Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:32 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De ce au cerut procurorii arestarea politistului Stoica Hagiu

ro

20 Mar, 2010 13:46 1600 Marime text

Judecătorii au decis cercetarea în libertate a lui Stoica Hagiu, fostul şef de post al Poliţiei Crucea, în prezent pensionar. Cu toate acestea, procurorii constănţeni susţin că activitatea desfăşurată de fostul poliţist era cât se poate de periculoasă.

Totodată, anchetatorii sunt de părere că, o dată lăsat în libertate, Stoica Hagiu, dată fiind fosta sa profesie, are la îndemână mijloacele necesare pentru zădărnicirea aflării adevărului şi împiedicarea desfăşurării anchetei.

Mai exact, procurorii din cadrul Parchetului de pe ângă Tribunalul Constanţa îl acuză pe Hagiu că i-ar fi pus în legătură pe Valentin Pocora şi pe Gheorghe Enache. Scopul, spun procurorii, ar fi fost construirea „unui antrepozit fiscal de fabricare a ţigaretelor, în mod clandestin, produse accizabile ce intră sub incidenţa sistemului de antrepozitare fiscală în afara unui antrepozit fiscal autorizat de către autoritatea fiscală competentă". Mai mult, Hagiu ar fi constituit „personal" un asemenea antrepozit „pe raza comunei Crucea, judeţul Constanţa, în incinta unei fermei formată din teren în suprafaţă de 925 mp, şi două magazii, în suprafaţă construită de 358,7 m.p. cumpărate de Hagiu Elena - soţia inculpatului Hagiu Stoica de la SC Crucidava SRL Crucea". Vă relatăm, în continuare, ce spun procurorii:

„Cu prilejul percheziţiei domiciliare efectuate în mod autorizat de Judecătoria Constanţa în acest imobil - proprietatea familiei HAGIU, s-au descoperit, într-o magazie, 18 cutii carton, având fiecare aproximativ cantitatea de 200 Kg tutun, mărunţit parţial, legate cu benzi din plastic, utilaje destinate fabricării de ţigarete, respectiv - un tocător înseriat 09-84054, în interiorul căruia se aflau resturi de ambalaje ale parchetelor de ţigări marca „Plugarul", precum şi banderole de marcaj tip „Republice Moldova"; instalaţie de împachetat tutun şi ţigări, model Skoda, conectată la reţeaua de energie electrică".

„Într-unul din compartimentele instalaţiei, a fost identificată pe suport de hârtie o schemă de funcţionare a acesteia, iar, în interiorul instalaţiei un contor electric ce evidenţia o valoare de înregistrare de „86.048". Instalaţia astfel montată era conectată la reţeaua electrică a fermei. În incinta aceluiaşi imobil, a fost identificată o groapă în care au fost arse pachete de ţigări marca „Plugarul", resturi ale acestora fiind găsite pe marginea gropii, ridicate şi ambalate ca probe la dosarul cauzei".

Ce le-a zis Stoica procurorilor

„Din declaraţiile inculpatului Hagiu Stoica rezultă că, în luna noiembrie 2009, a închiriat, fără întocmirea vreunui înscris în acest sens, o parte din spaţiul magaziei din locaţia sus-menţionată la doi cetăţeni, a căror identitate nu a cunoscut-o la data respectivă, şi nu o cunoaşte nici în prezent, pentru desfăşurarea unor activităţi comerciale. În acest sens a primit suma de 1.000 euro, reprezentând chiria aferentă pentru lunile noiembrie şi decembrie 2009, sumă pe care i-a remis-o soţiei sale. Pentru perioada ianuarie-martie 2010 nu există nici o modalitate de plată din partea persoanelor necunoscute pentru spaţiul închiriat şi nici a sumei încasate cu titlu de chirie".

Totuşi, anchetatorii spun că „declaraţia inculpatului în sensul arătat mai sus, nu se coroborează cu nici un alt mijloc de probă administrat în dosarul cauzei, ci, dimpotrivă, inculpatul a încercat zădărnicirea aflării adevărului, prin conducerea ofiţerilor de poliţie judiciară la o locaţie, situată în municipiul Constanţa, unde a fost identificat un imobil în construcţie, tip vilă, fără a fi locuit de vreo persoană, motivând că cei doi cetăţeni cărora le-a închiriat o parte din spaţiul - proprietatea familiei sale, ar locui la această adresă".

„Din declaraţia inculpatului mai rezultă că, la ferma sa, situată pe raza comunei Crucea, deţinea doi câini de pază la care venea la două zile pentru a le oferi hrană şi apă. În aceste condiţii, inculpatul avea posibilitatea oricând să observe persoanele care foloseau locaţia închiriată unde se fabrica în mod clandestin ţigări şi să intre în contact cu persoanele respective. Din această perspectivă, afirmaţiile inculpatului nu pot fi coroborate cu nici un alt mijloc de probă administrat în cauză, cu atât mai mult, cu cât magazia destinată fabricării clandestine a ţigaretelor era compartimentată şi cu o încăpere cu destinaţie de dormitor şi alta cu destinaţie de birou, inculpatul desfăşurând şi activităţi cu specific agricol prin luarea în arendă a unor suprafeţe de teren de pe raza comunei Crucea, potrivit actelor de la dosar".

Nu în ultimul rând, procurorii au mai arăat că „implicarea inculpatului Hagiu Stoica în activitatea infracţională pentru care se efectuează cercetări în prezenta cauză este dovedită şi de faptul că, au fost ridicate de la inculpat un set de 18 chei, din care una de la lacătul forţat cu prilejul percheziţiei domiciliare efectuate la magazia în care s-a găsit instalaţia de procesat şi ambalat ţigări, fapt ce dovedeşte că inculpatul Hagiu Stoica avea oricând acces în acest spaţiu, iar afirmaţia sa că spaţiul a fost închiriat unor persoane necunoscute, nu poate fi acceptată în economia probatoriului".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii