Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:08 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nava „Borcea“ a primit din nou viaţă la Cernavodă, cu ajutorul unui arhitect care şi-a pierdut fiul la Colectiv

ro

05 Dec, 2015 00:00 4411 Marime text
Nava „Borcea“ a plecat din Şantierul Naval Cernavodă. Directorul şantierului, tatăl lui Andrei Bucă, unul dintre tinerii morţi la clubul Colectiv, a muncit cu gândul la fiul său, care a fost de multe ori pe această navă, şi a reuşit să o repună în funcţiune.
 
După 100 de ani de existenţă şi aproape şapte de ani de reparaţii, nava-tezaur „Borcea“ a fost din nou lansată la apă din Şantierul Naval Cernavodă, unde au fost efectuate ultimele lucrări. Primele probe au avut loc în urmă cu câteva zile, iar la eveniment a participat primarul Gheorghe Hânsă, alături de o delegaţie a Primăriei Cernavodă, consilieri locali, directorul general al Şantierului Naval Cernavodă şi reprezentanţi ai Căpităniei Portului Cernavodă.
 
Nava „Borcea“ este primul vas cu zbaturi şi propulsie proprie pe abur construit în ţară de ingineri navali români. Directorul şantierului, Dorin Bucă, a afirmat cu mândrie că, după mulţi ani de ancorare lângă faleza Brăila, nava „Borcea“ a fost adusă la Cernavodă, unde a fost supusă unui amplu program de reparaţii.
 
Nava „Borcea“ a fost folosită ca iaht până la începutul Primului Război Mondial, de prinţul Ferdinand, care a călătorit alături de familia regală. Ulterior, a fost folosită ca atelier mecanic mobil pentru navele de luptă de pe Dunăre, apoi a ajuns obiect de sechestru în URSS, ca despăgubire după război, până în 1963. În 1983, a fost transferată la Palatul Copiilor Brăila, iar în 2010, a trecut la Inspectoratul Şcolar, tot în subordinea Ministerului Educaţiei.
 
Vaporul a plecat vineri spre Brăila, unde va servi drept loc de desfăşurare a activităţilor educative ale elevilor.     Unul dintre elevii care au fost în excursie cu vaporul „Borcea“ este şi Andrei Bucă, decedat în urma incendiului de la clubul Colectiv din Bucureşti. În memoria fiului său, Dorin Bucă, directorul Şantierului Naval Cernavodă, a dedicat toate eforturile de a pune nava-tezaur din nou în funcţiune. Totodată, el a precizat că, deşi a trecut printr-o serie de reparaţii, vaporul păstrează în totalitate piesele originale, inclusiv feroneria, realizată în fabrica de la Reşiţa, ca şi piesele din oţel ale Turnului Eiffel. Lucrările efectuate au fost finanţate de Şantierul Naval Cernavodă, cu o contribuţie a Consiliului Judeţean Brăila, aparţinătorul vaporului. Nava are o capacitate de 200 de persoane, o lungime de 40 de metri, atingând viteza maximă de 18 km/oră.
 
Nava „Borcea“ este înscrisă în patrimoniul naţional la categoria „tezaur“, cea mai înaltă clasă a patrimoniului, la poziţia a treia. Construcţia navei a început în urmă cu mai bine de un secol, în 1911, la Turnu Severin.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii