Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:16 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de Opinie Zeci de mii de pensionari, dependenţi de alimentele Primăriei-Pachetul supravieţuirii

ro

15 Mar, 2011 12:29 773 Marime text
Constănţenii care îndeplinesc criteriile în baza cărora primesc pachete de la Primăria Constanţa de opt ori pe an, s-au aşezat la coadă încă de duminică seară pentru ca, luni dimineaţă, să fie primii care iau alimentele. Nu este pentru prima oară când locuitorii oraşului procedează în acest fel pentru a avea ce pune pe masă. Un kilogram de zahăr, unul de făină, un litru de ulei şi un pui sunt la mare căutare pentru oameni care fie au pensii de până în opt sute de lei, fie nu au nici un venit, fie sunt persoane cu handicap. Pentru mulţi dintre cei care în aceste zile stau la coadă, alimentele înseamnă masa de Paşti. Nu-şi pot permite să cheltuiască prea mulţi bani pentru mâncare. Bani mulţi se duc pe medicamente şi nu mai rămân cu aproape nimic din bruma de pensie. „Ce să facem, maică... Eu sunt singură şi am o pensioară de cinci milioane de-ăia vechi. Cu ce să trăiesc?! Am încercat să găsesc un chiriaş, dar parcă mi-e şi frică. Nu ştii pe cine primeşti în casă. Când aud că trebuie să împartă apartamentul cu mine nu mai vor să rămână", a spus o bătrână care s-a aşezat la coadă dis-de-dimineaţă.

Mai importanţi decât proiectele municipalităţii

Pentru administraţia locală, însă, pachetele ce se distribuie de opt ori pe an înseamnă un efort financiar de aproximativ 800.000 de lei pentru 47.000 de pachete. Pentru un an întreg, din bugetul primăriei se cheltuiesc aproape 6,5 milioane de lei pentru ca aproape 50.000 de constănţeni să nu moară de foame. Aceasta înseamnă că administraţia locală a renunţat să mai deruleze proiecte importante cum sunt construirea de locuinţe ieftine sau dezvoltarea Zonei Peninsulare. Cum banii pentru tot ce înseamnă activitatea Primăriei Constanţa sunt din ce în ce mai puţini, edilul oraşului a cerut părerea constănţenilor în ce priveşte priorităţile. În afară de înfiinţarea Poliţiei Locale şi continuarea programului de asfaltare, pachetele pentru persoanele defavorizate a fost considerat unul dintre programele ce trebuie continuate de administraţia locală.

Înghesuiţi precum sardelele

Există o tehnică a statului la rând, dobândită înainte de Revoluţie, pe vremea când, pentru orice, trebuia să stai la coadă. Trupurile trebuie să stea bine lipite unul de celălalt pentru ca o persoană din afară să nu se „infiltreze" în spaţiile rămase libere sau să nu care cumva un alt participant la coadă să o ia înaintea celorlalţi. Metoda a făcut, ieri, o victimă la coada de la centrul din Tomis Nord. O femeie în vârstă a leşinat la rând, dar a refuzat ajutorul echipajului de la Salvare. Femeia şi-a reluat locul la coadă şi nu a plecat acasă până nu şi-a primit pachetul. A fost un incident care a agitat, puţin apele, dar niciuna dintre persoanele aflate la coadă nu a perceput semnalul ca pe un avertisment. Mai importante decât sănătatea au fost pachetele cu alimente.

Centre de distribuire mai puţine

Bani mai puţini, număr limitat de angajaţi... Acestea sunt două dintre motivele pentru care administraţia locală a închis trei dintre cele 15 centre de distribuire a pachetelor. Acum, beneficiarii din zona de nord a oraşului se înghesuie la centrul din Tomis Nord. Constănţenii care primeau pachete de la centrele de pe strada Soveja şi din Tomis II trebuie să se reorienteze spre cele mai apropiate centre de distribuire. „Nu sunt oameni suficienţi nici pentru aceste 12 puncte, dar vrem să le păstrăm pe toate. La centrele mai mici lucrează câte doi, iar la cele mari câte trei, dar nu primesc bani nici măcar pentru orele suplimentare. Angajaţii care lucrează în aceste puncte sunt cei care recepţionează alimentele, le pun în pachete, le distribuie şi se ocupă şi de documente", a susţinut Mădălina Laciu, şeful Direcţiei pentru Persoane Vârstnice din Primăria Constanţa. Pachetele se distribuie până vineri şi sunt suficiente pentru toţi beneficiarii programului.

http://lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii