Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:06 18 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pasaport pentru france rugby

ro

19 Sep, 2002 00:00 1550 Marime text

"Mica publicitate" pe Internet

Multi dintre rugbistii romani isi cauta echipe in Franta cu ajutorul adresei de web www. francerugby. fr * Printre ofertele prezente se afla si cele ale fostilor sau actualilor jucatori ai Farului * La rubrica "antrenori", Vasile Bezarau si-a depus un CV inca din anul 2000

Se stie ca rugby-ul romanesc, ca de altfel marea majoritate a ramurilor de sport din tara, nu este prea bine platit. Considerat un sport al gentlemenilor, practicarea lui a devenit o povara atat pentru cei cu experienta, cat si pentru cei mai tineri. Multi dintre ei sunt nevoiti sa practice acest sport mai mult din placere, pentru ca se stie ca pregatirea fizica a unui rugbist necesita foarte multe cheltuieli. In conditiile in care acestia iau o prima de victorie de cateva sute de mii de lei, rugbistilor le este foarte greu sa traiasca decent si de aceea ei opteaza pentru o a doua meserie. Multi se angajeaza ca body-guard la diverse institutii. Altii depun o activitate ce nu are nici o legatura cu "fizicul" lor: militari, taximetristi, agenti comerciali sau soferi. Cei care au microbul in sange tind spre mai bine si-si cauta echipe in strainatate. Ca sunt tineri, fosti sau actuali componenti ai echipelor nationale de seniori si tineret, cu totii spera ca intr-o zi vor trece granitele tarii si vor gasi "afara" un contract avantajos. Nu conteaza in ce divizie joaca, banul sa iasa. Cea mai tentanta piata este cea franceza. Se plateste bine, iar romanilor li s-a dus deja vestea ca sunt jucatori ieftini. Aici ei castiga sume de cel putin cinci-sase ori mai mari decat in tara. Au incheiate asigurari "babane" in caz de accidentari si li se ofera ceva nou. De aceea, daca un fost coleg activeaza in strainatate, este un motiv de bucurie pentru rugbistul ramas in tara. Prin intermediul acestuia isi poate face si el "intrarea" in rugby-ul bine platit. Asa cum spuneam la inceput, fiecare ramura de sport din tara se confrunta cu migrari in "afara" din partea jucatorilor, dar rugby-ul a atras atentia printr-o metoda, sa-i zicem, ingenioasa de a pleca in strainatate: Internetul. Daca accesezi adresa de web www. francerugby. fr, la rubrica "Petites annonces" ("Mica publicitate") gasesti oferte romanesti destul de tentante. De la jucatori la antrenori, cu totii alearga pentru un club "serios, din prima sau a doua divizie". Printre rugbistii care si-au postat anunturile in acest loc se numara Florin Cojocaru, Florin Tasca, Petrisor Carp, Lucian Sarbu, Ionel Calancea, Victor Trufasu, Cristian Mocanu si Mihai Nitu. Acestia si-au facut o scurta descriere si si-au lasat o adresa de e-mail sau chiar numarul de telefon la care pot fi contactati. Datele introduse de ei sunt scurte caracterizari ale lor: varsta, inaltimea, greutatea, postul pe care evolueaza, echipa de club si cele mai bune performante.

Adresa magica

Postarea unui anunt de angajare pe Internet nu este mare lucru. In cateva minute, iti poti face o scurta descriere pe care o trimiti la adresa de e-mail a paginii de web: loic. brasero1@libertysurf.fr. Apoi iti trebuie multa bafta. "Experienta: nationala - medalie de argint cu Steaua Bucuresti (1999-2000); internationala - 12 selectii in echipa nationala a Romaniei (seniori); ultimul meci jucat pentru Romania: impotriva nationalei irlandeze in iunie 2001", dorea Lucian Sarbu sa fie contactat pe mobil sau pe e-mail in toamna anului trecut. "Am participat cu echipa nationala la Cupa Mondiala din Tara Galilor in 1999. Joc la Rapid Metrorex in prima divizie romana. Joc taloner sau flancher de linia a treia", suna anuntul lui Florin Tasca, postat pe data de 3 octombrie 2001.

Constanta - Franta pe e-mail

Printre cei care au apelat la aceasta varianta au fost si cativa jucatori constanteni. "1.85, 90 kg, uvertura, centru, aripa si fundas. Club: Farul Constanta. International de juniori si Under 21 caut o echipa de rugby pentru a juca in Franta", scria Petrisor Crap pe 19 septembrie 2001. "Numele meu este Ionel Calancea si imi caut o noua echipa. Jucator numarul 12 sau 11. Am 23 de ani impliniti si am jucat in echipele de juniori si Under 21 ale Romaniei... ", isi exprima Calancea intentia de a pleca in strainatate in august anul trecut. Actualul (inca) farist Victor Trufasu isi cauta si el o echipa pe www. francerugby. fr. "International de juniori si Under 21 caut o echipa de rugby pentru a evolua in Franta", suna anuntul centrului de 1.86 si 92 kg constantean. In conditiile in care RC Farul va avea un sezon 2002-2003 bun, este de asteptat ca din vara anunturile tinerilor jucatori constanteni sa "bombardeze" adresa de Internet mentionata.

Bezarau asteapta de doi ani

Si la sectiunea "antrenori" ofertele romanesti sunt prezente. Alaturi de cele ale tehnicienilor din Franta, Luxemburg, Germania se afla si anunturile lui Stefan Ionescu si Vasile Bezarau. Primul precizeaza ca a antrenat selectionata Transilvaniei si ca peste 20 de jucatori pregatiti de el evolueaza in campionatele Spaniei, Italiei, Frantei si Portugaliei. Cel de-al doilea este constanteanul Vasile Bezarau, care inca din anul 2000 isi cauta un post "fie de antrenor, fie de jucator, numarul 10, in Franta, Spania sau Belgia".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii