Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:15 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Taxa de la Fetesti, conforma cu legislatia UE

ro

07 Aug, 2009 02:43 1401 Marime text

1218867958.jpgTaxa introdusă la începutul acestei săptămâni pentru utilizarea podului Feteşti - Cernavodă nu încalcă legislaţia UE.

Dacă până acum aglomeraţia către mare a dat mari bătăi de cap turiştilor, începând de luni, de când s-a introdus taxa la podul de la Feteşti - Cernavodă, drumul spre litoral a devenit un calvar. În ciuda reacţiilor vehemente ale unor asociaţii şi federaţii de transport rutier care anunţaseră că vor solicita CE să anuleze taxa de pod, răspunsul primit de la serviciul de presă al Comisiei Europene, remis către Mediafax, evidenţiază faptul că totul este perfect legal. „Aquis-ul comunitar în materie de taxe de drumuri - respectiv directiva 99/62 - nu poate împiedica un stat care percepe vinietă (între care şi România) să aplice taxe pe poduri şi tuneluri". Contestatarii susţineau că taxa trebuie anulată, dat fiind faptul că în prezent se achită rovinieta, iar lucrările la autostrada Bucureşti - Constanţa nu sunt încă finalizate. În ciuda acestui răspuns, Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului şi Societatea Civilă pentru Democraţie vor înainta o acţiune în instanţă împotriva Ministerului Transporturilor pentru introducerea abuzivă a taxei. Directorul general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), Dorina Tiron, a declarat că taxa a fost introdusă cu acordul UE, care exclus posibilitatea emiterii unor abonamente.

Numai în prima zi de taxare, Agenţia de Control şi Încasare Feteşti a colectat o sumă de 423.840 de lei, aferente unui trafic de circa 25.000 de autovehicule, iar în cea de-a doua zi 365.595 de lei, de la peste 19.000 de şoferi. Taxa este de şapte lei în cazul motocicletelor, zece lei pentru autoturisme şi 35 de lei pentru microbuze şi autovehicule cu masa totală de sub 12 tone. Pentru autocare şi camioane cu trei axe şi peste 12 tone, taxa a fost stabilită la 47 de lei, iar pentru vehiculele peste 12 tone, dar cu patru axe, tariful e de 68 de lei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii