Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:17 03 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum au petrecut constantenii greva (galerie foto)

ro

01 Jun, 2010 02:29 2054 Marime text
cap_1.jpgAngajaţii Serviciului de Ambulanţă Constanţa au pichetat ieri, în curtea instituţiei, purtând banderole albe, ca semn al protestului. Aceştia au aliniat ambulanţele pe care au pus afişe pe care scrie „Grevă generală". „Motivele pentru care am intrat astăzi în grevă sunt legea pe care şi-o asumă Guvernul României de a tăia 25% din venituri şi 15% din pensii, scăderea nivelului de trai, dar şi scăderea nivelului economic şi social al salariaţilor. Nu ştiu ce se va întâmpla pentru că deja am înregistrat până acum 40% pierderi salariale. Şi în noiembrie anul trecut am fost afectaţi, când ne-a luat 15,5% din salariu. Populaţia nu va fi afectată de această grevă, noi vom merge în continuare la solicitări deoarece suntem singurii care putem să asigurăm asistenţă medicală", ne-a declarat Marian Albu, liderul sindicaliştilor Serviciului de Ambulanţă Judeţean din Constanţa.

Nici angajaţii din administraţia publică locală nu s-au lăsat mai prejos şi au intrat în grevă ieri dimineaţă pe o perioadă nelimitată, acest protest fiind anunţat prin afişele de la intrarea în Primărie. „Motivele pentru care am dorit să intrăm azi (n.r. ieri) în grevă sunt următoarele: reducerea cu 25% a veniturilor salariale individuale şi disponibilităţile care urmează a fi iniţiate de ordonatorul de credite. Vrem prin acest protest să ne facem cunoscute problemele. În luna decembrie deja ni s-au tăiat salariile la jumătate. Guvernul trebuie să înţeleagă că fiecare om şi-a organizat cheltuielile în funcţie de salariul pe care îl primeşte, iar acum sunt în imposibilitatea de a plăti aceste cheltuieli. Vrem să fim luaţi în seamă ca să nu ajungem la o decizie radicală", ne-a precizat Antuanela Dancu, liderul sindicaliştilor din cadrul Primăriei Constanţa.

greva.jpgTrezoreria nu a intrat în grevă

Angajaţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice nu au putut intra în grevă pe termen nelimitat deoarece nu au avut timpul necesar de a găsi o formulă legală. „Singurul mod legal a fost să intrăm în grevă de solidaritate, însă, pe data de 2 iunie, între orele 12.00 şi 14.00, vom protesta în faţa Prefecturii pentru reducerea salariilor şi a pensiilor. Pentru asta însă trebuie să fim uniţi", ne-a declarat Emilian Marian, preşedintele executiv al „Publisind". Potrivit acestuia, Trezoreria nu a intrat în grevă, fiind singura instituţie unde se acceptă plăţi, mai puţin salariile din domeniul armatei, jandarmeriei, spitalelor şi poliţiei.

Deşi ieri s-a desfăşurat prima probă de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, 1037 de cadre didactice din judeţul Constanţa au intrat în grevă, scandând împotriva măsurilor de reducere a salariilor şi pensiilor pe care Guvernul vrea să le aplice pentru combaterea efectelor crizei economice. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, Cristina Ivan, proba de ieri s-a desfăşurat în condiţii normale în toate 51 de centre de examinare. „Deşi liderii sindicali au declarat că profesorii au fost ameninţaţi să nu facă grevă, nu este adevărat. Nu s-au făcut presiuni pentru ca profesorii să nu adere la grevă", ne-a declarat aceasta.

Angajaţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa au pichetat şi ei ieri, la primele ore ale dimineţii, în curtea unităţii spitaliceşti. Aceştia au intrat în grevă generală, cerându-i Guvernului să renunţe la reducerea salariilor şi a pensiilor, la numărul de paturi, la respectarea contractului de muncă, la eliminarea biletelor de tratament şi multe altele. Mai mult decât atât, ieri, doar o treime din cadrele medicale şi-au desfăşurat în mod normal activitatea. Acest miting nu se opreşte aici. Potrivit liderului Sindicatului TESA, Emil Alexiu, pe data de 2 iulie, între orele 12.00 - 14.00, cadrele medicale vor protesta în faţa Prefecturii.

Poate toate aceste greve desfăşurate atât la nivel local, cât şi naţional, vor determina Guvernul să renunţe la măsurile de reducere a salariilor şi pensiilor şi va găsi în cele din urmă o altă modalitate pentru ca România să iasă din criză.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii