Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:33 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Plătim pentru campania şefului CJC Nicuşor strecoară scrisori electorale în ghiozdanele copiilor (document + galerie foto)

ro

12 Nov, 2010 02:39 2694 Marime text
rechizite_nicusor_constantinescu_si_copiii.jpgProgramele populiste iniţiate de preşedintele CJC sunt instrumente de campanie electorală mascată pe bani publici, la îndemâna sa

Consiliul Judeţean Constanţa a distribuit şi în această toamnă rechizite copiilor din judeţ.

rechizite_felicitare_nicusor.jpgGestul este speculat la maximum de către Nicuşor Constantinescu, preşedintele în funcţie al CJC, care a găsit un bun prilej de a-şi face campanie electorală. Deşi mai sunt aproape doi ani până la următoarele alegeri locale, Constantinescu vrea ca oamenii să nu uite cine conduce judeţul şi cine mânuieşte banii, din care pot beneficia şi ei de... un ghiozdan şi rechizite gratuite. Profitând de faptul că ghiozdanele pe care CJC le distribuie ajung în fiecare casă care are cel puţin un copil, Nicuşor a redactat o scrisorică prin care gâdilă sentimentele electoratului deţinător de copii, punându-se pe sine într-o lumină, cum altfel, decât extrem de favorabilă, mai exact, în rolul de mare binefăcător. Constantinescu omite desigur să amintească în misiva cu pricina că gestul nu este al său pentru că banii din care sunt cumpărate rechizitele şi ghiozdanele celor mici nu sunt ai săi, din conturile proprii, ci sunt bani publici, strânşi din dările pe care le plătesc contribuabilii. Cu alte cuvinte, rechizitele şi ghiozdanele sunt cumpărate tot de părinţii copiilor care primesc aceste bunuri. Nu mai menţionăm aici că majoritatea copiilor nici nu au nevoie de aceste rechizite, nefiind o povară extrem de mare pentru majoritatea familiilor să cumpere un ghiozdan şi nişte caiete. Desigur, sunt şi familii cu mai mulţi copii pentru care gestul poate fi unul benefic. Prin urmare, poate ar fi fost mai bine ca programul să se adreseze doar cazurilor sociale, şi nu şi familiilor înstărite sau cu situaţie financiară decentă. De prisos să mai spunem că toate ghiozdanele sunt la fel, iar cele de anul acesta mai sunt şi de culoare neagră, fapt care ne face să ne îndoim că ar fi pe placul copiilor de vârstă şcolară, a căror lume la această vârstă este multicoloră. Cu toţii am fost copii şi ne aducem aminte cum eram poate invidioşi pe colegul sau colega care avea un penar, de pildă, mai viu colorat decât al nostru.

„Trăim vremuri grele, dar eu nu te-am uitat"

Trecând peste aceste amănunte, pentru că nu culoarea ghiozdanului este problema în acest caz, relatăm în întregime în cele ce urmează mesajul binefăcătorului judeţului sau mai bine zis „preşedintelui copiilor", aşa cum îi place să se autointituleze. „Chiar dacă trăim vremuri grele, eu nu te-am uitat! Cu ocazia noului an şcolar, îţi doresc sănătate, fericire şi succes la învăţătură! Învaţă pentru tine şi poţi deveni elev bursier al Consiliului Judeţean Constanţa! Şi voi, copiii de la ţară, aveţi aceleaşi drepturi cu cei de la oraş! Cu acest mic ajutor, păşeşte înainte pe drumul şcolii, al învăţăturii pentru că intelectualitatea română s-a născut la ţară! Succes!", transmite şeful CJC copiilor din mediul rural, neuitând să se semneze în final. Foarte important de precizat este faptul că felicitarea „la sentiment" are imprimat la exterior, pe una dintre feţe, un orar, astfel încât copilul să aibă la vedere, în permanenţă, felicitarea şefului CJC. Pe cealaltă faţetă, la exterior, şeful CJC se semnează din nou, de această dată sub sigla instituţiei pe care o reprezintă.

Rechizitele papă 189 de miliarde din bugetul CJC

rechizite_calculatoare_sigla.jpgReamintim că pentru aceste rechizite distribuite copiilor la fiecare început de an şcolar, instituţia judeţeană plăteşte o sumă fabuloasă. Relatam anul trecut că, la începutul lui 2009, CJC a parafat o înţelegere contractuală pe patru ani în avans, încheind un acord-cadru pentru achiziţionarea de rechizite pentru perioada 2009 - 2012. Potrivit anunţului de atribuire publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, acordul-cadrul privind contractul „Rechizite şcolare pentru copiii din judeţul Constanţa pentru Proiectul Rechizite Şcolare pentru preşcolari şi elevii din clasele I-VIII, 2009 - 2012" a fost încheiat cu o firmă care s-a bucurat de o fructuoasă colaborare cu instituţia şi anterior. Este vorba despre SC Daroff SRL Constanţa, firmă în al cărei portofoliu de clienţi Primăria Constanţa şi CJC ocupă un loc central. Pentru furnizarea de rechizite şcolare şi rucsacuri în perioada 2009 - 2012, SC Daroff SRL va încasa de la CJC 15.923.052 lei fără TVA, adică peste 189 de miliarde de lei vechi cu TVA.

Contracte pe bandă rulantă

SC Daroff SRL este clientă veche a Consiliului Judeţean şi a Primăriei Constanţa, câştigând în trecut contracte pe bandă rulantă de la cele două instituţii. Astfel, societatea a câştigat şi pe 14 aprilie 2008 licitaţia organizată de CJC pentru furnizarea de rechizite şcolare. Prin contractul obţinut, firma a încasat 1.785.000 lei fără TVA, adică peste 21 de miliarde de lei vechi. Pe 18 aprilie, Daroff a câştigat şi licitaţia organizată de Primăria Constanţa pentru achiziţia de ghiozdane şi rechizite pentru copii cu ocazia Paştelui. Astfel, a mai primit în cont 690.000 de lei fără TVA, adică peste opt miliarde de lei vechi. Pe 6 februarie 2009, aceeaşi societate a câştigat licitaţia organizată de CJC pentru rechizite, obţinând astfel 1.400.000 de lei fără TVA, adică peste 16,5 miliarde de lei. De asemenea, pe 6 aprilie 2009, Daroff a mai „marcat" într-o altă licitaţie organizată de Primăria Constanţa. Pentru furnizarea de rechizite şi ghiozdane cu ocazia Paştelui de anul acesta, societatea a obţinut 755.935 lei fără TVA, adică aproape nouă miliarde de lei vechi. Daroff SRL îl are ca asociat majoritar pe Robert Penciu, cu 90% din părţile sociale, restul de zece procente fiind deţinute de Ana Penciu, probabil soţia sa. Tot Penciu este şi administratorul firmei. Dar Robert Penciu este nimeni altul decât managerul Clubului Marina Surf Năvodari, fost campion naţional de yachting. La Marina Surf Club Năvodari s-a organizat, în 2007, „Cupa Primăverii Volvo", eveniment la care a fost parteneră şi Asociaţia Judeţeană de Yachting, al cărei preşedinte onorific este primarul municipiului Constanţa, Radu Ştefan Mazăre. Prin urmare, se poate spune că Mazăre şi Penciu au şi pasiuni comune.

Nicuşor revendică electoral şi calculatoarele

Dar felicitările cu tentă electorală strecurate în ghiozdanele copiilor din judeţ nu sunt singurele elemente care definesc pasiunea pe care Nicuşor Constantinescu o are pentru cultul personalităţii sale. Şeful CJC îşi face publicitate şi prin intermediul calculatoarelor şi echipamentelor periferice distribuite şcolilor din mediul rural prin Proiectul Sistem Educaţional Informatizat Judeţean. Acestea au fost livrate şcolilor din judeţ începând cu 2008. Ulterior livrării, fiecare unitate de învăţământ beneficiară a primit şi nişte autocolante la pachet, cu indicaţia de a fi lipite pe unităţile centrale şi pe imprimante, undeva la vedere. Ce putea fi scris pe aceste autocolante decât numele binefăcătorului judeţului?! „Consiliul Judeţean Constanţa. Proiect Sistem Educaţional Informatizat Judeţean - HCJ 62/2008 - Iniţiator Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Constantinescu Nicuşor Daniel", se poate citi pe calculatoarele din şcolile judeţului. De prisos să mai menţionăm că numele şefului CJC este scris cu litere îngroşate şi mai mari decât celelalte detalii. Reamintim că prin acest program, CJC a plătit aproape 3,3 milioane de euro firmei Expertissa - firmă de casă a PSD.

Moldovanu: „Este normal ca lumea să ştie că faci. Că TU faci"

Pentru a afla şi punctul său de vedere cu privire la scrisorile din tolba cu rechizite şcolare, l-am contactat telefonic şi pe preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, dar nu ne-a răspuns la telefon. Am reuşit în schimb să luăm legătura cu purtătorul de cuvânt al CJC, Cristian Moldoveanu, care a negat vehement varianta campaniei electorale mascate. „Este normal - mai ales într-o perioadă în care toată lumea reduce, taie de peste tot - să spui că faci, că TU faci. Preşedintele este iniţiatorul mai multor programe ce vizează învăţământul, printre care şi cel privind bursele. Sunt programe aprobat de către Consiliul Judeţean", a explicat Cristian Moldovanu mesajul şefului CJC de pe felicitare, adăugând că acesta s-a semnat în calitatea sa publică, de preşedinte al instituţiei judeţene. Moldovanu a adăugat că gestul şefului său de a-şi adăuga numele şi sigla CJC pe aceste felicitări, ca şi pe calculatoare, este similar cu practica UE de a se preciza pe fiecare investiţie pe care o finanţează că este realizată din bani europeni. În ediţia online puteţi vizualiza atât conţinutul felicitării, cât şi imagini cu autocolantele de pe calculatoarele copiilor din mediul rural.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii