Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:59 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Taximetriştii independenţi, obligaţi să plătească CAS retroactiv pe ultimii cinci ani

ro

29 Aug, 2010 03:12 1337 Marime text

Noul sistem de plată a contribuţiilor sociale îi nemulţumeşte şi pe taximetriştii independenţi care lucrează ca persoane fizice autorizate. Deşi erau obligaţi şi până acum să achite contribuţiile sociale, mulţi taximterişi nu plăteau, de exemplu, dările către bugetul de sănătate. Acum, ei au aflat că sunt obligaţi să achite toţi banii pe care nu i-au dat în ultimii ani.

Taximteriştii independenti alegeau să achite doar contribuţia la bugetul de pensii, nu şi pe cea pentru sănătate sau şomaj. Nimeni nu i-a întrebat însă nimic timp de ani de zile. Acum au aflat că vor trebui să scoată din buzunar banii pe care nu i-au plătit timp de 5 ani.

"Nu am putut să plătesc pentru că nu am avut din ce să plătesc. Iar când am fost la Casa de Sănătate mi s-a cerut o sumă din urmă, undeva la o sută de milioane. Bani pe care noi nu-i avem", a declarat un taximetrist.

"Trebuia ca la impozitul pe venit să ne vină acasă o înştiinţare, ai de plată atât. Dar nu am primit niciodată nimic. De ce să fie obligatoriu? Dacă eu vreau să mă duc la o clinică privată", a adăugat alt taximetrist.

Câteva sute de taximtrişti independenţi din Capitală s-au strâns sâmbătă în faţa Sălii Polivalenete pentru a decide ce e de făcut.

"Mă forţează să plătesc la stat asigurările de sănătate. Am fost şi mi-a facut calculul. 90 de milioane. O să facem o grevă fiscală să nu plătim nimic, nicun ban", a dedclarat un taximetrist.

Reprezentanţii taximetriştilor independenţi au cerut explicaţii autorităţilor şi ameninţă că vor da statul în judecată.

"Să vedem răspunsul celor de la Casa de Sănătate. Sunt sume foarte mari, pe care nu le putem achita şi nu avem de unde. Vom trece la acţiuni în justiţie", a declarat Viorel Radu, reprezentat al taximetriştilor independenţi.

www.realitatea.net
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Cristian 29 Aug, 2010 12:42 corect cred e sa plateasca toata lumea, dar aici sunt vinovate si institutiile statului. Cand au dat autorizatii erau obligati sa avertizeze soferii cu privire la "toate" taxele care sunt de platit. Sa le pretinda acum sumele intregi pentru 5 ani, nu e corect. Cel mult sa li se ceara sa plateasca esalonat in cel mult 5ani de aici in colo...
  • L. 28 Aug, 2010 23:23 Ii obliga sa plateasca o asigurare care nu le asigura nimic.