Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:24 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DJ 381, Puntea suspinelor (galerie foto)

ro

25 Sep, 2009 03:40 2315 Marime text

deschidere_sate.jpgAutorităţile judeţului nu au mişcat demult nici măcar o pietricică pe DJ 381, care între timp a ajuns o urmă de drum în nişte cratere # Reprezentanţii CJC susţin, însă, că se vor apuca de el în maxim trei săptămâni, adică fix înaintea campaniei electorale

Drumurile proaste enervează pe toată lumea, gropile prin care trecem, zilnic, cu roţile ne scot din sărite. În judeţul Constanţa există însă o arteră rutieră formată practic dintr-o înşiruire de gropi.

Când plouă în acestă zonă, te aştepţi să vezi cum sar broaştele din minilagunele care se formează. Bălţi e prea puţin spus. Este vorba, mai precis, despre DJ 381, care leagă Ciocârlia de Sus de Valea Dacilor şi duce spre Medgidia. Drumul judeţean, care altfel ar fi o bună variantă de preluare a traficului către litoral, în sezonul estival, având în vedere faptul că poate fi o legătură către Techirghiol şi către Eforie Nord, este impracticabil. Cu toate acestea, persoanele care fac naveta la Medgidia se încăpăţânează să-l traverseze zilnic. Nu mai vorbim de cei care îl parcurg cu maşina personală şi care îşi calcă pe inimă de fiecare dată când aleg această variantă. Deşi carosabilul este făcut praf, bucăţi mari din asfalt fiind decupate de gropile imense, şi ca întindere, şi ca adâncime, sunt foarte mulţi care aleg această rută către Medgidia sau în sens invers, către Ciocârlia, deoarece este mai scurtă. Şoseaua arată ca după bombardament, gropile fiind săpate nu numai la suprafaţa carosabilului, în asfalt, dar şi adânc, în terasament. Trecând prin zonă, ne-am oprit să imortalizăm peisajul selenar, pentru că puţine drumuri din ţară arată la fel de rău ca DJ 381.

„Îmi rup maşina zilnic"

Ne-am interesat şi am aflat că drumul se află în administrarea Consiliului Judeţean Constanţa. Ştiind că în cadrul instituţiei judeţene există o Regie Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri care se ocupă de reabilitarea drumurilor comunale şi de asfaltarea trotuarelor pe la diverse instituţii publice, nu ne-am putut stăpâni mirarea când am văzut în ce hal arată DJ 381, cu atât mai mult cu cât în zonă există cariere de piatră. Nu am fost surprinşi de înjurăturile pe care le şuierau mai mulţi şoferi în timp ce încercau să străbată această punte a suspinelor. „Uitaţi în ce hal au adus ăştia drumurile! Îmi rup maşina zilnic, de la Ciocârlia la Medgidia", şi-a vărsat oful un şofer. Alţii au preferat doar să înjure. Fără alte explicaţii. Culmea, în ziua în care am parcurs DJ 381, plouase în Medgidia. Imaginile surprinse la ieşirea din municipiu, pe drumul judeţean, sunt mai mult decât sugestive în ce priveşte starea dezastruoasă în care se află DJ 381.

L-am contactat pe Marian Iordache, primarul municipiului Medgidia, care ne-a declarat că s-au făcut o serie de sesizări către Consiliul Judeţean Constanţa. Cu toate acestea, dacă ne luăm după aspectul DJ 381, ne dăm seama cu uşurinţă că nu s-au concretizat până în prezent. „Sperăm că acest drum se va reabilita până la urmă, pentru că este foarte necesar", a afirmat Marian Iordache.

Practic, traseul de intervenţie pe DJ 381 măsoară puţin peste 13 km.

deschidere_dj_381.jpgRAJDP dă vina pe Lafarge

Un memoriu tehnic întocmit luna trecută de către Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri arată că principala cauza de deteriorare a carosabilului este „explozia traficului greu şi foarte greu", prin care se transportă ciment de la fabrica din Medgidia. Am încercat să îl contactăm telefonic pe Edmund Piess, directorul general al Lafarge Ciment - Medgidia, însă nu a răspuns apelurilor noastre, recomandându-ne să-i trimitem un SMS. I-am trimis SMS şi tot nimic. Am încercat să o contactăm telefonic şi pe Camelia Săvoiu, PR-ul companiei, care ne-a recomandat, la rândul ei, să-i trimitem întrebările prin e-mail. Până la închiderea ediţiei, nu am primit niciun răspuns.

„Acostamentele care încadrează carosabilul pe unele zone au suferit tasări şi deformări pe aproape toată suprafaţa şi sunt acoperite cu potmol şi material dislocat din structura rutieră. Şanţurile din lungul drumului sunt colmatate şi acoperite cu vegetaţie, ceea ce face ca, pe anumite zone, dirijarea şi evacuarea apelor pluviale să se facă în mod defectuos", se arată în memoriul tehnic întocmit de RAJDP. Aşadar, şi experţii spun că drumul este distrus. Mai rămâne să se şi apuce de treabă.

„În două - trei săptămâni se apucă de el"

Am discutat cu privire la DJ 381 şi cu purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Constanţa, Cristian Moldovanu, care ne-a declarat că drumul se află pe lista de lucrări a RAJDP. Va fi lăţit şi reconstruit de la terasament. Potrivit lui Moldovanu, drumul va fi consolidat, astfel încât să suporte autovehicule cu o masă de 40 tone. „În două-trei săptămâni se vor demara lucrările", a afirmat reprezentantul CJC, precizând că reconstrucţia drumului se va finaliza în funcţie de banii existenţi. Aşadar, reabilitarea DJ 381 va începe cu puţin înaintea campaniei electorale din noiembrie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • un satean 04 Oct, 2009 14:23 Veniti sa vedeti si drumul "european" care tranziteaza M.Kogalniceanu.Nesimtirea autoritatilor,care nu fac decat sa inaugureze biserici si terenuri de fotbal exegerat de scumpe, este deja proverbiala. Asa-zisul primar face zilnic o inspectie a "soselei" ,se face ca nu vede gropile din asfalt,dupa care ,impreuna cu celelalte lichele din primarie si adoratori ai "zeului" mazare, isi storc bruma de creier pentru a mai gasi ceva de furat. Jalnic,dar ne meritam soarta; avem ce-am votat...