Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:37 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de Opinie Litoralul – impudic de gol şi mizer

ro

18 Apr, 2011 12:14 533 Marime text

Hoteluri închise sau în renovare, plaja îmbâcsită de alge la mal, obiective în construcţie şi construcţii insalubre părăsite, aşa se prezintă staţiunea Mamaia cu o săptămână înainte de sărbătorile pascale şi cu două săptămâni până la data de 1 mai. În timp ce la bulgari au venit turiştii, iar hotelierii sunt pregătiţi să-i întâmpine cum se cuvine, la noi, staţiunea arată ca după război. Cum intri în Mamaia zăreşti muncitori pe schele ce lucrează de zor la renovarea teraselor. Este greu de închipuit că vor termina treaba până de Paşte. Mai degrabă cât de curând imaginea dezolantă oferită de lucrările aflate în construcţie va fi una dintre obiectivele de „atracţie" pentru turiştii aşteptaţi de sărbătorile pascale pe litoral. Cu fiecare pas regăseşti dezastrul: moloz lângă plajă, moloz lângă construcţii, terase părăsite şi insalubre, hoteluri închise ce adăpostesc zeci de saci de ciment.

La mal alge, la hotelieri... moloz

În dreptul Hotelului „Malibu" un strat gros de alge domneşte la mal de mare şi emană un puternic miros de putrefacţie. Teoretic Administraţia Apelor Dobrogea Litoral a declarat că a predat plaja operatorilor spre administrare. Practic, plaja este părăsită, iar operatorul „Romned", cel ce ar fi trebuit să se afle în zonă, nu a intervenit cu utilajele. Ca atare nisipul nu numai că este murdar este şi bătătorit. Puţin mai sus de „Malibu" se lucrează la renovarea a două terase. Între hotelurile „Neptun" şi „Aurora" zace aceeaşi construcţie devenită ruină, pe care am întâlnit-o în acelaşi stadiu şi anul trecut. Desigur, ambele hoteluri sunt închise, iar în interior mobila este acoperită cu cearşafuri şi celofan. Mai mult, în dreptul unităţilor hoteliere molozul, devenit laitmotivul acestei perioade pe litoral, este prezent. La terasa „Grill House", deşi sărbătoare, nu sfârâie grătarele. Restaurantul în aer liber este închis, iar pe întinderea terasei patronii au lăsat în văzul lumii bucăţi de lemn, peturi şi celofan.

Primii clienţi... câinii

Satul de vacanţă este un sat al contrastelor. Printre ruine, două terase au îndrăznit să-şi deschidă activitatea. Primii clienţi ai birtaşilor sunt... câinii. Puţin mai jos, în „Galeriile Mamaia" un singur magazin funcţionează. „Am deschis astăzi şi mai închidem în septembrie. Plătesc aceeaşi chirie fie că deschid astăzi, fie că deschid peste o lună. O să vedeţi că or să vină şi alţii, mă văd pe mine şi vin şi ei", a mărturisit încrezător patronul. Câteva dintre maşinuţe şi-au făcut şi ele apariţia, însă, parcul este momentan închis. Deşi nu au de admirat o privelişte îmbietoare, câţiva constănţeni rătăcesc prin zonă, vremea frumoasă i-a scos, duminică, după slujba de Florii, la plimbare.

http://lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii