Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:20 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Emil Boc PSD şi Nicolae Nemirschi s-au împotrivit tranzacţionării de AAU; în 2008 nu s-a făcut nimic

ro

30 Aug, 2011 00:30 1221 Marime text
Partidul Social Democrat (PSD), prin fostul ministru al Mediului, Nicolae Nemirschi, s-a împotrivit tranzacţionării certificatelor de emisii de carbon (AAU), dar nu s-a făcut nimic în acest domeniu nici în anul 2008, când ministru al Mediului era UDMR-istul Attila Korodi, în Guvernarea Tăriceanu, a declarat, luni, premierul Emil Boc, la postul B1TV.

"Un an de zile a blocat acest ministru derularea acestor proiecte. PSD-ul, la acea vreme, din motive înţelese numai de ei, pentru că a fost până la urmă o strategie de partid, nu a dat drumul la aceste certificate verzi. Frapant a fost faptul că ministrul Mediului a fost unul dintre cei mai mari opozanţi ai derulării proiectului cu certificate verzi. Să ştiţi că doamna Udrea (Elena Udrea - ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului - n.r.), în perioada în care a fost interimar la Ministerul Mediului, când a plecat PSD de la guvernare, a deblocat mecanismul", a susţinut Boc.

Premierul democrat liberal a criticat şi perioada în care ministrul al Mediului era Attila Korodi, de la UDMR, partid din care face parte şi actualul ministru de resort, Laszlo Borbely.

"În 2008 nu s-a făcut nimic, a fost un an pierdut atunci, după care un an pierdut de Nemirschi", a completat şeful Executivului.

Boc a arătat că PSD ar fi vrut ca ministerul controlat de social-democraţi să gestioneze în totalitate vânzarea certificatelor de emisii de carbon, fără să colaboreze cu Ministerul Economiei, care aparţinea şi atunci Partidului Democrat Liberal (PDL).

"Nu a vrut să semneze niciun act de colaborare cu Ministerul Economiei, voia să fie o problemă exclusivă a Ministerului Mediului, ceea ce nu se putea sub nicio formă", a mai spus Boc, la postul B1TV.

Premierul a semnat, luni, eliberarea din funcţie a UDMR-istului Iosif Nagy din fruntea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), ca urmare a suspendării României de la tranzacţionarea AAU.

El a recunoscut că Nagy a recuperat din întârzieri, dar i-a reproşat că nu a recuperat mai mult din decalajele pentru care ar fi fost vinovată echipa PSD de la Mediu.

"Şeful ANPM putea să mai recupereze din întârzieri, dacă ar fi fost mai prezent la Bonn şi unde s-au mai luat aceste decizii, cu aceste studii de specialitate. Putea recupera mai mult decât a recuperat", a mai afirmat premierul.



Boc a apreciat că în prezent "este o colaborare impecabilă" între ministerele Mediului, Finanţelor, Economiei şi Externelor privind gestionarea AAU-urilor.

Şeful Guvernului a mai afirmat că în 4-6 luni România va putea reintra în schemele de tranzacţionare a certificatelor de emisii poluante.

"Partea plină a paharului este că România nu a pierdut încă aceste certificate, doar sunt suspendate, şi că, dacă aceste studii cerute de organismele internaţionale de mediu se efectuează, România poate să recâştige dreptul de a comercializa în continuare după o perioadă de 4-6 luni, când trebuie făcute nişte studii de Agenţia de Protecţie a Mediului care să certifice standardele în materia mediului", a spus Boc, la postul B1TV. AGERPRES

Sursa: Agerpres.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii