Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:39 18 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„România, te iubesc“, Pro TV, despre eroziunea costieră Cum vor dispărea staţiunile litoralului Mării Negre

ro

03 Oct, 2010 18:45 1148 Marime text

Prima ediţie din acest sezon a emisiunii „România, te iubesc", de la Pro TV, este dedicată modului în care de la an la an zeci de metri de hectare de teritoriu sunt mâncate de ape pentru că autorităţile nu au făcut nimic ca să salveze plajele.

Potrivit www.ştirileprotv.ro, rapoartele oficiale vorbesc despre impresionantul număr de 2.400 de ha mâncate de ape în ultimii 30 de ani, iar responsabile de aceasta drama sunt, in primul rând, cele trei diguri mari ridicate în anii 1970 - 1980, pentru protecţia porturilor Mangalia, Constanţa şi Midia Năvodari, care au schimbat circulaţia curenţilor şi au distrus plajele.

La începutul anilor 2000, o echipă de japonezi a cercetat litoralul romanesc şi a tras un semnal de alarmă, însă, în ciuda avertismentelor acestora, autorităţile au rămas indiferente, iar urmările sunt de-a dreptul dezastruoase: in fiecare an valurile marii înghit, pur şi simplu, bucăţi importante din teritoriul ţării.

In ritmul actual, fără masuri, în nu mai mult de 20 de ani, apele vor înainta 40 de metri în Mamaia, iar alte staţiuni vor dispărea.

In 2005, tot japonezii au fost cei care au propus solutii pentru tot litoralul care ar fi costat 320 de milioane de euro, bani ce ar fi urmat sa fie investiti in diguri si innisipari.

Desi inca din 2007 ar fi putut fi accesati din fonduri europene pentru litoral peste 134 de milioane de euro, acest lucru nu s-a intamplat, iar cei responsabili nu au accesat niciun euro din aceste fonduri. Insa acestia nu au fost singurii bani dusi pe apa sambetei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii