Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:15 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

RAJA a semnat proiectul de extindere şi modernizare a infrastructurii de apă pentru regiunea Constanţa - Ilfov (galerie foto)

ro

05 Jun, 2014 00:00 2833 Marime text
Ieri a fost semnat, la Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, contractul de finanţare a Proiectului Regional de Investiţii Constanţa, realizat prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu şi cofinanţat din Fondul de Coeziune. În cadrul acestui proiect, SC RAJA SA Constanţa este un important finanţator, valoarea investiţiei risicându-se la 13.683.115 euro.
Ceremonia s-a desfăşurat în prezenţa Ministrului Mediului şi Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, a directorului general al companiei RAJA SA, Felix Stroe, a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Cristinel Dragomir, a preşedintelui Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache, a primarului oraşului Buftea, Gheorghe Pistol, a primarului comunei Corbeanca, Anton Valeriu, dar şi a reprezentanţilor Ministerului Fondurilor Europene, ai autorităţilor locale şi descentralizate implicate.

Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, a declarat că investiţia, care prevede extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată pentru regiunea Ilfov - Constanţa, este una dintre cele mai importante din POS-ul de mediu: „Prin acest proiect, vom asigura calitate la tarife suportabile, ceea ce este foarte important pentru noi. 14.000 de locuitori vor beneficia de îmbunătăţiri majore“. Ministrul a precizat că, până la sfârşitul anului 2015, ar trebui atras un fond nerambursabil de 3 miliarde de euro: „Astfel, vom putea spune că am atras tot ce era destinat ca finanţare pentru România“. „Proiectul va aduce îmbunătăţiri majore pentru 114.000 de locuitori. Doar 5% din locuitorii din Corbeanca au acces la servicii de apă, iar 77% din oamenii din Buftea au apă. La Corbeanca nu există canalizare, iar la Buftea, doar 50% din oraş are canalizare“, a spus Attila Korodi.
„Salut iniţiativa RAJA, o companie constănţeană care a venit în ajutorul celor de la Ilfov, înţelegând necesitatea dezvoltării proiectelor de alimentare cu apă şi canalizare în toată România“, a conchis ministrul.
„Corbeanca va avea un sistem complet de canalizare integral vacuumatică, o premieră în România. Se vor extinde zeci de kilometri de reţele de apă, se vor construi staţii de tratare şi staţii de pompare şi o modernă staţie de epurare, ceea ce înseamnă că vom trăi cu toţii într-un mediu mai sănătos şi vom avea condiţii de viaţă într-adevăr la nivel european“, a declarat directorul general al SC RAJA SA, Felix Stroe. Pentru a garanta funcţionarea corectă a lucrărilor şi finalizarea acestora până la data limită de 31 decembrie a anului viitor, acesta a declarat că va asigura în mod constant controlul lucrărilor. „Le promit locuitorilor din Corbeanca şi Băneasa că operatorul va lucra şi îi va determina pe constructori să lucreze în trei schimburi şi, astfel, sigur vom finaliza proiectul până la 31.12. 2015“, a completat Felix Stroe.
Proiectul prevede ca investiţiile să se îndrepte spre lucrări de realizare a 95 km de reţea, executare a 19 foraje pentru puţuri de adâncime medie, construcţie a două staţii de pompare cu funcţionare automată, a trei rezervoare cu o capacitate totală de înmagazinare a apei de 1.900 mc şi a trei staţii de tratare a apei potabile. De asemenea, este avută în vedere şi realizarea a 7.400 de branşamente noi la reţeaua de apă potabilă. La nivelul sistemului de canalizare, se vor executa următoarele lucrări: extinderea cu 109 km a reţelei existente, construcţia a 19 staţii de pompare a apei uzate cu funcţionare automată, a unei staţii de epurare a apelor uzate în oraşul Buftea, ce va deservi localităţile Buftea, Crevedia şi Corbeanca, dar şi realizarea a 7.400 de branşamente noi la reţeaua de canalizare menajeră.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii