Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:54 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Loc fruntaş şi trist la naşteri premature

ro

25 Jan, 2011 00:00 1447 Marime text
prematuri_-_maternitate.jpgRata crescută a prematurităţii la nou-născuţi faţă de media pe ţară i-a alertat pe medicii constănţeni.

Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană a întocmit un plan de măsuri pentru a evalua cauzele creşterii indicelui de prematuritate. Constantin Dina, directorul DSPJ, a explicat că printre factorii de risc pentru naşterea prematură se numără fumatul, bolile cronice, lupus, astm bronşic, boli tiroidiene, infecţii recurente, vârsta maternă (sub 18 ani sau peste 40 de ani), consumul matern de droguri sau alcool, sau ruperea prematură a membranelor. În 2009, au existat 80 de cazuri de decese din cauză de naştere prematură, iar în 2010, 91 de situaţii de acest gen, ceea ce ne plasează pe unul dintre locurile triste şi fruntaşe pe ţară, cu o medie de 14,4%, faţă de 9% cât este media pe ţară. În 2010, am avut 600 de cazuri de copii născuţi prematur. "Am întocmit un plan de măsuri pentru a evalua cauzele creşterii indicelui de prematuritate. Urmează să se facă până la finele lunii februarie analiza deceselor noilor născuţi în 2010 prin intermediul comisiei de pediatrie care va fi desemnată de către DSPJ. De asemenea, se va face analiza foilor de observaţie la cazurile de prematuritate pentru toate cazurile mamă nou-născut prematur înregistrate în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa în 2010, în scopul stabilirii factorului de risc la apariţia prematurităţii (până la sfârşitul lunii martie). Vom realiza materiale informative pentru gravide, referitoare la măsurile de prevenire a prematurităţii şi la importanţa controalelor medicale în timpul sarcinii. Permanent, vom supraveghea secţiile de nou născuţi prin controale periodice.

Pe tot parcursul anului 2011, vom monitoriza toate secţiile de nou-născuţi din judeţul Constanţa (SCJU, Medgidia, Cernavodă, Mangalia, precum şi unităţile private în care se desfăşoară acest tip de activitate)", a declarat Dina. Pe de altă parte, Mihaela Dinisov, director adjunct al DSPJ a explicat că, pentru a nu avea probleme în timpul sarcinii şi pentru a o duce la termen, gravida trebuie să respecte indicaţiile medicului, să se ducă periodic la controale şi să se supună unei serii de teste şi analize pentru a identifica anumiţi factori de risc. În 2009, 183 de copii au văzut lumina zilei în judeţul Constanţa având malformaţii, dintre care patru sufereau de Sindromul Down. În 2010, s-a ajuns la 195 de cazuri, dintre care cinci de Sindrom Down. Cele mai multe decese au avut loc la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (41 în 2009 şi 51 în 2010), motivaţia fiind că toate cazurile mai grave din judeţ sunt dirijate către această unitate spitalicească.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii