Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:55 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ceremonialul de înmormântare a Regelui Mihai s-a încheiat. Cine mai este înhumat în aceeași necropolă

ro

16 Dec, 2017 20:13 3728 Marime text
În urmă cu puțin timp s-a închiat ceremonialul de înmormântare a MS Regele Mihai în necropola bisericii de la Curtea de Argeș.

La înmormântarea Regelui au fost intonate imnul de stat şi imnul regal şi au fost trase salve de tun.

Regele Mihai a fost înmormântat lângă Regina Ana, alături de care a trăit 68 de ani.

 

Slujba a fost oficiată în vechea catedrală de IPS Mitropolitul Nifon, Arhiepiscop al Târgoviştei şi Exarh Patriarhal, IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, şi IPS Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale alături de un sobor de preoţi.


După slujbă, militarii au preluat sicriul şi crucea şi s-au deplasat către noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală, urmaţi de cortegiul funerar. În Catedrală a intrat doar Familia Regală.

Familia Regală și-a dorit o necropolă nouă deoarece vechea biserică de la Curtea de Argeș nu mai putea adăposti și alte morminte.
 

Printre alții, acolo odihnesc: Neagoe Basarb, Regele Carol I, Regina Elisabeta, Regele Ferdinand I, Regina Maria și Regele Carol al Il-lea.

 
Necropola de la Curtea de Argeş, unde vor odihni regii, se află chiar la intrarea în biserică.
 
Pentru că nu putea alinia spre est toate cele 16 morminte regale, arhitectul Augustin Ioan a găsit o soluţie. A desenat necropola ca pe un portic în arc de cerc. Centrul său este chiar masa sfântă din altar.
 
Biserica cea nouă este mai joasă și puțin retrasă în spate, tocmai pentru a păstra nealterate măreția și frumusețea zidirii legendarului Meșter Manole.
 
Lucrările la necropola regală de la Curtea de Argeş au început în mai 2009 şi ar putea fi gata până în vara anului viitor.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii