materiale pentru asfaltări (document)

ro

09 Dec, 2016 00:00 8794 Marime text
În urmă cu şapte ani, administraţia locală a municipiului Medgidia avea în plan să achiziţioneze mixtură asfaltică şi emulsie bituminoasă. Astfel, în data de 27 iulie 2009, avea loc şedinţa de deschidere a ofertelor pentru atribuirea contractului de achiziţie publică. 
 
Comisia de evaluare, numită prin Dispoziţia nr. 2603, din data de 23 iulie 2009, a fost compusă din: Dumitru Mirică, administrator public- preşedinte, Gheorghe Dindri, şeful Direcţiei Tehnice, Ciprian Suceveanu, şeful Biroului juridic, Asan Sevie, din cadrul Biroului IT, şi Vasile Anghel, director tehnic în cadrul DSP- membrii.
 
Anunţul de participare a fost publicat în Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice (SEAP), cu numărul 83374, la data de 29 iulie 2009. Un singur ofertant a fost interesat de acest contract, Tehnologica Radion SRL. Oferta sa financiară avea o durată de valabilitate de 60 de zile şi o durată de execuţie de cinci luni. Tehnologica Radion SRL a propus un preţ de 684.200 de lei, adică 129.998 de euro, fără TVA. În urma evaluării, comisia a declarat oferta depusă de Tehnologica Radion SRL ca fiind câştigătoare, potrivit Raportului procedurii nr. 15958, încheiat la data de 27 iulie 2009.

Studiu de caz - Tehnologica Radion SRL. Cum se „îndoapă“ o societate aflată în insolvenţă cu bani publici

Societatea Tehnologica Radion SRL a fost înfiinţată în anul 1993 şi are sediul în Sectorul 6 din Bucureşti, pe strada Dâmboviţa. Conform codificării CAEN, firma are ca domeniu de activitate lucrările de construcţie a drumurilor şi autostrăzilor. Din structura acţionariatului firmei fac parte: Theodor Gheorghe Berna, născut în luna septembrie a anului 1951, în Bucureşti, cu o participaţie de 99,98%, şi Alexandru Mihai Fodor, născut în luna august a anului 1990, în Sectorul 6 din Bucureşti. Alexandru Fodor are o cotă de participare la profitul şi pierderile societăţii de 0,02%.

În prezent, societatea se află în insolvenţă. Administratorii judiciari ai societăţii sunt SMDA Insolvency SRL şi General Group Expert SRL. Calitatea de administrator special al societăţii este deţinută de către Ștefan Mareş, născut la data de 27 septembrie 1965, în comuna Letca Nouă din judeţul Giurgiu, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

Conform site-ului firmei, Tehnologica Radion SRL are zece puncte de lucru. Sediul în care îşi desfăşoară activitatea managementul companiei se află în Sectorul 6 din Bucureşti, în timp ce punctele de lucru se află în diverse zone din ţară. Astfel, compania are o bază de producţie în comuna Cerna (judeţul Tulcea), un punct de descărcare în Olteniţa (judeţul Călăraşi), un punct de încărcare în Turcoaia (judeţul Tulcea), o bază de producţie la Lipăneşti (judeţul Prahova), una în Craiova, una în Chitila, una în Medgidia, una în Sectorul 1 din Bucureşti, pe strada Drumul Taberei, şi o bază de producţie în satul Căldăraru din judeţul Ilfov.

Tehnologica Radion SRL a avut în anul 2015 datorii totale de 406.275.424 de lei, venituri în valoare totală de 84.524.333 de lei şi cheltuieli în valoare totală de 93.874.779 de lei. În acelaşi an, societatea a avut o pierdere netă de 9.350.446 de lei. De menţionat că, anul trecut, societatea a avut o cifră de afaceri de 62.985.592 de lei şi un număr de 532 de angajaţi, notează vrajitorul.eu

De altfel, societatea s-a aflat în ultimii doi ani pe pierdere, cu un număr de angajaţi în scădere şi cu o cifră de afaceri tot mai mică, aflată în scădere din 2012, când firma se afla pe val. Tehnologica Radion SRL, una dintre cele mai mari firme de pe piaţa construcţiilor civile şi industriale, a intrat în insolvenţă la data de 15 septembrie 2014, oficial la propria cerere, după ce firma depusese peste alte 20 de cereri la Tribunalul Bucureşti, instanţa care a şi admis, în final, cererea de intrare în insolvenţă, scria supervizor.ro în anul 2014.

Dosar de afacerist - Theodor Berna

Intrarea în insolvenţă a avut loc la nici o lună după arestarea preventivă a lui Theodor Berna, asociatul majoritar al firmei, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani în care procurorii au estimat un prejudiciu de peste 100 de milioane de euro. Pentru a recupera prejudiciul, statul, printre alte măsuri, a pus sechestru pe un număr de 73 de terenuri deţinute de societate, în valoare totală de 140.409.585,41 de lei.

Potrivit informaţiilor din presa vremii, Berna a fost arestat preventiv după ce ar fi făcut afaceri ilegale cu reţeaua de firme-fantomă a unui alt celebru suspect de evaziune, Marcel Păvăleanu, fost consilier guvernamental. De altfel, în dosarul acestuia au apărut indicii că Tehnologica Radion SRL ar fi spălat bani.

Ca să obţină arestarea afaceristului Berna, procurorii au mers pe firul afacerilor încheiate de firma acestuia până în anul 2008. Procurorii au descoperit astfel că mai multe lucrări, în valoare de zeci de milioane de lei, au fost folosite ca paravan ca să poată scoate din circuit alte zeci de milioane de lei, profit pur, pentru care nu au mai plătit nicio taxă la stat. Lucrările erau câştigate în cadrul licitaţiilor de Tehnologica lui Berna, pentru care societatea încheia contracte (câteva dintre aceste contracte sunt amintite în rândurile următoare).

„Cele trei firme implicate, Tehnologica Radion, Teloxim Con şi Proiect Alfa Capital, emiteau facturi către mai multe firme-fantomă, pentru servicii care, în realitate, nu erau niciodată prestate. Banii erau viraţi din conturile firmelor fondate de Berna către aceste societăţi-paravan. Însă, pentru a evita plata taxelor către buget, sumele erau retrase din bancă în aceeaşi zi, cash, de intermediari. În acest fel, statul nu a mai încasat 23 de milioane de euro, în timp ce sumele rulate prin mecanismul pus la punct de Theodor Berna se ridică la 78,5 de milioane de euro”, arăta Digi24.ro la momentul respectiv.

În altă ordine de idei, Theodor Berna, asociatul majoritar al Tehnologica Radion SRL, este cunoscut drept „regele asfaltului”, pentru multitudinea de contracte prinse de societatea amintită mai sus în domeniul asfaltărilor. Berna a fost şi consilierul lui Traian Băsescu în timpul mandatului acestuia de primar al capitalei.

Numele lui Berna se regăseşte, în prezent, în structura acţionariatului mai multor firme. Astfel, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, numele acestuia apare în Berna Residence Service SRL, Bitumen Parteners SRL, Customline Energy SRL, care apare radiată la Iaşi, dar funcţională la Bucureşti, Paza Tehno SRL, aflată în faliment, Lico Import Expert SRL şi Euroland Invest Construct SRL, care figurează cu întrerupere temporară de activitate.

În urmă cu doi ani, numele asfaltatorului apărea şi în societatea Teloxim Con SRL. Această firmă a prins un contract de aproape 132 de milioane de euro alături de alte companii precum Comsa, Aldesa Construcciones şi Arcadis Eurometudes pentru construirea a 21 de kilometri din autostrada Lugoj - Deva. De asemenea, compania a mai avut o serie de contracte de întreţinere a drumurilor pe timp de iarnă încheiate cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). În 2012, în perioada Guvernului Ungureanu, Teloxim Con mai semna un contract de 65 de milioane de euro pentru modernizări şi reabilitări de drumuri în judeţul Dâmboviţa.

De menţionat că, în anul 2011, fostul preşedinte Traian Băsescu declara despre Theodor Berna că îl ştie ca fiind „descurcăreţ” şi că „autorităţile ar trebui să îi dea peste mânuţe”. Declaraţia fostului preşedinte venea în contextul în care Tehnologica Radion depunea contestaţie după contestaţie pentru licitaţiile de construire a autostrăzilor Timişoara - Lugoj şi Sibiu - Orăştie.

Cinci contracte cu statul doar de la începutul anului. Peste 150 de la înfiinţarea firmei

Firma Tehnologica Radion SRL este cunoscută pentru contractele derulate cu statul. De la înfiinţare şi până în prezent, societatea a derulat peste 155 de contracte pe bani publici. De altfel, doar în anul 2015 societatea a pus mâna pe cinci astfel de contracte scoase la licitaţie. Două dintre cele mai importante contracte câştigate în acest an le vom descrie în rândurile de mai jos.

În luna februarie a acestui an, Enel Distribuţie Munteania SA atribuia un contract în valoare de 989,989 de lei fără TVA către societatea în cauză, pentru refacerea suprafeţelor din domeniul public afectate de intervenţiile accidentale şi de lucrările de investiţii în reţelele de energie electrică.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA atribuia în data de 16 octombrie 2015 contractul „Lucrări de întreţinere periodice - covoare asfaltice pe drumurile din administrarea DRDP Bucureşti - Secţia Autostrăzi”, în valoare de 12.593.280 de lei, fără TVA, către trei operatori economici, printre care se număra şi Tehnologica Radion SRL.

În urmă cu cinci ani, în august 2009, un autoturism Dodge Nitro 4X4 a luat foc chiar sub ochii turiştilor cazaţi la hotelul Rex din Mamaia. Autoturismul aparţinea firmei SC Tehnologica Radion SRL, care avea, atunci, sediul în Dâmboviţa. Numele firmei fusese vehiculat cu un an înainte, de către directorul de la acea vreme al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Constanţa, Jean Paul Tucan. Acesta declara că întreţinerea multianuală pentru drumurile naţionale aflate în subordinea regionalei Constanţa va fi asigurată de consorţiul Delta Euroconstruct - Tehnologica Radion, nota ziuaconstanta.ro în vara anului 2014.

Tehnologica Radion SRL nu se află la primul contract încheiat nici cu Primăria Medgidia. În 2009, Primăria municipiului Medgidia a achiziţionat de la Tehnologica Radion SRL 2.500 de tone de mixtură asfaltică şi 18 tone de emulsie bituminoasă, valoarea contractului fiind de 814.198 de lei - 193.216 euro. Tot în 2009, la Medgidia, aceeaşi firmă a încheiat un contract pentru construcţia infrastructurii rutiere în scopul dezvoltării afacerilor transfrontaliere Medgidia - Silistra, în valoare de 857.305,82 de lei.

De asemenea, în data de 3 octombrie 2011, Tehnologica lui Berna câştiga încă un contract cu Primăria Medgidia pentru efectuarea lucrărilor suplimentare la străzile Mihai Viteazu, Libertăţii, Dezrobirii, Libertăţii, Dumitru Chicos şi Viorelelor în cadrul proiectului administraţiei „Reabilitare tramă stradală în municipiul Medgidia” pentru 328.078,92 de lei. În acelaşi proiect de reabilitare a străzilor din Medgidia, administraţia locală îi atribuie un alt contract, în valoare de 162.328,93 de lei, aceleiaşi firme pentru asfaltarea drumurilor Decebal şi Mărgăritarului. Acest contract a fost atribuit la data de 10 iunie 2011.

Un an mai devreme, în luna decembrie a anului 2010, Tehnologica Radion SRL punea mâna pe un alt contract al Primăriei Medgidia, din acelaşi proiect de reabilitare a tramei stradale. Astfel, firma avea să se ocupe de asfaltarea străzilor Viorelelor, Silozului şi Viilor pentru 62.085,88 de lei fără TVA.

De asemenea, în prezent, compania are în lucru proiectul privind construcţia Magistralei M5 a Metrorex, care va face legătura între cartierele Drumul Taberei şi Pantelimon. Compania s-a mai ocupat şi de reabilitarea unor puncte precum Pasajul Lujerului, Șoseaua Pantelimon - Iancului, Piaţa Sfânta Vineri, Piaţa Sfântu Gheorghe, Calea Moşilor şi Pasajul Obor, toate din capitală.
 
Licitaţii trase la indigo
 
Ne-am întrebat şi noi cum a reuşit Tehnologica Radion SRL să câştige licitaţie după licitaţie cu Primăria Medgidia. Astfel, reprezentanţii companiei cereau preţul maxim, adică atât cât oferea comisia de evaluare pentru atribuirea unui contract. Practic, compania nu scădea nimic din preţ, motivând că toate calculele dau preţul cerut de companie şi propus de comisie. Probabil că acest lucru era motivat de faptul că Tehnologica Radion SRL era şi singura firmă participantă la licitaţii, comisia neavând alternative, atribuind astfel contractul la preţul cerut de singurul competitor.

Această metodă practicată de Radion s-a regăsit în cel puţin trei licitaţii organizate de Primăria Medgidia. În prima, pentru asfaltarea străzii Vasile Lupu, în a doua licitaţie, pentru asfaltarea străzilor Viorelelor, Silozului şi Viilor, dar şi în cea de-a treia licitaţie, pentru asfaltarea străzilor Decebal şi Mărgăritarului. Pentru toate cele trei contracte, societatea a solicitat preţul maxim oferit de autoritatea contractantă şi a refuzat toate contraofertele înaintate de comisiile de evaluare.
Sursă foto: ZIUA de Constanţa

În secţiunea „Documente” puteţi consulta procesul-verbal şi raportul procedurii aferente procedurii descrise mai sus.
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii