Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:59 01 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CNSAS Se pare ca episcopul Casian Craciun nu a colaborat cu Securitatea

ro

14 Mar, 2010 21:18 1388 Marime text

casian_.jpgDocumentele depuse de CNSAS în procesul cu episcopul Dunării de Jos, Casian Crăciun, nu arată că acesta ar fi colaborat cu Securitatea, având în vedere că nu există la dosar note informative sau angajament de colaborator, se arată în motivarea Curţii de Apel Bucureşti.

Astfel, potrivit instanţei, calitatea de colaborator în cazul lui Casian Crăciun nu poate să fie constatată doar pe baza notelor şi rapoartelor semnate de alţi lucrători ai Securităţii, în care apare numele episcopului.

Mai mult, se arată în motivare, din documentele existente la dosar reiese că "lucrătorii fostei Securităţi a statului au stabilit prin mai multe adrese identificarea, verificarea şi investigarea pârâtului, în vederea recrutării acestuia ca informator al Securităţii". De asemenea, susţin magistraţii CAB, toate documentele din dosar conţin propuneri pentru o eventuală pregătire contrainformativă a episcopului, precum şi diverse propuneri ale organelor de Securitate privind recompensarea acestuia pentru activităţi ce urma să le facă.

Cu toate acestea, se arată în motivare, "din niciunul din mijloacele de probă administrate în cauză nu reiese că vreuna dintre propunerile ofiţerilor de Securitate consemnate în rapoartele acestora (...) s-ar fi finalizat", pentru a se puteaajunge la concluzia că episcopul a încălcat drepturile omului, prin acţiunile sale.

Deşi nu s-au identificat documente care să arate faptul că episcopul a transmis informaţii către securitate, din conţinutul rapoartelor întocmite de către ofiţerii de legătură reiese că ar fi desfăşurat activitate în acest sens, susţin reprezentanţii CNSAS. Pentru exemplificare, CNSAS precizează că episcopul "a furnizat unele date cu privire la vizitatorii străini din cadrul Episcopiei, cadrele bisericeşti propuse să se deplaseze în exterior, relaţiile acestora în străinătate".

Sursa:newsin.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii