Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:26 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de Opinie Condamnaţi la înfometare

ro

05 Apr, 2011 12:25 798 Marime text

În România lui Băse şi Boc azilul de bătrâni sau lagărul de concentrare au devenit asemănătoare. Dovada? Angajatele Căminului de Bătrâni Constanţa au ieşit, ieri, în stradă pentru a cere dreptul la viaţă prin asigurarea unor salarii decente. Asistentele şi îngrijitoarele au acuzat că din 2008 nu au mai avut salariile majorate. Ba din contră, remuneraţiilor lor au fost micşorate aşa cum s-a întâmplat în cazul tuturor bugetarilor. Nici măcar sporile de vechime şi de noapte nu le mai au, iar orele suplimentare nu sunt recunoscute de nimeni. Angajatele au acuzat că sunt „moarte de foame" şi nu pot supravieţui cu un salariu oferit de Guvernul Boc în cuantum de 500 lei. „Vrem să trăim", au scandat, în repetate rânduri, asistentele şi îngrijitoarele ce au ieşit în faţa căminului pentru a-şi manifesta nemulţumirile. „Nu avem ce mânca, nu avem cu ce ne întreţine copiii, soţii. O colegă, Victoria Jean, în vârstă de 54 de ani, a decedat săptămâna trecută întrucât nu a avut bani să se trateze. Avea diabet, iar din ianuarie nu şi-a mai permis tratamentul", a mărturisit Daniela Dobrică, asistentă medicală.

Nu-şi permit tratamentul medical!

Două dintre angajate au cedat în faţa stresului, în aşteptarea fără speranţe a apariţiei în rândul lor a prefectului, Claudiu Palaz, reprezentantul Guvernului în teritoriu. Celor două li s-a făcut rău. Una dintre ele a suferit o criză de astm, iar cealaltă a făcut o criză de hipertensiune fiind la un pas de accidentul vascular. O echipă a ambulanţei s-a deplasat la sediul căminului pentru a le oferi celor două femei primul ajutor. „Am fost bolnavă şi nu am avut bani să mă tratez şi am rămas cu astm bronşic. După 17 ani de muncă, mi-am paradit coloana, după aceea m-am îmbolnăvit cu rinichii, acum şi cu plămânul", a afirmat Maria Bâgu, una dintre angajatele ce a necesitat intervenţia ambulanţei. Femeia a reclamat că dintr-un salariu de 600 lei nu-şi poate întreţine copilul la şcoală. Tot ce-şi permite din aceşti bani este să achite rata în cunatum de 250 lei la creditul făcut la Casa de Ajutor Reciproc şi întreţinerea. O dramă cumplită trăieşte şi Lumea Pârvescu, angajată ce era pe punctul de a suferi un accident vascular. „Nu avem cu ce trăi, de aceea mi s-a şi făcut rău. Soţul îl am paralizat de doi ani de zile nu mai am cu ce să-l hrănesc", s-a plâns Lumea Pârvescu, ce munceşte de 18 ani în cămin. Georgeta Capugiu o altă angajată a acuzat că nu are ce îmbrăca, că nu-şi poate asigura nici măcar costumaţia pentru muncă şi ne-a arătat în acest sens încălţămintea ruptă purtată în picioare.

Duse cu vorba de ITM şi Ministerul Muncii

Asistentele susţin că muncesc inuman întrucât personalul s-a împuţinat. Şi deşi fac muncă suplimentară şi vin la program şi sâmbăta şi duminica nu sunt plătite pentru aceasta. „Există o singură asistentă la 250 de bătrâni - cum să se descurce? Dacă unuia îi este rău şi-i mai este şi celuilalt pe care-l să ajuţi?", se întreba ieri retoric Daniela Dobrică. Asistenta a precizat că a ridicat problema neplăţii orelor suplimentare atât la Ministerul Muncii, cât şi la Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanţa. În timp ce de la minister a primit răspunsul potrivit căruia orele suplimentare trebuie să fie plătite în cazul lor, de la Inspectoratul Teritorial de Muncă i s-a comunicat că nu are dreptul la plata orelor suplimentare (?!). „Sâmbetele şi duminicile nu se mai plătesc! Cică ni se dau zile libere ne-au răspuns cei de la ITM! Păi când să luăm noi libere că au plecat salariaţii care unde au putut şi unde au găsit un loc mai bun de muncă, iar noi atâtea câte suntem nu putem să asigurăm permanenţa", a subliniat asistenta.

Asistaţii s-au alăturat protestului

Protestul continuă până când guvernanţii vor reacţiona, au ameninţat angajatele căminului. Pe toată durata acţiunii revendicative pacienţii nu vor mai fi îngrijiţi şi nici nu li se va mai servi masa. Şi deşi vitregiţi şi rămaşi fără asistenţă bătrânii s-au alăturat şi ei protestului. „Suntem solidari cu aceşti oameni care ne îngrijesc, ne asigură de la croitorie, spălătorie până la asistenţă medicală, suntem foarte mulţumiţi. De ce măturătorii primesc spor de ruşine, şi aceşti oameni are muncesc noaptea nu primesc sporurile? De ce li s-a tăiat salariile?", a precizat Gheorghe Nicolae.

http://lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii