Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:51 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Batjocorirea bătrânilor Cinci lei să iei pachetul de la Mazăre mai repede (galerie foto)

ro

04 Nov, 2010 01:45 1765 Marime text
cap_3.jpgScandal mare ieri la împărţirea pachetelor cu alimente pe care autorităţile locale le distribuie de şapte ori pe an pensionarilor care au pensii mai mici de 800 de lei

pachete_pensionari.jpgProblemele tuturor s-au declanşat în momentul în care funcţionarii din Primărie au anunţat că opresc distribuirea pachetelor la ora 12.00, pentru că timp de patru ore îşi vor „întrerupe voluntar activitatea", din cauza protestului pe care sindicatul angajaţilor din Primărie au decis să-l declanşeze.

Aşa cum susţineau şi pensionarii care se aflau încă de marţi seara la rând pentru a-şi primi pachetele, niciodată, de când a început distribuirea alimentelor, nu au fost astfel de cozi, de sute de persoane. „Luăm de atâţia ani pachete, dar astfel de cozi nu am pomenit niciodată. Probabil este din cauză că au fost închise mai multe puncte unde se distribuiau până acum", ne-a declarat un bătrân care stătea la rând încă de la ora 05.00. Pe lângă faptul că oricum ieri programul de distribuire a alimentelor a fost de numai patru ore, nici funcţionarii care împărţeau pachetele nu erau decât maxim patru la fiecare centru de distribuire.

Mai mult, dacă până acum practica „dai cinci lei şi-ai scăpat de stat la coadă şi ai şi pachetul în maxim o oră" nu se folosea atât de mult la vedere, ieri, la fostul club de iarnă de pensionari de pe strada Mircea cel Bătrân, copiii de romi îşi negociau „marfa" la vedere. Şi nu puţini erau cei care le îndesau în buzunare copiilor bani ca să scape de orele de stat la coadă. Asta, în văzul tuturor, inclusiv în faţa Poliţiei Locale care venise să facă ordine în zonă. „Mama este înăuntru şi îmi dă pachetele pentru cei care îmi dau cupoanele de pensii şi buletinele. Am făcut ceva bani de azi dimineaţă", ne spunea un copil de maxim 10 ani, care negocia cu bătrânii care stăteau la punctul de distribuţie a pachetelor de pe strada Mircea cel Bătrân.

Aceleaşi cozi interminabile, de peste 500 de persoane, erau şi la clubul de bătrâni de pe strada Duiliu Zamfirescu, dar şi la piaţa de la Cireşica. În cele două puncte însă, chiar dacă aglomeraţia era la fel de mare ca şi la punctul de pe Mircea cel Bătrân, bătrânii, zgribuliţi de frig şi bolnavi, stăteau ordonaţi la rând, fără a face scandal şi fără a se îmbulzi pentru a-şi primi pachetul.

Scandalul cel mai mare la aceste puncte a început în momentul în care funcţionarii publici care se ocupau de distribuirea pachetelor au lipit pe uşa imobilului câte un afiş prin care anunţau că între orele 12.00 şi 16.00 întrerup voluntar activitatea pentru a se alia demersului colegilor lor din Primărie.

Îmbrânceli, înjurături, bătrâne care se agăţau de singurul gardian care încerca să le ţină piept. Cam aşa arăta peisajul de la clubul de bătrâni de pe strada Mircea cel Bătrân, ieri, la prânz. A fost nevoie de intervenţia echipajelor de ordine ale poliţiei locale pentru ca cei aproape 150 de bătrâni rămaşi la rând să înţeleagă că trebuie să plece acasă pentru că nu le mai distribuie nimeni pachete. Şi la două ore de la spargerea cozilor de la cluburile de bătrâni mai erau câţiva pensionari care se învârteau în jurul cluburilor, poate-poate angajaţii se vor răzgândi şi le vor da pachetele care li se cuvin.

„Să respecte drepturile celor care muncesc pentru ei"

Întrebat despre cele transmise primarului Radu Mazăre în momentul în care se certau cu funcţionarii pentru că întrerup distribuţia, care îl chemau să vină să vadă situaţia la care s-a ajuns, edilul constănţean, într-o manieră destul de decentă, le-a dat mai multă dreptate funcţionarilor săi. „Cei care le dau bătrânilor pachetele au o leafă de 4,5 milioane de lei vechi. Aşa că, cei care iau pachete şi consideră că este dreptul lor acesta, trebuie să respecte, la fel ca într-o lume civilizată, drepturile celor care muncesc pentru ei. Asta, în condiţiile în care tu ai pensie de 7,5 milioane de lei, cel puţin", a susţinut edilul.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii