Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:27 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum va arata Guvernul Iohannis

ro

03 Dec, 2009 13:37 1134 Marime text

klaus-iohannis.jpgPotrivit cotidianului Gândul viitoarea componenţă politică a guvernului ar fi următoarea: nouă ministere pentru PSD, şapte pentru PNL şi două pentru UDMR.

„Toată lumea negociază cu toată lumea şi fiecare pen­tru el". Aşa descriu lideri ai PSD şi PNL discuţiile dintre cele două partide pentru formarea Cabinetului Iohannis. În ambele partide, eşalonul al doilea se străduieşte din greu să afle cum gândeşte trioul Geoană-Antonescu-Iohannis structura Executivului.

Informaţiile sunt puţine şi dau naştere la multe speculaţii. Ce pare cert este componenţa politică a viitorului guvern: 9 ministere pentru PSD, 7 - pentru PNL şi 2 - pentru UDMR. Se ştie în mare şi că aceste două ministere alocate udemeriştilor sunt Mediul şi Comunicaţiile, deşi Uniunea a cerut Dezvoltarea Regională.

În ceea ce priveşte restul ministerelor, surse politice ne-au precizat că va exista un grup de patru ministere, împărţite doi la doi: Interne, Finanţe, Transporturi şi Economie. De aici începe haosul. În PNL, se ştie că există „puncte fixe" în negocierile cu PSD, adică ministere la care social-democraţii nu vor să renunţe, pentru că sunt alocate unor lideri bine-poziţionaţi în partid.

Este vorba, printre altele, de Eco­nomie, pentru Iulian Iancu, sprijinit puternic de Viorel Hrebenciuc, de Interne - pe care şi-l dispută Dan Nica şi Liviu Dragnea, de Sănătate - pentru Ionuţ Bazac, protejatul familiei Geoană, de Justiţie, pe care îl doreşte Victor Ponta, şi de Tineret, pentru Nicolae Bănicioiu, ca şef al Tineretului Social-Democrat. Lupta pentru putere dintre grupările din PSD este însă extrem de puternică, iar informaţiile sunt contradictorii.

Un şef de organizaţie al PNL dădea ca sigur faptul că Hrebenciuc este dispus să renunţe la Interne pentru a fi sigur de numirea lui Iulian Iancu la Economie. Un vicepreşedinte PSD ne-a declarat că în partid nu s-a purtat o discuţie structurată despre ce ministere trebuie trase, dar a explicat că, din punctul său de vedere, "PSD trebuie să ia Finanţele, pentru că premierul este de la liberali".
Pesediştii par a fi înţeleşi însă asupra unui lucru, după experienţa avută cu PD-L: cel mai sănătos principiu este ca ministerele să fie monocolore, astfel încât să se evite certurile cu liberalii din cauza secretarilor de stat „ai celorlalţi".

În interiorul partidului liberal se dau lupte grele pe ministerele bănuite că nu vor ajunge la pesedişti. Ludovic Orban se bate cu Relu Fenechiu pe Transporturi, Varujan Vosganian ar vrea la Economie (post râvnit şi de Teodor Atanasiu) sau, dacă nu, la Cultură, şi Radu Stroe la Secretariatul General al Guvernului. De asemenea, liberalii iau în discuţie şi spargerea în două a Ministerului Administraţiei şi Internelor, astfel încât Ludovic Orban să primească Administraţia. Preşedintele Crin Antonescu interzice orice fel de discuţii pe tema posturilor guvernamentale.

Mulţi dintre şefii de organizaţii au însă de gând să nu-i lase putere prea multă şi vor cere ca lista miniştrilor liberali să fie aprobată de Consiliul Naţional, unde puterea aparţine şefilor de filiale. Bănuiala, în cele două partide, este că atât Mircea Geoană, cât şi Crin Antonescu se vor folosi de Iohannis, pe care-l vor băga la înaintare atunci când vor dori să respingă câte un om din propriul partid pe care nu-l vor în guvern.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii