Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:10 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Unitatea 2 a centralei de la Cernavodă, oprită până luni pentru remedierea unei defecţiuni

ro

17 Sep, 2011 16:21 707 Marime text
Societatea Naţională Nuclearelectrica anunţă oprirea controlată a Unităţii 2 a centralei nuclear-electrice Cernavodă în seara zilei de vineri, 16 septembrie 2011, pentru remedierea unei defecţiuni la un echipament din sistemul de alimentare cu combustibil al reactorului.

Unitatea 2 va fi oprită doar pe durata weekend-ului 17 - 18 septembrie 2011.

"Nu s-au înregistrat probleme legate de protecţia personalului, echipamentelor şi a mediului, toate sistemele de securitate funcţionând conform proiectului. Repornirea unităţii şi sincronizarea la Sistemul Energetic Naţional va avea loc după remedierea defecţiunii şi efectuarea testelor în conformitate cu procedurile centralei, durata estimată fiind de36 de ore", se arată într-un comunicat transmis vineri.

Reprezentanţii Nuclearelectrica anunţaseră joi că nivelul fluviului Dunărea a scăzut în ultima perioadă determinând scăderea nivelului apei în bazinul de aspiraţii al apei de răcire necesară funcţionării Unităţilor 1 şi 2 de la centrala nuclearo-electrică de la Cernavodă, iar dacă nivelul Dunării ajunge la 2,50 mdMB, unul din reactoare va fi oprit. Prognoza hidrologică realizată şi transmisă de către Institutul Naţional de Hidrologie indică scăderea în continuare a nivelului apei Dunării.

"În astfel de condiţii, SN Nuclearelectrica SA monitorizează cu atenţie evoluţia nivelului fluviului Dunărea şi, în funcţie de valorile din bazinul de aspiratie, se pot adopta următoarele decizii: oprirea unei unităţi atunci când nivelul ajunge la 2,50 mdMB sau oprirea şi celei de-a doua unităţi atunci când nivelul ajunge la 2,35 mdMB", spuneau joi cei de la Nuclearelectrica.

Nuclearelectrica deţine cele două unităţi ale Centralei de la Cernavodă, precum şi Fabrica de Combustibil Nuclear de la Piteşti. Reactoarele 1 şi 2 de la Cernavodă au fiecare instalată o putere de circa 720 MW. Alte două reactoare urmează să fie construite şi puse în funcţiune după 2017, cu o putere instalată asemănătoare primelor.

Producătorul de electricitate Nuclearelectrica are în prezent circa 2.200 de angajaţi. Dintre aceştia, circa 1.700 sunt cei de la cele două unităţi nucleare de la Cernavodă. Unitatea 1 de la Cernavodă a intrat în exploatare comercială în decembrie 1996, iar Unitatea 2 în septembrie 2007.

Nuclearelectrica, deţinută de stat, este al doilea mare producător de energie electrică din ţară. Nuclearelectrica a avut anul trecut o producţie de 11.623.492 MWh (11,62 TWh), în scădere uşoară, de circa 1%, faţă de producţia realizată în 2009, de 11.751.764 MWh. Compania a acoperit astfel în 2010 aproape 20% din totalul de energie electrică produsă în România.


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii