Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:01 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Arhiepiscopia Tomisului astăzi în sărbătoare ÎPS Teodosie îşi aniversează ziua de naştere

ro

12 Dec, 2010 00:20 2789 Marime text

ips_teodosie_440.jpgCel ce se află în fruntea Arhiepiscopiei Tomisului, de nouă ani, Înaltpresfinţia Sa Teodosie, Macedon Petrescu, după numele său laic, împlineşte astăzi 55 de ani.

În ultimele luni, mai exact în luna septembrie a acestuia an, ÎPS Teodosie s-a aflat mai mult decât de obicei în prim planul opiniei publice nu aşa cum şi-ar fi dorit, în ceea ce priveşte activitatea sa, ci mai mult pentru problemele pe care le-a avut cu Direcţia Generală a Finanţelor Publice Constanţa în ceea ce priveşte sechestrul pe care instituţia statului l-a pus pe bunurile Arhiepiscopiei Tomisului pe motiv de neplată a contribuţiilor aferente salariilor preoţilor către bugetul de stat. Datoria depăşea 4.200.000 de lei. Pentru recuperarea obligaţiilor fiscale restante, rezultate din neplata contribuţiilor la salarii în ultimii trei ani, au fost întreprinse proceduri de executare silită, respectiv s-au emis somaţii, au fost trimise adrese de înfiinţarea a popririi asupra disponibilităţilor băneşti către nouă unităţi bancare unde are conturi Arhiepiscopia Tomisului şi s-a pus sechestru pe tot. Între timp, se pare că litigiul, chiar dacă a ajuns pe masa instanţelor de judecată, s-ar fi soluţionat pe cale amiabilă, Arhiepiscopia, achitând datoria.

Imediat după scandalul reprezentat de datoria către DGFP, la câteva zile, ÎPS Teodosie a fost declarat cetăţean de onoare al comunei Dumbrăveni, din Suceava.

După scandalul reprezentat de datoria pe care ÎPS Teodosie a avut-o către stat, cea mai înaltă faţă bisericească a ieşit din nou în prim plan, la sfârşitul lunii octombrie prin faptul că este cel care va coordona teza de doctorat a renumitului Oreste Teodorescu, realizatorul emisiunii "Codul lui Oreste", de la postul B1, care s-a înscris la doctorat la Teologie, catedra de drept canonic din cadrul Universităţii "Ovidius" din Constanţa.

Arhiepiscopul Tomisului s-a născut pe 12 decembrie 1955, la Vatra Dornei, judeţul Suceava. Drumul său spre monahism începe în 1975, când absolvea Seminarul Teologic al mănăstirii Neamţ. După doi ani devine frate la schitul Crasna, din judeţul Prahova, iar ulterior, în 1980, finalizează şi studiile superioare la Facultatea de Teologie din Bucureşti. După alţi doi ani este încadrat cântăreţ bisericesc la paraclisul patriarhal Antim, iar în octombrie 1986 s-a titularizat pe postul de asistent universitar la Facultatea de Teologie din Bucureşti, secţia Practică. La scurt timp, pe 6 decembrie 1990, este uns în monahism, primind numele de Teodosie. În 1991, a fost hirotonit Ieromonah, iar în 1994, Sfântul Sinod l-a ridicat la treapta de arhierieu cu acordarea prealabilă a rangului de Arhimandrit.

Pe 21 februarie 2001, Episcopul Teodosie este ales de Consiliul Electoral Bisericesc pentru scaunul Arhiepiscopal de la Tomis. La scurt timp, pe 8 aprilie 2001 a avut loc şi ceremonia de întronizare la Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa. Din 2002 este şi decan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Constanţa.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Elena 12 Dec, 2010 19:59 In perioada 17-18 Dec TARG HANDMADE in Carrefour Constanta (un cadouri speciale si unicate pentru voi)!
  • dragos 11 Dec, 2010 21:44 LA MULTI ANI INALT PRESFINTIA VOASTRA SA TRAITI ANI MULTI SIFERICITI SI SA NE PASTORITI MULTI ANI D