Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:01 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Președintele României, Klaus Iohannis a participat la exercițiul militar Saber Guardian 17. Ce a declarat șeful statului

ro

15 Jul, 2017 15:10 1938 Marime text
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut sâmbătă, 15 iulie a.c., la Cincu, județul Brașov, o declarație de presă în urma participării la exercițiul militar multinațional 'Saber Guardian — 2017'.
 
Prezentăm în continuare transcrierea declarației de presă:
 
'Am asistat la un exercițiu foarte deosebit atât prin amploarea lui, cât și prin numărul de participanți, dar și faptul că aici au participat ostași români, americani, dar și invitați din mai multe state a făcut din acest exercițiu un exercițiu internațional. Foarte reușit, după părerea mea. Și, ați văzut adineauri, i-am felicitat pe comandanții care au condus unitățile care au participat la acest exercițiu.
 
Un foarte înalt nivel de profesionalism și, s-a putut constata foarte ușor, un exercițiu special prin faptul că aici au participat mai multe arme. Acest lucru până acum nu s-a realizat la noi, este o premieră.
 
Rezultatul final, evaluarea finală, o vor face militarii în orele și zilele care urmează, dar o primă evaluare se poate face la momentul acesta. A fost un exercițiu foarte reușit. Îi felicit pe toți cei care au pregătit, au condus acest exercițiu și, evident, pe toți cei care au participat, indiferent de rang.'
 
Sesiune de întrebări și răspunsuri:
 
Jurnalist: Sunteți îngrijorat, domnule Președinte, pentru că nu au fost cheltuiți banii alocați pentru achizițiile din apărare, cele două procente din PIB?
 
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Recunosc că suntem deja foarte târziu în anul fiscal și ar trebui ca Ministerul Apărării să ia toate măsurile pentru a se încadra în cheltuirea, cu folos, nu oricum, a acestor sume importante.
 
Jurnalist: Domnul Țuțuianu este aici. Ați discutat și acest aspect, acum sau în alte ocazii?
 
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu, o să avem o discuție foarte aplicată pe aceste chestiuni.
 
Jurnalist: În legătură cu Planul de înzestrare, acele achiziții, planul retras din CSAT, se va face o ședință extraordinară sau așteptați ședința ordinară a Consiliului?
 
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Aici să nu facem o confuzie. Acela a fost planul de înzestrare pentru mai mulți ani. Ceea ce trebuie achiziționat și pe ce trebuie să se concentreze în acest an este foarte clar, nu e nicio problemă, și există toate aprobările necesare pentru ca aceste achiziții să fie făcute de Ministerul Apărării în condiții bune.
 
Jurnalist: Corect, dar vorbind de Planul de înzestrare pentru următorii zece ani, va fi nevoie de o ședință extraordinară a CSAT sau așteptați ședința ordinară, cea trimestrială?
 
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: O să avem grijă să aprobăm — să discutăm și să aprobăm — aceste planuri imediat cum ne sunt prezentate.
 
Jurnalist: Domnule Președinte, am văzut că la acest exercițiu au participat inclusiv militari din Ucraina. În ultima vreme, există o discuție tot mai aplicată despre intrarea în NATO a Ucrainei. O vedeți oportună?
 
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Asta este o chestiune care cu greu am putea să o discutăm astăzi, dar constatăm cu toții că militarii ucraineni au dorit și au putut astăzi să participe la acest exercițiu. Dacă Ucraina va dori sau nu va dori să devină aliat NATO, aceasta este o chestiune care se va discuta atunci când Ucraina își exprimă dorința în vreun fel.
 
Jurnalist: Pentru că au Apărarea merge mână în mână cu Economia, ați transmis ieri un mesaj de îngrijorare, printr-un consilier de-al domniei dumneavoastră. Care este pasul pe care trebuie să îl facă Guvernul în acest moment?
 
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu trebuie făcut un pas special și nu trebuie reinventată roata. Ceea ce am vrut să transmit și cred că a fost destul de clar este că avem nevoie de stabilitate și avem nevoie de predictibilitate. Aceste schimbări frecvente de abordare strategică, de exemplu în domeniul fiscal, nu fac bine absolut nimănui. Nemaivorbind de faptul că ele nu pot fi puse în practică într-un timp foarte scurt. Mediul de afaceri, dar și omul simplu, vrea să știe ce dorește statul și cum va face statul aceste lucruri. Asta înseamnă stabilitate și predictibilitate. Cu toții ne dorim creștere economică, dar prin măsuri care sunt nepregătite sau slab pregătite în nici un caz nu vom obține acest obiectiv. Deci, încă o dată, predictibilitate, stabilitate, acestea trebuie garantate. Indiferent cine guvernează, indiferent ce abordare are, aceste lucruri trebuie să prevaleze.
 
Jurnalist: Could you tell me what the significance is of these exercises today for Romania?
 
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: It's a very important exercise, because here a premiere, not only a large number of Romanian and US troops, we also have guests and we have several arms that have been involved in this exercise. The aim of the exercise, of course, is to see if more units can work together, if the troops are compatible, if the styles are compatible, and the first answer we can give right now is yes, they are compatible, they worked very well together and everybody who assisted today could see that this is living proof of the fact our soldiers not only talk together, they are able, when it is necessary, to fight together.
 
Jurnalist: Could they deter Russia?
 
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Of course they could, and I think they do it.
 
Jurnalist: Se vorbește, zilele acestea, despre o eventuală impozitare a veniturilor Bisericii. Ați susține această idee?
 
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Mi se pare iarăși din acel film lipsit de predictibilitate. Dacă se face un studiu și se discută foarte aprofundat, în primul rând cu cei vizați, atunci se poate veni cu un concept. După părerea mea, sincer, la acest moment, să vorbim despre impozitarea bisericilor mi se pare un fel de aventură fiscală.
 
Jurnalist: E drept că cel care a venit cu ideea a fost demis. Nu mai este consilierul Premierului.
 
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, mă rog.
 
Jurnalist: Domnule Președinte, pe chestiunile de apărare, pentru că a fost pusă și în engleză întrebarea despre Rusia. Am văzut reacții, în presă cel puțin, în presa internațională, în legătură cu achiziția de rachete Patriot. Și, de asemenea, și cu aceste exerciții militare din ultima perioadă. Credeți că toate aceste lucruri tensionează în vreun fel relația actuală cu Federația Rusă?
 
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: În primul rând, trebuie să vedem pentru ce se fac aceste achiziții. Noi nu ne pregătim să atacăm pe nimeni. Noi ne pregătim să fim mai bine dotați, ca Armata noastră să beneficieze de dotări moderne, eficiente. Este un lucru absolut necesar și aceste dotări nu sunt gândite, repet, pentru a ataca pe cineva. Ele sunt gândite pentru a ne apăra, pentru a garanta securitatea românilor în România.
 
Jurnalist: Domnule Președinte, în legătură cu activarea Brigăzii multinaționale, este un rezultat al Summitului de la Varșovia, ce ne puteți spune legat de acest subiect?
 
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, este un rezultat al muncii noastre de convingere pe care am dus-o înaintea și în cursul Summitului de la Varșovia și sunt foarte mulțumit că astăzi am putut să avem ceremonia de inaugurare. Știți că deja anul trecut am avut faza inițială, s-a inaugurat sediul, au început participanții să sosească și, iată, într-un timp record, părerea mea, am reușit să punem la punct tot ce a fost de pus la punct. E un semnal, încă o dată, că România este un aliat extrem de serios, România este un aliat foarte bine pregătit și soldații noștri sunt foarte, foarte buni profesioniști și au capacitatea să integreze foarte repede alți profesioniști veniți din state aliate.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii