Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:01 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Succes la 16 ani Doi liceeni constănţeni şi-au deschis propria afacere (galerie foto)

ro

30 Jul, 2014 00:00 3790 Marime text
O echipă de liceeni din Constanţa şi-a deschis un start-up, în urma participării la programul de antreprenoriat pentru tineri „Compania“, derulat de Junior Achievement România.

Tinerii au înfiinţat primul serviciu de curierat rapid pe bicicletă din Constanţa, Bicycle Courier, care angajează exclusiv tineri şomeri. Prin acest serviciu, sunt livrate produse la preţuri mult mai bune decât ale concurenţei din domeniu, într-un mod rapid şi ecologic. Tariful este unic, 10 lei, indiferent de distanţă, greutate sau volum, iar termenul de livrare este cel mai redus de pe piaţa serviciilor de curierat: aproximativ 90 de minute. Totuşi, curierii pe biciclete au şi unele restricţii: nu livrează colete care depăşesc zece kilograme, care au dimensiuni mai mari decât ale unui rucsac sau care conţin vieţuitoare.

Cei doi elevi care au înfiinţat Bicycle Courier au 16 şi 17 ani şi sunt cei mai tineri antreprenori din Constanţa. Ideea afacerii s-a conturat în timpul programului de antreprenoriat pentru elevi „Compania“, derulat de Junior Achievement România în Liceul Tehnologic „Virgil Madgearu“ ca program optional. În acest context, elevii au fost încurajaţi şi consiliaţi să iniţieze un business-pilot şi să facă cel puţin o vânzare. Ei au pornit de la experienţa a doi dintre membrii echipei, care au practicat ciclism de performanţă la un club sportiv din Constanţa. Unul  dintre aceştia livra ocazional colete pentru cunoscuţi şi prieteni. Minicompania experimentală s-a dovedit un real succes şi a ajuns în finala competiţiei naţionale de antreprenoriat „Compania anului“, unde a câştigat premiul pentru „Cel mai bun plan de afacere“, acordat de Citi România.

Rampă de lansare

„Să începi şi să creşti o afacere nu este uşor. Acest lucru necesită timp şi resurse, deci trebuie să faci multe sacrificii. Nu te mai joci pe calculator toată ziua, nu te mai trezeşti la ora 12, nu mai dai banii pe orice tricou la modă, ci munceşti cât mai mult şi reinvesteşti fiecare bănuţ pentru a te menţine pe piaţă. Cu toate acestea, dacă vei avea succes, satisfacţia va fi imensă şi vei avea mult mai mult de câştigat. Programul «Compania» a reprezentat pentru noi o rampă de lansare, o oportunitate pentru a vedea cât de pricepuţi suntem în antreprenoriat, la ce suntem buni, ce trebuie să îmbunătăţim, cât de importantă este documentarea înainte de începerea unei afaceri şi ce ne dorim să realizăm în viaţă“, a spus Andrei Burghelia, membru al echipei Bicycle Courier. Cei doi tineri doresc ca business-ul lor să fie unul sustenabil şi, în acelaşi timp, util pentru comunitatea lor. De aceea, angajaţii firmei vor fi persoane aflate în şomaj, iar compania va dona 10% din venituri către o organizaţie reprezentativă a elevilor. În plus, tinerii antreprenori şi-au propus să iniţieze programe sociale în domeniul sportului şi protecţiei mediului.

În anul şcolar 2013-2014, la programul de educaţie antreprenorială „Compania“, derulat de Junior Achievement România, au luat parte gratuit peste 17.100 de elevi şi peste 500 de profesori din aproximativ 300 de şcoli. Echipa poate fi contactată pe pagina https://www.facebook.com/bicyclecourier
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii