Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:43 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dosar de mega-coruptie, instrumentat de DNA, ajuns in instanta

ro

28 Dec, 2009 18:32 6264 Marime text

dosare_penale.jpgFostul administrator al SC Sorpau SRL Târgovişte şi mai mulţi angajaţi ai DGFP Dâmboviţa, printre care şi directorul general adjunct al instituţiei, au fost deferiţi instanţei, fiind acuzaţi de fapte de corupţie.

Concret, este vorba despre Constantin Simion, fost administrator al S.C. SORPAU S.R.L. Târgovişte, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de evaziune fiscală, Petru Fabian, fost asociat unic al S.C. SORPAU S.R.L. Târgovişte, acuzat decomplicitate la infracţiunea de evaziune fiscală, dar şi de Vasile Moldovan, şef Birou Administrare Contribuabili Mari din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dâmboviţa, acuzat de abuz în serviciu în formă calificată. Totodată, suspecţi mai sunt şi Ştefan Stoica, director al Direcţiei Metodologie, Administrare a Veniturilor Statului din cadrul D.G.F.P. Dâmboviţa, Maria Tănase, director adjunct al Direcţiei Metodologie Administrarea Veniturilor Statului din cadrul D.G.F.P. Dâmboviţa, Nicolae Sasu, şef Birou Administrare Monopol de Stat în cadrul D.G.F.P. Dâmboviţa, Adriana Elena Bratosin, director general adjunct al D.G.F.P. Dâmboviţa, toţi fiind acuzaţi de neglijenţă în serviciu în formă agravantă. Nu în ultimul rând, Ana Maria Marian, fost administrator al S.C. SORPAU S.R.L. Târgovişte, a fost trimisă în judecată pentru favorizarea infractorului. Potrivit DNA, „în perioada 27 ianuarie 2003 - 7 martie 2003, inculpatul Fabian Petru - asociat unic şi administrator în fapt al S.C. SORPAU S.R.L. Târgovişte l-a determinat inculpatul Simion Constantin, administrator în acte al aceleiaşi societăţi şi preşedinte al comisiei de recepţie a mărfurilor să întocmească 151 note de intrare - recepţie atestând operaţiuni comerciale nereale, respectiv achiziţii de băuturi alcoolice naturale în cantitate de 4.934.950 litri de la o societate comercială din judeţul Vâlcea". Procurorii DNA spun că aceasta, pentru a da o provenienţă licită producţiei proprii de alcool a SC SORPAU SRL, introduse pe piaţă.

Sechestru pe bunuri

Astfel, prin ascunderea sursei taxabile (accizei) şi sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale pe linia impozitului pe profit şi a T.V.A.-ului, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 7.334.658 lei (impozit pe profit - 1.641.320 lei, T.V.A. - 1.240.648 lei şi accize - 4.452.690 lei). Ca urmare, Garda Financiară Centrală a dispus sechestru asupra bunurilor aparţinând SC SORPAU S.R.L. Târgovişte, în vederea recuperării prejudiciului. În perioada iunie 2003 - mai 2004, inculpatul Moldovan Vasile - în calitate de şef Birou Administrare Contribuabili Mari din cadrul D.G.F.P. Dâmboviţa şi persoană delegată de conducerea unităţii pentru luarea măsurilor de punere în executare a sechestrului, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, prin neidentificarea tuturor bunurilor sechestrabile (în principal clădiri şi terenuri) precum şi nevalorificarea acestora în condiţiile prevăzute de lege, precum şi neaplicarea sechestrului în condiţiile impuse de lege. De asemenea, nu şi-a îndeplinit atribuţiile în contextul în care, S.C. SORPAU S.R.L. Târgovişte a vândut către o altă firmă din Târgovişte cantitatea de 930.492 l băuturi alcoolice, în valoare de 1.224.880 lei. Asupra acestor bunuri fiind instituit sechestrul, la vânzarea lor ar fi fost necesară o aprobare prevăzută de lege şi virarea sumei rezultate din vânzare către bugetul de stat, aspecte care au fost ignorate.

Atribuţii de serviciu îndeplinite defectuos

În perioada 04 - 06 iunie 2003, Stoica Ştefan - în calitate de director al Direcţiei Metodologie, Administrare a Veniturilor Statului, Tănase (fostă Oprea) Maria - în calitate de director adjunct al aceleiaşi direcţii şi Sasu Nicolae în calitate de şef Birou Administrare Monopol de Stat din cadrul D.G.F.P. Dâmboviţa, persoane delegate de conducerea unităţii, prin ordin de deplasare, pentru luarea măsurilor asigurătorii dispuse de Garda Financiară Centrală la S.C. SORPAU S.R.L. Târgovişte nu şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu, în sensul că nu au identificat toate bunurile sechestrabile (în principal clădiri şi terenuri) şi nu au aplicat sechestrul în condiţiile prevăzute de lege. În perioada iunie 2003 - august 2005, inculpata Bratosin Adriana Elena, în calitate de director general adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dâmboviţa, având responsabilităţi directe privind încasarea veniturilor bugetului de stat, inclusiv prin executarea silită, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, prin neverificarea şi nedispunerea aplicării sechestrului asigurator pe bunurile precizate de S.C. SORPAU S.R.L. Târgovişte, nu a urmărit respectarea metodologiei legale privind valorificarea bunurilor aflate sub sechestru şi nu a luat măsuri pentru valorificarea bunurilor mobile şi imobile sechestrate la termenul prevăzut de lege.
Prejudiciul cauzat în dauna bugetului de stat prin neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu de către funcţionarii publici sus menţionaţi este de de 2.271.767 lei, (valoarea bunurilor nesechestrate şi vândute ulterior de S.C. SORPAU S.R.L. Târgovişte, fără ca valoarea să fie virată la bugetul de stat - 1.046.887 lei şi valoarea băuturilor alcoolice vândute de sub sechestru fără respectarea procedurilor legale - 1.224.880 lei).
Cantitatea de 930.492 l băuturi alcoolice în valoare de 1.224.880 lei, aflate sub sechestru, a fost vândută începând cu data de 23 aprilie 2003 către S.C. TONICO GENERAL COM S.R.L. Târgovişte (societate controlată de inculpatului Fabian Petru). În acest sens, inculpata Marian Ana Maria, administrator al S.C. SORPAU S.R.L. Târgovişte, a întocmit 35 facturi fiscale la solicitarea inculpatului Fabian Petru, facturi pe care le-a preluat în numele societăţii cumpărătoare fără a se asigura că suma rezultată din vânzare (1.224.880 lei) fusese virată la bugetul de stat în conformitate cu procedura de vânzare a bunurilor sechestrate. În acest fel, inculpata i-a asigurat asociatului unic Fabian Petru o parte din produsul infracţiunii de evaziune fiscală. În cauză, s-a instituit sechestru asigurator asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor Simion Constantin, Fabian Petru şi Moldovan Vasile. Ministerul Finanţelor Publice - Garda Financiară se constituie parte civilă în procesul penal cu suma stabilită drept prejudiciu, respectiv 7.334.658 lei. Dosarul a fost trimis spre judecare Judecătoriei Târgovişte.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii