Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:49 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce probleme majore ale Constanţei se dezbat luna viitoare la Bucureşti (document)

ro

15 Jan, 2014 00:00 2744 Marime text
Asociaţia Comunelor din România (ACoR) se pregăteşte de şedinţă. În perioada 16-19 februarie va avea loc în Bucureşti Adunarea Generală a ACoR. Este aşteptat să participe la eveniment Dacian Cioloş, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală. Constanţa va fi şi ea prezentă la întrunire urmând a ridica câteva probleme a căror rezolvare este urgentă şi care se regăsesc şi-n Acordul de parteneriat încheiat în luna septembrie a anului trecut între membrii ACoR şi reprezentanţii Guvernului, respectiv prim-ministrul Victor Ponta şi vicepremierul Liviu Dragnea. Protocolul nu a fost respectat până la această dată, rămânând pe moment o simplă hârtie.
 
Lobby pentru impozitul pe turbinele eoliene
 
Preşedinta ACoR Constanţa, primarul ec. Mariana Gâju, a precizat că principala problemă ridicată de judeţul nostru în cadrul şedinţei din luna februarie de la Bucureşti este cea referitoare la impozitarea eolienelor. Se va solicita ca acest impozit să nu fie virat la stat, aşa cum se preconizează, ci să constituie venit la bugetul administraţiilor publice locale. Acelaşi lucru se va solicita şi-n cazul impozitului pe venitul agricol. „Constanţa, în mod special, a trimis adresă încă de la începutul lunii decembrie 2013 prin care solicită insistent să rămână la nivelul bugetelor locale acel impozit special pe construcţiile turbinelor. Sunt foarte multe comune care au eoliene pe teritoriul unităţilor administrativ teritoriale şi pentru care impozitul reprezintă o sursă de venituri suplimentară deloc de nebăgat în seamă”, a explicat primarul ec. Mariana Gâju, preşedinta ACoR Constanţa.
Tot la Bucureşti, primarii vor cere să li se restituie de la Ministerul Transporturilor terenurile care se află în afara zonei de protecţie a Canalului Dunăre-Marea Neagră, acele terenuri eliberate de munţii de pământ rezultate în urma excavării Canalului Dunăre-Marea Neagră. „Avem nevoie de acele terenuri pentru comunele noastre”, a mărturisit ec. Mariana Gâju.
 
Incompatibilităţile şi salarizarea, în discuţie
 

Va fi readuse în discuţie şi chestiunile legate de salarizare şi de incompatibilităţi. „Toate problemele din protocolul pe care l-a semnat ACoR cu reprezentanţii Guvernului, respectiv cu domnul prim-ministru şi cu domnul vicepremier le menţinem, inclusiv pe cele care se referă la salarizarea tuturor salariaţilor din administraţia publică locală, de la femeia de serviciu până la funcţionarul public şi alesul local. Şi nu neglijăm deloc problema incompatibilităţii, care se referă la alinierea legii româneşti cu legea europeană”, a explicat preşedinta ACoR.
„Din păcate, în mass-media se vorbeşte că primarii fac presiuni să modifice legea pentru a putea fi incompatibili ca să poată să fure, să înşele statul. Noi nu cerem aşa ceva! Noi cerem doar să ne putem exercita atribuţiile pe care ni le dă Legea administraţiei publice locale. Noi solicităm în continuare modificarea legii, care să ne permită să facem parte din aceste consilii de administraţie pentru a putea accesa în continuare fonduri financiare europene pentru realizarea infrastructurii necesare mediului rural”, a afirmat ec. Mariana Gâju.
 
Se cere înţelepciune din partea guvernanţilor
 
Întrebată ce se va întâmpla dacă Guvernul va continua să nu respecte Acordul de parteneriat semnat în septembrie anul trecut cu primarii, preşedinta ACoR Constanţa a răspuns: „Nu putem să vă spunem în acest moment ce se întâmplă. Eu am în continuare convingerea că va exista, şi nu este o declaraţie diplomatică, atâta înţelepciune încât Guvernul, încât reprezentanţii Administraţiei şi Internelor, ai Ministerului Justiţiei să poată să vadă că nu este o aberaţie ceea ce solicită primarii, care doresc de fapt eliminarea unor viduri legislative. Şi, în continuare, nu cerem altceva decât consultarea permanentă şi cu reprezentanţii structurilor asociative ale primarilor pentru modificările legislative, care apar peste noapte şi care nu fac altceva decât să apese pe umerii noştri, ai ordonatorilor de credite”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii