Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:57 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Unde s-au născut cei care conduc destinele Constanţei şi ce legătură are Institutul de Marină Civilă cu şefii din administraţia publică locală

ro

05 May, 2014 00:00 6488 Marime text
Institutul de Marină Civilă - şcoala de căpătâi a edililor constănţeni? Cel puţin aşa reiese dacă verificăm CV-urile aleşilor locali din Constanţa. Ce are în comun ingineria navală cu gospodărirea municipală? Multe. Sau, mai bine zis, mulţi absolvenţi, care au lăsat traiul tumultuos de pe apă pentru „calmul“ din fotoliile instituţiilor publice locale din Constanţa. Mai mult decât atât, cei care se află la cârma destinelor constănţenilor au fost purtaţi de valuri către urbea tomitană de pe alte meleaguri ale ţării.
 
Radu Ştefan Mazăre, primarul ales al municipiului Constanţa încă din anul 2000, s-a născut la Bucureşti, pe data de 5 iulie 1968. A absolvit în anul 1986 cursurile Liceului nr.4, secţia Matematică - Fizică din capitală, iar în anul 1991 a absolvit Institutul de Marină Civilă din Constanţa, Specializarea Electromecanică, fiind de profesie inginer electronist. Potrivit declaraţiei postate pe site-ul Primăriei Constanţa, Radu Mazăre devine în noiembrie 1996 deputat în cadrul Parlamentului României, având calitatea de membru al Partidului Democrat, din care demisionează un an mai târziu. În iunie 2000, în urma candidaturii ca independent, Radu Mazăre a fost ales primar al municipiului Constanta, iar din noiembrie 2004 a devenit preşedintele filialei PSD Constanţa.
 
Nicuşor Daniel Constantinescu, originar din Ploieşti, judeţul Prahova, a văzut lumina zilei la data de 29 octombrie 1966. Actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa este absolvent al Liceului „Mihai Viteazul“ din Ploieşti şi ajunge apoi la Constanţa pentru a studia la Institutul de Marină Civilă în cadrul Facultăţii de Electromecanică. În anul 1991, a obţinut diploma de licenţă, devenind inginer electromecanic. Din 1991 până în 2003 apare ca membru al redacţiei publicaţiilor „Contrast“ şi „Telegraf“, ca şi Radu Mazăre. În mandatul 2000 - 2004, Nicuşor Constantinescu a fost consilier municipal în cadrul Consiliului Local Municipal Constanţa, iar din 2004 ocupă actuala funcţie de preşedinte al CJC.
 
Reprezentantul Executivului în teritoriu la Constanţa, actualul prefect Radu Volcinschi, s-a născut la data de 7 august 1977, la Bacău. El a absolvit, în 1996, Grupul Şcolar Industrial de Aeronautică „Henri Coandă“ din Bacău, în 2002, Universitatea Maritimă Constanţa, Facultatea de Electromecanică Navală, şi tot la UMC şi-a obţinut, un an mai târziu, brevetul de ofiţer mecanic. El este, asemenea „veteranilor“ Mazăre şi Constantinescu, inginer în electromecanică navală. Aşa cum se menţionează în CV-ul său, în martie 2007 a absolvit Institutul Naţional de Administraţie, iar în luna aprilie a aceluiaşi an urmează un curs la Asociaţia Centrul Regional de Dezvoltare Resurse Umane şi Management Social. În anul 2008 termină un master în Administraţie europeană la Universitatea „Ovidius” Constanţa.
 
Viceprimarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, s-a născut în localitatea Stejaru, din judeţul Tulcea, pe data de 14 martie 1973. Şi-a început primul mandat în ianuarie 2009, atunci când a fost ales în funcţie în locul lui Nicolae Nemirschi, cel care, la vremea respectivă, părăsea Primăria Constanţa pentru Ministerul Mediului. Viceprimarul este absolvent al Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân”. Înainte de a fi edil al municipiului Constanţa a fost, în perioada august 2005 - ianuarie 2009, directorul general al Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii.
 
Celălat viceprimar al Constanţei, Gabriel Marius Stan, s-a născut tot într-un judeţ vecin. Mai precis în municipiul Urziceni din Ialomiţa, acolo unde a văzut lumina zilei la data de 10 decembrie 1971. Fiul lui Constantin şi al Constanţei a ajuns mâna dreaptă a primarului Constanţei, chiar dacă, din câte se pare, numai la capitolul distracţie, păstrându-se mai mult în umbră. De-a lungul vremii, Gabi Stan a fost implicat şi în două dintre firmele familiei Mazăre, Nisipuri SRL şi APV Media Turism.
 
Marcela Enache, secretarul municipiului Constanţa, s-a născut pe 23 ianuarie 1956, în localitatea Voivozi din judeţul Bihor. Marcela Enache este unul dintre cei mai vechi angajaţi ai aparatului administraţiei publice locale. Secretarul municipalităţii este una dintre cele mai discrete figuri din municipalitatea constănţeană. A reuşit, de-a lungul anilor, să rămână departe de ochii opiniei publice.
 
Cristinel Nicolae Dragomir, vicepreşedintele CJC, s-a născut, la fel ca şi preşedintele CJC Nicuşor Constantinescu, în judeţul Prahova, în localitatea Ariceştii Rahtivani, pe 15 octombrie1970. A absolvit Liceul de Marină „Alexandru Ioan Cuza“ din Constanţa, apoi a urmat cursurile Facultăţii de Navigaţie, specializarea Transport maritim din cadrul Institutului de Marină Civilă „Mircea cel Bătrân“. De asemenea, deţine masterat în „Administraţie Publică Europeană”, obţinut la Universitatea „Ovidius”. În perioada 1993-1994, a fost preşedintele Organizaţiei Studenţeşti a PNL Constanţa, iar până în 1996 a fost membru al Partidului Naţional Liberal. În perioada 1997 - 2000, a fost consilier în cadrul Administraţiei Prezidenţiale a României. Între 2003 şi 2004, a fost director executiv al Direcţiei Pieţe, Târguri şi Oboare Constanţa, Regia Autonomă Exploatarea Domeniului Public şi Privat Constanţa, iar în mandatul 2004 - 2008 s-a aflat în fruntea Direcţiei Generale de Administraţie Publică şi Juridică din cadrul Consiliul Judeţean Constanţa. Din anul 2008 şi până în prezent este vicepreşedinte al CJ Constanţa.
 
Cel de-al doilea vicepreşedinte al CJC, Gheorghe Cristian Darie, s-a născut la Constanţa, la data de 4 mai 1956. Cristian Darie deţine funcţii importante atât în Partidul Social Democrat, cât şi în cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, fiind totodată trezorier al Organizaţiei Judeţene a PSD Constanţa, al cărei prim-vicepreşedinte este chiar Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJC. Gheorghe Cristian Darie a fost instalat în funcţia de adjunct al preşedintelui CJC în februarie 2008, când l-a înlocuit pe fostul vicepreşedinte Petre Stancă. Vicele CJC a studiat la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân" şi a finalizat cursurile Institutului de Marină „Mircea cel Bătrân" Constanţa, Facultatea de Navigaţie. Social-democratul este socotit un om de încredere al echipei Mazăre - Constantinescu, fiind responsabil pe linie de partid în zona Medgidia. În calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Darie este iniţiator de proiecte alături de şeful CJC, fiind însărcinat printre altele cu supervizarea activităţii Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Adrian 05 May, 2014 13:07 Cu tot respectul,dar nici Constantinescu,nici Mazare nu au absolvit Institutul de Marina Constanta,doar UMC.care este altceva.