Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:13 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de Opinie Autostrada Soarelui a… apus la Km 152

ro

06 Apr, 2011 12:15 862 Marime text
Cu siguranţă, nu multe şosele din lume au iscat atâtea controverse precum a noastră Autostradă a Soarelui. Şi la această oră ai noştri guvernanţi, în loc să facă demersurile pentru finalizarea lucrărilor la autostradă, caută ţapi ispăşitori, acari Păun şi curţi unde să arunce pisica propriei nevolnicii.Baiul Autostrăzii Soarelui ar trebui căutat în cele cinci mandate ale Ministerului Transporturilor din 2005 încoace, când la conducere s-au succedat Gheorghe Dobre, Radu Berceanu de două ori (intercalat între cei doi a fost şi liberalul Ludovic Orban), iar acum pupila prezidenţială, nimeni alta decât Anca Boagiu. Timp de cinci mandate ministeriale, fiecare dintre cei enumeraţi au schimbat proiectul de dezvoltare a Autostrăzii Soarelui pe ultimul tronson, înecându-se ca ţiganul la mal: 54 de kilometri aşteaptă să fie daţi în folosinţă! Iar actualul ministru, Anca Boagiu, în stil caracteristic... portocaliu, îl acuză pe preşedintele Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu, învinovăţindu-l de refuzul de a semna certificatul de urbanism, cu toate că, din 2009, când a fost modificată legislaţia, nu mai are competenţa de a semna documente care vizează obiective de interes naţional, aşa cum este autostrada. Ca s-o liniştească, şeful administraţiei judeţene a semnat ieri 10 (zece!) certificate de urbanism pentru fiecare dintre cele zece variante de autostradă câte s-au vehiculat până acum, care să lege Medgidia de Cernavodă şi Constanţa: „Am adus 10 certificate de urbanism cu mine, să le dau CNADNR (Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România - n.r.) cu toate variantele posibile pentru realizarea autostrăzii. Dacă e nevoie, mai dau încă 100", a declarat preşedintele CJC.

Uite exproprierea, nu-i exproprierea!

În fapt, lucrările la Autostrada Soarelui au fost stagnate pentru că Ministerul Transporturilor nu a catadicsit să facă exproprierile. Din 760 de imobile aflate pe tronsonul Cernavodă-Medgidia au fost expropriate doar 4,6%! Proprietarii de culturi viticole din zonă încep lucrările agricole specifice (legatul şi tăiatul viţei de vie). Până la această dată, niciunul dintre ei nu a fost anunţat oficial despre expropriere, nu s-au făcut evaluări şi nici măsurători în teren. Panait Trantu, proprietar al unor culturi viticole din Cernavodă, a pierdut un proiect european de instalare a unui sistem de irigaţii în valoare de 180.000 de euro, pentru că a fost „ameninţat" cu exproprierea, care nu a mai venit! Toate aceste probleme au fost semnalate de şeful administraţiei judeţene chiar în locul unde s-a... oprit autostrada, la Cernavodă, în zona cuprinsă între Km 152 şi 166, unde a fost însoţit de directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie - Gabriel Custurea, Aidîn Ibram - directorul CNADNR şi reprezentantul firmei constructoare „Colas" - Claude Duperron. „În calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, am eliberat certificate de urbanism şi la fiecare solicitare am fost alături de acest proiect, fiind major pentru Dobrogea, pentru judeţul Constanţa, ca şi pentru România. Este absurd să nu putem termina 54 de kilometri de drum, când în Japonia au reparat în 13 zile mult mai mulţi kilometri. Eu nu mai am atribuţii din 2009 privind autorizarea acestui tronson. Pentru că guvernele din 2004 încoace nu au fost în stare să termine 54 de km de autostradă, v-am invitat aici să vedeţi care este realitatea. Trebuie făcute descărcări de sarcini arheologice, dar asta nu se poate fără exproprieri în prealabil. Peste tot am întâlnit persoane care nici măcar nu ştiu că vine exproprierea peste ei", a declarat Nicuşor Constantinescu. Potrivit lui Gabriel Custurea, pe varianta iniţială a traseului fuseseră identificate peste 20 de situri arheologice. El susţine că nu poate aproxima cât timp ar lua arheologilor să rezolve problema siturilor, dar că ar putea dura şi câteva luni pentru fiecare sit în parte, în funcţie de întinderea acestuia.

Arc peste timp şi... autostradă

Dacă ar fi să facem un mic istoric al autostrăzii, ne-am putea întoarce la începutul mileniului unu, în anii 103-105, când arhitectul sirian Apolodor a proiectat şi executat pentru împăratul Traian podul peste Dunăre de Ia Drobeta-Turnu Severin. Cu ocazia inaugurării, împăratul Traian atacă Dacia. După cucerirea Daciei, armata romană prelungeşte drumul pietruit care lega Dunărea cu interiorul Daciei până la Apulum (Alba-Iulia de azi), Potaissa (Turda), Napoca (Cluj-Napoca] şi Porolissum (Moigrad) (aproximativ 480 km). După retragerea legiunilor romane din Dacia, pe fostul teritoriu ocupat rămâne o reţea de 12.000 de km de drumuri pietruite construite in 169 ani (ritm de construcţie de 71 km/an). Dintre cei 12.000 de km, pe teritoriul actualului judeţ Constanţa se aflau aproape 350 km, dintre care 100 km făceau parte din categoria drumurilor imperiale (un fel de autostradă romană!). Parcurgând arcul peste timp şi spaţiu, în iulie 2005, CJC eliberează primul certificat de urbanism pentru tronsonul de autostradă Cernavodă - Medgidia - Constanţa, iar, în noiembrie, Gheorghe Dobre declară că Autostrada Soarelui va fi finalizată în anul 2008! În martie 2009, Radu Berceanu anunţă că Autostrada Soarelui va fi gata în primăvara anului 2011, ca patru luni mai târziu să identifice primul „duşman" al construcţiei de autostrăzi în România: dacii lui Burebista, care au construit fortificaţii pe viitorul traseu al autostrăzii. În toamna aceluiaşi an, pe lista „duşmanilor" s-au alăturat romanii din Legiunile a XIII-a Gemina şi a IV-a Macedonica. În august 2010, tot Radu Berceanu anunţă că pe Autostrada Soarelui se va circula începând din iunie 2011, cel puţin pe un singur fir, dar îl contrazice în noiembrie Anca Boagiu, care a anunţat că Autostrada va fi finalizată la sfârşitul anului 2011. În urmă cu două luni, Boagiu începe identificarea „vinovaţilor de serviciu" pentru întârzierea finalizării autostrăzii. După o scurtă analiză, se hotărăşte că Nicuşor Daniel Constantinescu este rudă directă cu dacii şi romanii. Chiar de Ziua Femeii, ministresa „identifică" un nou duşman: francezii de la „Colas" (rude îndepărtate cu romanii lui Berceanu prin alianţă cu galii), pe 14 martie să declare că Autostrada Soarelui va fi finalizată în anul 2012! Preşedintele CJC a semnat certificatele de urbanism, deşi nu este de competenţa sa. Poate doar aşa ministresa nu va mai căuta alţi „vinovaţi de serviciu" şi va termina odată pentru totdeauna cei 54 de kilometri de autostradă!

http://lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii