Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:18 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Telegraf Adio autostradă în 2011!

ro

12 Apr, 2011 08:33 557 Marime text
La doar câteva zile după ce premierul anunţa, optimist, că lucrările la Autostrada Soarelui vor fi finalizate în următoarele două luni şi la aproximativ două luni după declaraţiile ministrului Transporturilor, Anca Boagiu, potrivit cărora în această vară se va putea circula pe tronsoane pe autostrada care leagă Constanţa de Cernavodă, constructorul francez a oprit lucrările pe sectorul Cernavodă - Medgidia din cadrul autostrăzii A2. Ieri, utilajele aparţinând firmei franceze Colas (care a câştigat licitaţia pentru realizarea respectivei porţiuni de autostradă) au fost retrase de pe şantier.

La doar câteva zile după ce premierul anunţa, optimist, că lucrările la Autostrada Soarelui vor fi finalizate în următoarele două luni şi la aproximativ două luni după declaraţiile ministrului Transporturilor, Anca Boagiu, potrivit cărora în această vară se va putea circula pe tronsoane pe autostrada care leagă Constanţa de Cernavodă, constructorul francez a oprit lucrările pe sectorul Cernavodă - Medgidia din cadrul autostrăzii A2. Ieri, utilajele aparţinând firmei franceze Colas (care a câştigat licitaţia pentru realizarea respectivei porţiuni de autostradă) au fost retrase de pe şantier. „În urma notificării primite din partea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), privind rezilierea contractului, am oprit şantierul. Vom demonta instalaţiile şi ne vom retrage", a declarat managerul de proiect, Jean-Baptiste Guenet. Potrivit muncitorilor de pe şantier, strângerea utilajelor (aproximativ 150) a început încă de la primele ore ale dimineţii, când li s-a comunicat şi că firma va înceta lucrul. Vestea nu a picat bine celor aproximativ 300 de angajaţi (potrivit managerului de proiect), îngrijoraţi că-şi vor pierde locul de muncă într-o perioadă în care România este, oricum, suprasaturată de şomeri. „Nu ştiu ce vom face. Eram siguri pe locul de muncă şi acum ne-am trezit în situaţia asta. Nu este normal ce se întâmplă", a spus unul dintre muncitori. Jean-Baptiste Guenet a spus că o parte din lucrătorii de pe şantierul proaspăt închis vor fi redirecţionaţi pe alte şantiere din ţară pe care le are firma şi unde (în lipsa beţelor în roate puse de guvernanţi - n.r.) lucrările sunt pe punctul de-a se finaliza. Din păcate, vor exista şi angajaţi care vor fi trimişi în şomaj.

REZILIEREA, CERUTĂ DE FRANCEZI. Curios este faptul că, deşi ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, premierul Emil Boc şi chiar şi reprezentanţii CNADNR au ieşit, în ultimele zile, în faţa românilor pentru a anunţa rezilierea contractului cu firma franceză, reprezentanţii Colas sunt cei care au pus piciorul în prag, ca urmare a faptului că pentru 14,4 km din tronsonul Cernavodă - Medgidia nu s-a eliberat certificatul de descărcare de sarcini arheologice şi nu s-au făcut exproprierile, ceea ce a dus la blocarea lucrărilor. Pe 28 martie 2011, francezii au făcut o notificare către CNADNR prin care spuneau că, dacă nu se remediază situaţia, vor rezilia contractul unilateral. Iniţial, CNADNR a trimis către firma Colas o notificare de reziliere amiabilă a contractului, însă reprezentanţii firmei au refuzat această variantă. „Am solicitat rezilierea unilaterală a contractului pentru că nu am putut continua lucrările, în condiţiile în care nu ni s-a pus la dispoziţie terenul pe care să construim. Vom aduce cazul în atenţia Curţii Internaţionale de Arbitraj, care va decide de partea cui este dreptatea", a precizat Jean-Baptiste Guenet. Reamintim că, în iulie 2010, CNADR a predat către constructorul Colas terenul aferent unui segment de doar 5,6 km din totalul de 20 km (segmentul Cernavodă - Medgidia). În aceste condiţii, este mai mult decât evident că francezii de la Colas nu au nicio vină că au construit doar pe segmentul care le-a fost predat şi că s-au oprit după ce acesta s-a terminat, aşteptând ca autorităţile centrale să-şi facă treaba. Sau poate atât reprezentanţii Ministerului Transporturilor, cât şi cei ai CNADNR se aşteptau ca firma franceză să intre cu buldozerele peste proprietăţile private aflate pe traseul Autostrăzii Soarelui, pentru a-i scuti pe ei de exproprieri. Pe 14 martie 2011, din 760 de imobile necesar a fi expropriate pe tronsonul Cernavodă - Medgidia, erau rezolvate doar 4,6% din exproprieri.

LICITAŢIE RELUATĂ. Ministrul Transporturilor a declarat, ieri, că CNADNR va scoate la licitaţie, în mai, proiectarea şi construcţia tronsonului de autostradă Cernavodă-Medgidia, iar lucrările vor începe până la finele anului. „Estimăm că în august vom avea semnat un nou contract, iar până la finele anului să începem lucrările fără a conduce la decalaje de termene în ceea ce priveşte starea acestor lucrări", a afirmat Boagiu. Dacă şi noului constructor i se va preda terenul aferent lucrărilor la sectorul de autostradă dintre Cernavodă şi Medgidia la fel cum i s-a predat firmei Colas, este mai mult decât posibil să asistăm (poate anul viitor?) la o nouă reziliere de contract.

http://www.telegrafonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii