Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:11 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Supărarea macedonenilor „Domnule preşedinte, i-aţi supărat pe aromâni”!

ro

17 Oct, 2011 05:31 1348 Marime text

macedoni.gifDomnule preşedinte, ne-aţi vândut în timpul vizitei la Bucureşti, în perioada 6-8 octombrie ac. Aţi făcut greşeală că ne-aţi pus pe noi aromânii în acelaşi context a relaţiilor bilaterale pe care le are Republica Macedonia cu România. Aşa ceva nu trebuia să faceţi, pentru că noi aromânii suntem un popor distinct şi nu români, precum ne-aţi prezentat Dv. De fapt, România aşa ceva şi doreşte şi abia aşteaptă, pentru a-şi asuma, pe nedrept, o poziţie de patronat asupra aromânilor. Dumneavoastră puteaţi să-i mulţumiţi preşedintelui României pentru ceea ce face România pentru Macedonenii de acolo şi pentru Macedonia, dar în nici-un caz nu trebuia să-i puneţi şi pe aromâni în acelaşi context. Vă întreb: de ce nu l-aţi întrebat pe preşedintele Albaniei, în timpul vizitei pe care aţi avut-o de curând la Tirana, de ce Albania nu-i recunoaşte pe aromâni ca minoritate etnică, dacă tot doriţi să vă comportaţi ca fiind şi preşedintele nostru, ceea ce vă obligă şi Constituţia, ci acest lucru l-aţi făcut numai la Bucureşti?

De ce până acum n-am auzit deloc că Dv. ca preşedinte şi al aromânilor din Macedonia să vă fi adresat şi preşedintelui Greciei în vederea recunoaşterii aromânilor ca minoritate etnică, care să se bucure de drepturile culturale şi politice în Grecia, fie şi atât de puţin cât avem noi în R. Macedonia. Dv. ştiţi, sau ar trebui să ştiţi, că România nu-i recunoaşte pe aromâni ca popor aparte nici ca limbă distinctă de limba română. Punându-i pe aromâni în contextul relaţiilor cu România, i-aţi dat dreptul preşedintelui României să declare că vă mulţumeşte pentru ceea ce face Macedonia pentru aromâni ca minoritate românească.

Vă aducem la cunoştinţă faptul că la audienţa pe care am avut-o acum câţiva ani la fostul preşedinte macedonean Boris Trajkovski cu prilejul Zilei Naţionale a aromânilor - 23 mai (pe atunci această zi încă nu fusese recunoscută prin Legea pentru sărbători), ştiind că preşedintele urma să facă o vizită oficială la Bucureşti, i-am atras atenţia că este o mare greşeală faptul că în Contractul bilateral cu România pe care urma să-l semneze, este inclus şi un articol privind aromânii. El ne-a răspuns că va face acest lucru pentru că pentru prima dată România pune numele constitutiv Republica Macedonia pe u act oficial.

Vă aducem la cunoştinţă şi alte câteva chestiuni. Diplomaţia românească se bazează pe principii fanariote şi pentru tot ce face România pe plan diplomatic în Balcani mai întâi se consultă cu Atena şi apoi face mişcarea. Acest comportament faţă de aromâni şi chestiunea aromânească, şi dacă vreţi şi faţă de chestiunea macedoneană, diplomaţia românească l-a confirmat şi în anii 1912-1913 privind războaiele balcanice, apoi la Conferinţa de la Londra, la Conferinţa de pace de la Bucureşti, la Conferinţa de pace de la Paris din 1919 şi în timpul celui de-al Doilea război mondial, şi întotdeauna a militat pentru interesele Greciei şi întotdeauna aromânii au reprezentat doar monedă de schimb.

Din această cauză preşedintele Băsescu cu mare tupeu v-a spus că mai întâi trebuie rezolvată disputa cu Grecia şi apoi aderare în NATO şi UE, o chestiune care putea fi spusă altfel şi cu altfel de cuvinte, dar nu aşa de explicit, pentru că şi dumnealui şi dumneavoastră ştiţi bine care este de fapt problema cu Grecia şi pesemne că şi altă dată aţi discutat.

Acelaşi comportament îl are şi Biserica Ortodoxă Română. De aceea, domnule preşedinte, nu vă amăgiţi că România de la sine va ajuta Macedonia. Niciodată! Însă Dv. şi de această dată, ca şi fostul preşedinte Trajkovski mai înainte, i-aţi deschis României o portiţă ca să poată exercita influenţa asupra aromânilor din R. Macedonia în scopurile ei politice şi prin acest lucru să-i deschidă Greciei o poartă încă şi mai mare să se amestece în treburile aromânilor, ceea ce şi face de fapt, iar R. Macedonia nu ia nici-o măsură.

Domnule preşedinte, de la dumneavoastră, având origine aromână, ne-am aşteptat la o altfel de poziţie şi ne-aţi dezamăgit. Aţi trădat aşteptările aromânilor, ne-aţi vândut!

Dimo N. Dimcev, Preşedinte al UCAM

(Articolul de mai jos este publicat în Macedonia în ziarul "Dnevnik" pe 14.10.2011. Poate fi găsit la: http://dnevnik.com.mk/default.asp?itemID=E1FE621B92D8284FA2CED6940EA2DD0D&arc=1)

PS. Facem precizarea că materialul este sosit pe adresa de e-mail a redacţiei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii