Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:47 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cine a fost primul Imnul lui Funeriu vs. imnul lui Stavrositu

ro

09 Sep, 2011 01:13 2410 Marime text
imn_Maria_Stavrositu_2.jpgMinistrul Educaţiei, Daniel Funeriu, vrea ca elevii să intoneze în şcoli imnul naţional „Deşteaptă-te române!" măcar o dată pe săptămână. „Cred că este o idee binevenită, deoarece am avea un alt simţ al patriotismului. Dar nu vreau să iau o decizie pripită. Să vedem ce impact ar putea avea. Să ne aducem aminte că în comunism trebuia să cântăm imnul tot timpul şi se demonetiza", este de părere ministrul. Momentan, este doar o propunere pe care Funeriu spune că o va dezbate în cadrul ministerului. „Am cerut Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei, chiar înainte de a veni la dumneavoastră la emisiune, am făcut o adresă prin care am cerut să-mi prezinte o situaţie comparativă, care este situaţia în diferite ţări ale Uniunii Europene şi dacă o astfel de măsură nu ar fi binevenită o dată pe săptămână, la începutul săptămânii, să fie intonat imnul în fiecare clasă. Eu înclin să cred că n-ar fi o idee rea", a declarat ministrul Funeriu în cadrul emisiuni de la B1 TV.

Propunere la indigo din 2010

imn_daniel_funeriu.jpgIdeea intonării imnului naţional i-a aparţinut deputatului PDL de Constanţa Maria Stavrositu, care depunea fără succes anul trecut la Senat o propunere legislativă prin care se dorea „intonarea imnului în fiecare zi de luni în clasele I-VIII şi arborarea drapelului deasupra tablei de scris, pentru ca elevii să conştientizeze importanţa simbolurilor naţionale prin expunere repetitivă". Deputatul PDL, care este membru în Comisia de învăţământ a Camerei, explica în expunerea de motive că „asistăm la o disoluţie a valorilor şi simbolurilor naţionale", iar această propunere vine în scopul de a conserva şi promova aceste valori. Textul iniţiativei mai arata că reprezentanţii conducerii şcolilor vor avea obligaţia de a asigura respectarea acestor prevederi. La sfârşitul anului trecut, proiectul de lege a fost respins de comisia de specialitate, raportul de respingere al Guvernului, inclusiv al ministrului Funeriu, fiind votat de senatori cu 65 de voturi pentru, două împotrivă şi o abţinere.

„Voi reintroduce proiectul pe ordinea de zi"

Urmare a declaraţiilor ministrului Educaţiei, deputatul democrat-liberal este decis să reintroducă proiectul pe ordinea de zi. „Sunt convinsă că de data aceasta proiectul va avea parte de mai multă atenţie din partea colegilor, dacă şi ministrul îşi doreşte acest lucru", afirmă deputatul care insistă pe explicaţia că revenirea la intonarea imnului naţional nu trebuie să ne întoarcă cu gândul în trecut, ci să ne facă să reflectăm mai mult la ceea ce ne defineşte ca popor, pentru că suntem expuşi să ne pierdem reperele.

„Conservarea simbolurilor naţionale nu se poate întâmpla într-un context diletant. Şcoala reprezintă mediul optim pentru formarea spiritului civic şi patriotic", mai susţine Stavrositu.

Cu siguranţă, pe o scară de 1 la 10, problemele sistemului de învăţământ românesc sunt cu mult mai grave decât lipsa din curriculă a intonării imnului de stat, însă recentele evenimente de pe stadionul „Naţional Arena", precum şi comentariile ulterioare ale oamenilor politici pe acest subiect au demonstrat că puţini sunt cei care cunosc varianta corectă a poeziei lui Andrei Mureşanu, „Un răsunet", publicată în 1942 şi devenită după Revoluţie imnul naţional al României sub titulatura „Deşteaptă-te române!".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • una membra pdl 09 Sep, 2011 10:20 cine a fost primul cu ideia imnului introdus in scoala? Deputata Stavrositu Maria inca din anul 2o1o cand la o intalnire cu membrii PDL-isti si-a exprimat dorinta respectiva si ne-a prezentat si proiectul,pentru care noi o apreciem
  • metin cerchez 09 Sep, 2011 08:52 sa l cinte eba si cu sida va rog-au bacul cu succesuri
  • metin cerchez 09 Sep, 2011 08:52 sa l cinte eba si cu sida va rog-au bacul cu succesuri
  • Gerula 09 Sep, 2011 02:05 Ca ne duce cu gandu la comunism este o pontentiala problema, dar sa ne gandim ca in America aia nu stiu Tatal nostru in cazul vostru dar stiu imnul national al Americii , asa ca mai ganditi-va , cine va da de macare, cine va fura , cui platiti taxe si impozite , carui stat ii datoram asta ?