Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:05 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gelal Bey - un personaj de legendă, ruinat de dragostea unei tinere din Constanţa

ro

10 Feb, 2013 21:46 3449 Marime text
legenda_-_constanta_veche_1.jpgLegendele păstrate de-a lungul anilor şi transmise pe cale orală cuceresc şi acum prin subiectele povestite, pline de farmec, dar şi de tragism în acelaşi timp.

Una dintre legendele Constanţei, bazată pe întâmplări reale, este legată de numele lui Gelal Bey, care venise la Constanţa în calitate de consul al Turciei. El era căsătorit cu o cadână bogată din Istanbul. La Constanţa, este cucerit de frumuseţea femeilor pe care le curtează, oferindu-le cadouri scumpe şi cântându-le serenade. În special, era pasionat de frumoasele românce, din înalta societate, care veneau vara la băi. „La un moment dat, s-a îndrăgostit nebuneşte de fiica unor hangii români.

legenda_-_constanta_veche_2.jpgTânăra şi părinţii ei şi-au dat seama de pasiunea lui Gelal Bey şi au complotat, luându-i averea şi lăsându-l sărac lipit pământului. Cadâna, dezamăgită de cele întâmplate şi de trădarea soţului, i-a luat copii şi s-a întors în Turcia. Gelal Bey a rămas la Constanţa, singur şi sărac, suspinând după frumoasa localnică", ne-a povestit Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă din Constanţa. Când a murit nici nu mai avea haine cu care să fie îngropat. Familia Zambaccian, cu care era prieten, s-a ocupat de înmormântare. „I-au fost alături până la moarte", a concluzionat Doina Păuleanu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii