Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:25 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Luptătorul“ a obosit Mazăre dă statul român în judecată pe motiv că se consideră o victimă (document şi rechizitoriu)

ro

11 Oct, 2014 00:00 2882 Marime text
Dacă până acum doar ameninţa, Radu Mazăre, primarul municipiului Constanţa, a anunţat, ieri, că s-a decis să dea în judecată statul român, pe motiv că este o victimă a acestuia. Edilul-şef susţine că va face asta în cursul zilei de luni, dar şi că nu exclude posibilitatea de a-şi susţine cauza la CEDO.
 
„Vreau să vă arăt cum, în obsesia lor de a mă prinde cu ceva, pentru că am devenit o obsesie pentru poliţia politică de la DNA, (n.r. DNA) face nişte încălcări grave şi flagrante ale drepturilor omului, ceva de neimaginat“, şi-a început „pledoaria“ primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre. Edilul-şef nu a ezitat să se explice: „După cum bine ştiţi, în dosarul în care mă prezint la Bucureşti în fiecare lună, sunt acuzat pentru nişte retrocedări şi pentru vânzarea terenului de sub Cazinoul din Mamaia, unde procurorul DNA de la Bucureşti a susţinut în rechizitoriu că Primăria a intabulat o suprafaţă de teren de 22.000 de metri pătraţi de plajă domeniul public al statului, de interes naţional. În final, procurorul de la Bucureşti spune că valoarea plajei de care statul român a fost deposedat este de 30 de milioane de euro. Discutăm despre terenul de sub Cazinoul din Mamaia, care a fost cumpărat de două societăţi, jumătate de o societate, jumătate de o societate. Pentru această judecată sunt târâit în judecată din anul 2008“, a afirmat Radu Mazăre.

În continuare, şeful municipalităţii constănţene a declarat că, la şase ani de la trimiterea sa în judecată în Dosarul Retrocedărilor, DNA Constanţa l-ar acuza pentru doar jumătate din suprafaţa terenului amintit. „Procurorul de la DNA Constanţa mă acuză pentru jumătate din suprafaţa de teren, mă acuză că, în calitate de primar, am stabilit cu intenţie o valoare diminuată faţă de valoarea comercială reală pentru 11.000 de metri pătraţi, adică jumătate, această suprafaţă aparţinând domeniului privat al unităţii administrativ-teritoriale. Adică, procurorul de la Bucureşti zice «Mazăre, te bag în puşcărie că ai vândut domeniul public al statului şi valoarea lui era de 30 de milioane de euro, 15 pentru o societate, 15 pentru o societate» şi, la şase ani, începe o nouă anchetă, procurorul de la DNA Constanţa spune «Mazăre, te acuz şi te trimit în judecată pentru că ai vândut terenul care nu era domeniul public al statului, era al Primăriei, aveai voie să-l vinzi». Deci în totală contradicţie cu ce spune procurorul de la Bucureşti.“

 „Sunt victima statului român“. „Plângăciuni interne“

 Având în vedere aceste aspecte, Mazăre susţine că ar fi o victimă a statului român, „pentru această dublă cercetare“. El a invocat aici cazul unui cetăţean italian, care a reclamat la CEDO faptul că a fost cercetat în două dosare pentru aceeaşi cauză. „Statul (n.r. român) a fost înştiinţat şi nu a închis, ba chiar continuă. De luni dau statul în judecată, că sunt victima statului român pentru că mă anchetează penal în paralel pentru acelaşi lucru, aceeaşi instituţie a statului“, a anunţat primarul Constanţei.
Totodată, şeful administraţiei publice locale a precizat că va face „plângăciuni interne“ inclusiv la şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, dar şi la ministerul Justiţiei, condus de Robert Cazanciuc, acelaşi pe care, recent, primarul Mazăre îl numea „papă-lapte“.
În opinia primarului-„victimă“, „este evident că e vânătoare“. „Poate procurorul găseşte ceva şi îl agaţă pe Mazăre, fir-ar mama lui, că n-am reuşit în zece ani“, a declarat primarul Constanţei.

 „A fost anchetat tot ce am făcut în primăria asta din 2000 în 2014“

Radu Mazăre susţine, de asemenea, că se consideră „un luptător“. „Sunt un luptător, de zece ani să te baţi cu hidra asta (...). A fost anchetat tot ce am făcut în primăria asta din 2000 în 2014. Nu mai vreau să trăiesc aşa. Am obosit şi eu“, a mărturisit Radu Mazăre.

Interesant, cel care se consideră luptător a recunoscut că, în mod cert, „nu se mai poate aşa“: „Nu se mai poate în felul asta în România, eu sper ca după alegeri să se întâmple ceva, să se reglementeze într-un fel, să fie o lege de răspundere a magistraţilor. Nu se poate, hăituiala asta nu e normală, asta e o vânătoare“, a conchis edilul-şef.
Nu în ultimul rând, primarul a ţinut să precizeze că procurorii solicită tuturor notarilor din Constanţa, dar şi evaluatorilor rapoartele de evaluare pentru imobilele vândute de Primăria Constanţa în perioada 2004 - 2008.

 Remember

 Amintim că, pe data de 25 octombrie 2008, primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, a fost trimis în judecată, alături de Nicuşor Constantinescu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, şi de alţi 35 de inculpaţi (angajaţi ai instituţiilor publice, notari, oameni de afaceri) în Dosarul Retrocedărilor. Potrivit procurorilor DNA, aceştia ar fi păgubit statul cu 114 milioane de euro prin retrocedarea presupus ilegală a aproximativ 100 de hectare de teren din Constanţa. Din cele 114 milioane, „77,77 de milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului, în vreme ce 36,16 milioane, prejudiciu în dauna municipiului Constanţa“, susţin procurorii.
Următorul termen în acest dosar a fost stabilit pentru data de 11 noiembrie.
 
În ceea ce priveşte al doilea dosar amintit, ieri, de Mazăre, pe data de 5 februarie, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au anunţat că îl cercetează pe Radu Mazăre pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dar şi pentru două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice. Cauza penală este instrumentată de procurorul Andrei Bodean, iar în dosar mai sunt anchetaţi, conform DNA, „Ion Marica şi Ramona Daniela Dospinescu, la momentul săvârşirii faptelor, funcţionari în cadrul Primăriei municipiului Constanţa şi membri în Comisia de Aplicare a Legii nr.10/2001“. În sarcina celor doi s-au reţinut următoarele infracţiuni: abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, abuz în serviciu contra intereselor publice. Pe lângă Radu Mazăre, Marica şi Dospinescu, Andrei Bodean îl mai cercetează şi pe Constantin Racu, avocat în cadrul Baroului Constanţa, fost funcţionar al Primăriei Constanţa şi membru în Comisia de Aplicare a Legii nr. 10/2001, în sarcina căruia s-a reţinut abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi abuz în serviciu contra intereselor publice.
Pe data de 26 iunie, în completarea comunicatului din 5 februarie, privind efectuarea de acte de urmărire penală faţă de Radu Mazăre, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiuni de abuz în serviciu, DNA a anunţat extinderea cercetărilor faţă de edilul-şef şi pentru infracţiunea de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate, faţă de valoarea comercială reală, a bunurilor aparţinând autorităţii publice în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora. Mai mult decât atât, procurorii au mai dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Radu Babuş, fost director general al Regiei Autonome de Exploatare a Domeniului Public şi Privat (RAEDPP) Constanţa, în prezent deputat în Parlamentul României, pentru stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate, faţă de valoarea comercială reală, a bunurilor aparţinând autorităţii publice în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora.
Radu Babuş este urmat de Sorina-Gina Hortolomei-Moscu, „la data faptelor reprezentant al societăţilor comerciale SC Mehmetoglu SRL, SC Bulevard SA şi SC Millenium Global Development SA, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor“, potrivit DNA, de SC Mehmetoglu SRL, de SC Bulevard SA şi de SC Millenium Global Development SA, toate acuzate de spălarea banilor.
 
La secţiunea „Documente“, pot fi citite cele două informări ale DNA Constanţa privind dosarul mai sus precizat, precum şi rechizitoriul Dosarului Retrocedărilor din Constanţa.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii