Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:56 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-a constituit Brigada de Informaţii Militare

ro

10 Sep, 2010 18:11 5546 Marime text
Unde_Radio.jpgBrigada de informatii militare, DGIA, Mark Gitenstein

Vineri, 10 septembrie, la sediul M.Ap.N., s-a desfăşurat ceremonia de constituire a Brigăzii de Informaţii Militare, mare unitate din subordinea operaţională a Direcţiei generale de informaţii a apărării (DGIA).

În cadrul ceremoniei, ministrul apărării naţionale Gabriel Oprea a înmânat Brigăzii Drapelul de Luptă, iar militarii au depus jurământul de credinţă faţă de drapelul acestei mari unităţi.

La eveniment au participat ministrul administraţiei şi internelor Vasile Blaga, ministrul justiţiei Cătălin Predoiu, ministrul finanţelor publice Gheorghe Ialomiţianu, ministrul muncii, familiei şi protecţiei sociale Ioan Nelu Botiş, senatori şi deputaţi, reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale şi ai Bisericii Ortodoxe Române, ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, directorul structurii de informaţii a NATO, Karen Laino, ataşaţi ai apărării din statele membre NATO, personalităţi civile şi militare din conducerea instituţiilor sistemului de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

În alocuţiunea rostită cu acest prilej, ministrul Gabriel Oprea a subliniat complexitatea şi importanţa activităţilor desfăşurate de detaşamentele de informaţii în misiunile dificile desfăşurate în teatrele de operaţii, acţiuni în care militarii îşi dedică viaţa îndeplinirii angajamentelor internaţionale asumate de ţara noastră, apărării Neamului şi interesului naţional.

"Cred cu tărie că marcăm astăzi un moment de împliniri profesionale în activitatea întregii structuri de informaţii pentru apărare. Mulţumesc întregului personal al acestei mari unităţi, conducerii Brigăzii de informaţii militare pentru munca susţinută, pentru eforturile lor de a dovedi încă o dată că avem o echipă puternică de specialişti şi că suntem un partener şi un aliat de încredere", a arătat ministrul apărării naţionale.

Militarii din compunerea Detaşamentului Special de Protecţie şi Intervenţie, din subordinea DGIA, în cooperare cu Serviciul Medical Militar de Urgenţă al MApN (SMMU), au prezentat, cu acest prilej, exerciţii demonstrative constând în proceduri specifice de acţiune din aria de responsabilitate şi a fost testată capacitatea de reacţie a elementelor specializate ale SMMU în acordarea primului ajutor medical de urgenţă personalului, pe timpul desfăşurării activităţilor militare.

În cei peste 150 de ani de existenţă, activitatea de informaţii militare a avut o contribuţie importantă în promovarea şi apărarea intereselor statului român.

După înfiinţarea sa, în anul 1999, Direcţia Generală de Informaţii a Apărării (DGIA) a parcurs un amplu proces de transformare, adaptându-şi forţele şi misiunile la noile caracteristici ale mediului de securitate. Rezultatele acestui proces s-au reflectat în succesul structurilor HUMINT, IMINT şi SIGINT ale DGIA, participante în teatrele de operaţii din Afganistan, Irak şi Balcanii de Vest.

Misiunile îndeplinite au impus, ca o necesitate obiectivă, constituirea Brigăzii de Informaţii Militare, structură integrată, caracterizată prin flexibilitate şi capacitate ridicată de reacţie, destinată întăririi sprijinului cu informaţii a factorilor de decizie.

Trei militari din cadrul detaşamentelor de informaţii, sublocotenenţii post- mortem Iosif-Silviu Fogoraşi, Mihail-Anton Samuilă şi Narcis Şonei, şi-au sacrificat viaţa sub culorile drapelului naţional, în timpul executării unor misiuni de tip HUMINT în teatrul de operaţii din Afganistan.

HUMINT: HUman INTelligence - informaţii militare culese şi furnizate de surse umane.

IMINT: IMagery INTelligence - informaţii militare rezultate din culegerea, prelucrarea şi analiza fotogramelor şi imaginilor.

SIGINT: SIGnals INTelligence - informaţii militare obţinute prin analiza comunicaţiilor din spaţiul electromagnetic.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii