Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:01 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Singur pe lume“ la CJC Nicuşor Constantinescu s-a întors la serviciu. Îi este interzis să ia legătura cu echipa sa de nădejde (documente+video)

ro

09 Jan, 2015 00:00 3892 Marime text
Ieri a fost prima zi de muncă a preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu. Prima zi de muncă din acest an, precum şi prima după o absenţă de aproape 9 luni. Ultima oară când Nicuşor Constantinescu a intrat în biroul său a fost în aprilie anul trecut. Şeful în funcţie al CJC s-a întors la serviciu după ce, miercuri, judecătoarea Eleni-Cristina Marcu, de la Curtea de Apel Constantă, a luat o decizie definitivă în dosarul în care Nicuşor Constantinescu este acuzat că nu ar fi asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa. În prezenta cauză, potrivit procurorilor DNĂ, în perioada 2009 - 27 noiembrie 2013, Constantinescu – în calitate de preşedinte al CJC nu ar fi asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa. Şeful CJ Constanţa este suspectat că nu ar fi efectuat reparaţiile necesare la sediul CMZ, că ar fi dispus rezilierea contractelor pentru furnizarea de utilităţi şi servicii de pază necesare funcţionării în condiţii normale a centrului şi ar fi încercat să evacueze instituţia din sediul pe care îl ocupă în prezent.

Citeşte rechizitoriul pe ZIUA de Constanţa
Rechizitoriu: Trimitere în judecată Nicuşor Daniel Constantinescu (abuz în serviciu) - DNA Constanţa
 
Revenind la decizia Curţii de Apel Constanţa în încheierea dată de completul de judecată se precizează: „Admite, în parte contestaţia la executare formulată de contestatorul inculpat Constantinescu Nicuşor Daniel şi explicitează înţelesul deciziei penale nr.289/P/05.12.2014 pronunţată de Curtea de Apel Constanţa în dosar nr.14182/3/2014/a5 în sensul că: Prin obligaţia «să nu ia legătura şi să nu comunice cu martorii şi experţii din prezenţa cauză precum şi cu personalul Centrului Militar Zonal Constanţa direct sau indirect şi prin orice mijloace de comunicare precum şi cu personalul din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa şi cu consilierii judeţeni» se înţelege «să nu ia legătura şi să nu comunice cu martorii şi experţii din prezenţa cauză precum şi cu personalul Centrului Militar Zonal Constanţa direct sau indirect şi prin orice mijloace de comunicare precum şi cu personalul din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa şi cu consilierii judeţeni care au participat, în orice formă, în procesul de propunere, decizie şi execuţie a celor două hotărâri ale Consiliului Judeţean Constanţa care au vizat Centrul Militar Zonal Constanţa şi care sunt menţionate în actul de sesizare al instanţei». Respinge ca neîntemeiată cererea contestatorului inculpat de explicitare a înţelesului obligaţiei în sensul că «să nu ia legătura şi să nu comunice cu martorii şi experţii din prezenţa cauză precum şi cu personalul Centrului Militar Zonal Constanţa direct sau indirect şi prin orice mijloace de comunicare precum şi cu personalul din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa şi cu consilierii judeţeni cu privire la aspecte în legătură de conexitate cu litigiul privind Centrul Militar Zonal». Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina statului. Definitivă“, conform minutei.

 34 de consilieri au votat hotărârile cu pricina

Numai că, potrivit deciziei instanţei, şeful CJC are, într-adevăr, permisiunea de a merge la serviciu, practic însă tot nu îşi va putea exercita pe deplin atribuţiunile de serviciu ce îi revin în calitate de preşedinte. Şi asta pentru că, aşa cum reiese din minuta prezentată mai sus, instanţa a decis ca Nicuşor Constantinescu „să nu ia legătura şi să nu comunice cu martorii şi experţii din prezenţa cauză precum şi cu personalul Centrului Militar Zonal Constanţa direct sau indirect şi prin orice mijloace de comunicare precum şi cu personalul din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa şi cu consilierii judeţeni care au participat, în orice formă, în procesul de propunere, decizie şi execuţie a celor două hotărâri ale Consiliului Judeţean Constanţa care au vizat Centrul Militar Zonal Constanţa şi care sunt menţionate în actul de sesizare al instanţei “. Hotărârile vizate de instanță au fost aprobate în cadrul unor şedinţe ale CJC din două mandate diferite: prima se referă la HCJ nr. 171/15.05.2009, iar cealaltă la HCJ nr. 399/25.10.2012. Ceea ce înseamnă că nu are permisiunea de a lua legătura cu niciunul dintre cei 34 consilieri judeţenei de la vremea respectivă, care au votat ambele hotărâri, dar nici cu celelalte persoane care au fost implicate în vreun fel în adoptarea acelor decizii.

 Cine sunt cei pe care Nicuşor Constantinescu nu are voie nici măcar să îi salute


În cele ce urmează, cotidianul ZIUA de Constanţa vă prezintă cine sunt cei de care nu are voie şeful CJC să se apropie sau să comunice în niciun fel: Babuş Radu; Bocănete Paul; Buriac Nicolae; Coiciu Dumitru; Darie Gheorghe Cristian; Dospinescu Nicolae; Dragomir Nicolae Cristinel; Dumitrache Ion; Florea Dumitru; Fronescu Nicolae Stelian; Hondoreanu Ilie; Ioana Elena; Magiru Maria; Manole Dumitru; Marin Laurenţiu Marius; Mărcuş Ioan; Mihăeşi Gheorghe; Munteanu Petrică; Osman Fedbi; Pariza Mihai; Peride Niculae; Teodorescu Atanasie; Antonoaea Zepa Dănuţ; Bratu Adrian; Carp Doina Eufrosina; Ciutureanu Viorel Sorin; Monea Gabriel; Rădulescu Victor Ilie; Silaghi Eugen; Brânzoi Cristina; Constantin Florian; Culeţu Dionisie; Gheorghiţă Gelu Adrian; Manafu Ionel; Petre Mihai; Stavrositu Iancu Adrian; Şuţu Gheorghe şi Tararache Hristu, toţi aceştia fiind consilieri judeţeni în mandatul 2008- iunie 2012, adică la momentul adoptării HCJ nr. 171/17.05.2014.
Acestora li se adaugă alţi consilieri judeţeni din actualul mandat, care erau în funcţie la data adoptării HCJ nr. 399/25.10.2012, şi anume: Albu Ioan, Andrei Mihaela, Andrei Mihaela, Bedivan Dumitru, Cruşoveanu Marian, Dobre Mircea-Titus, Memiş Baiazid, Mocianu Sorin, Panait Cornel, Prodan Ecaterina, Ţuţuianu Marius Horia, Ulmeanu Ciprian-George, Fântâna Ionuţ, Gavrilă Florin-Tudor, Gheorghe Corina, Măndilă Gheorghe, Sponte Adrian-Doru, Mascaş Alexandru-Gabriel, Radu Ion şi Slabu Gheorghe.

 Interdicţia de a lua legătura cu cel care l-a suspendat din funcţie

De asemenea, pentru că ambele Hotărâri au fost semnate de secretarul judeţului, Mariana Belu, nici cu aceasta nu poate intra în contact preşedintele CJC, dar nici cu fostul prefect al judeţului Constanţa, Radu Volcinschi, cel care l-a suspendat pe Nicuşor Constantinescu în luna august a anului trecut şi care, în 2009 era director al Direcţiei Generale de Administraţie publică şi Juridică a CJC. În 2012 această funcţie este ocupată de Ionuţ Ţiţimeaua.
 
HCJ nr. 171/15.05.2009 a fost avizată şi de Comisia de specialitate pentru Administraţie publică, juridică, apărarea ordinii publice, sănătate şi protecţie socială de la vremea aceea, din componenţa căreia făceau parte următorii consilieri: Nicolae Cristinel Dragomir, Gheorghe Mihăieşi, Elena Ioana Atanasie Teodorescu, Gelu Adrian Gheorghiţă, Victor Ilie Rădulescu şi Viorel Sorin Ciutureanu. Şi Comisia de specialitate pentru Studii, prognoze economico-sociale, buget-finanţe şi administrarea domeniului public şi privat a avizat favorabil propunerea, comisie din care făceau parte: Cristian Gheorghe Darie, Nicolae Dospinescu, Ioan Mărcuş, Radu Babuş, Nicolae Stelian Fronescu, Mihai Lupu şi Iancu Adrian Stavrositu.

De asemenea, HCJ nr. 25.10.2014, înainte de a fi supuse votului consilierilor judeţeni, au fost avizate favorabil de aceleaşi comisii de specialitate, din care făceau parte: Gheorghe-Cristian Darie, Ioan Mărcuş, Radu Babuş, Nicolae Fronescu, Gheorghe Slabu, Gheorghe Măndilă şi Marian Cruşoveanu, în Comisia de buget-finanţe, iar din comisia juridică făceau parte Nicolae Cristinel Dragomir, Panait Anghel, Elena Ioana Adrian-Doru Sponte, Ionuţ Fântâna şi Ciprian-George Ulmeanu. De asemenea, Îi este interzis să ia legătura cu dr. Andrei Murineanu, Comandantul Centrului Militar Zonal Constanţa care a făcut referatul pe care s-a bazat HCJ nr. 339/25.10.2012.

 „Reintegrat“ în câmpul muncii şi... nu prea

Acestea fiind spuse, cum îşi poate exercita atribuţiile de serviciu şeful CJC? Doar pentru că se prezintă la locul de muncă, unde stă în biroul său în timpul programului de lucru, se poate numi că este preşedinte în funcţie al CJ Constanţa?
Potrivit vicepreşedintelui, care până la finele lui 2014 avea sarcini de preşedinte, Cristinel Dragomir, „cu o parte dintre angajaţii CJC poate să ia legătura. Nu are voie să ia legătura cu mine, cu secretarul judeţului sau cu consilierii, însă cu alţi angajaţi din aparatul de specialitate poate să intre în contact“.

 Cristinel Drgomir: „E un lucru hilar ceea ce se întâmplă“

Potrivit vicepreşedintelui CJC Cristinel Dragomir, acest precedent ar trebui să servească drept exemplu, astfel încât legile să fie armonizate. „E un lucru hilar ceea ce se întâmplă. Hilar şi nemaiîntâlnit până acum în România, ca un preşedinte de Consiliu Judeţean să poată veni la muncă, dar să nu îşi poată face datoria. Conform deciziei instanţei, nu are voie să ia legătura cu nicio persoană care a participat în orice formă în procesul de propunere, decizie și execuție a celor două hotărâri, adică toți consilierii județeni care au luat decizia respectivă, şi angajații care au semnat actele referitoare la hotărâre ori persoanele care au pus în executare decizia“, a declarat Cristinel Dragomir pentru Ziua de Constanţa. „Vom vedea ce vom face şi cum va decurge prima şedinţă de Consiliu Judeţean din acest an. Conform legii, avem termen cel mult 35 de zile de la adoptarea Bugetului să facem şedinţă. Cum Bugetul a fost votat pe 30 decembrie, cel târziu pe 3 februarie ar trebui să facem şi noi şedinţă. Până atunci poate va da da Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) o soluţie favorabilă sau contestaţiei pe care a depus-o Nicuşor Constantinescu faţă de decizia instanţei constănţene, pentru că nu-și poate exercita mandatul pentru care a fost ales solicită astfel îndreptarea acestei erori“, a mai explicat Dragomir.

 Nicuşor Constantinescu: „Voi participa la ședințele Consiliului Județean“

Reîntors astăzi la muncă, președintele CJC a declarat că, odată cu preluarea funcției, decurge şi obligația de a prezida ședințele de Consiliu Județean. „Aștept avocații să vedem, din rechizitoriul DNA, cu care dintre funcționarii și consilierii județeni am interdicție să mă întâlnesc și cu care nu. Voi participa la ședințele Consiliului Județean. Pentru că sunt obligat, conform legii 215, să conduc ședințele CJC, sunt obligat să supun votului și aprobării și de asemenea sunt obligat să iau act de decizia consilierilor județeni și să duc la îndeplinire. Vreau să văd, în primul rând să văd în ce stadiu sunt programele județului Constanța, programele europene, programele pe care le-am inițiat în ultimul mandat, să văd care este situația drumurilor județene“, a declarat președintele CJ Constanța. Potrivit şefului CJC, acesta va cere înlăturarea interdicțiilor prevăzute de controlul judiciar în legătură cu aleșii județeni și personalul Consiliului Județean.
De cum s-a reinstalat în fotoliul de preşedinte din biroul său, Nicuşor Constantinescu a vrut să demonstreze cine este şeful: şi-a dat jos fularul pe care l-a aruncat în încăpere şi a cerut, pe un ton imperios, o cafea.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii