Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:36 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de opinie Statul în genunchi în faţa statului dictatorial - Jecmăniţi şi umiliţi!

ro

18 Jan, 2011 10:14 686 Marime text

Revoltat că a servit 28 de ani ţara necondiţionat, iar guvernanţii i-au redus pensia la 1.000 de lei, locotenent-colonel Vasile Teofil s-a alăturat, ieri, protestului la care au participat aproape 500 de membri ai Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate Constanţa. Negru de furie, militarul s-a repezit să dea de pământ cu una dintre pancartele pe care era imortalizat chipul preşedintelui Băsescu, s-a împiedicat şi a dărâmat gardul care îi despărţea pe protestatari de sediul Prefecturii. Atât i-a trebuit să depăşească zona de protest! Şase jandarmi s-au năpustit asupra cadrului militar în rezervă. Fără să-i dea dreptul să se apere, reprezentanţii forţelor de ordine l-au târât pe bărbat la dubă şi l-au dus la secţia de Poliţie ca pe ultimul răufăcător. Vasile Teofil, ani de zile locotenent-colonel al Armatei Române, a îngenuncheat, astfel, în faţa structurilor militare conduse de un stat dictatorial. Bărbatul a opus rezistenţă şi a solicitat să fie ascultat şi lăsat să protesteze în continuare, întrucât nu a făcut nimic rău. Însă, nici vorbă de aşa ceva. Jandarmii l-au bruscat şi l-au băgat fără nicio explicaţie în dubă. În cele din urmă, militarul, „linşat" de Jandarmerie, a fost dus cu forţa la Poliţie, unde a fost găsit vinovat că... protestează şi s-a ales cu o amendă în cuantum de 1.000 lei!

Şi sancţionat, şi mutilat

Din conflict, militarul a ieşit şi sancţionat, şi mutilat. Bărbatul a ajuns direct pe patul de spital. „Mi-au rupt piciorul cu o lovitură de bocanc, forţându-mă astfel să intru în dubă. Şi pe burtă am numai urme de bocanc", a mărturisit, la finalul zilei, militarul, povestind clipele de coşmar prin care a trecut. Reprezentanţii Spitalului Judeţean Constanţa au confirmat, printr-un comunicat de presă, că militarul s-a declarat victima unei agresiuni, iar diagnosticul de lucru al cazului a fost policontuzie prin agresiune. Liderul sindicaliştilor nu i-a găsit militarului nicio vină. „Domnul Vasile Teofil s-a repezit şi a depăşit spaţiul-limită. S-a împiedicat, a căzut. Acesta a fost tot incidentul. Menţionez că nu face parte din sindicat. Noi am invitat toţi militarii în rezervă să participe. Nu a fost nicio violenţă la Constanţa. A fost un om care s-a împiedicat", a declarat la final de protest liderul sindicatului militar.

S-au sacrificat pentru ţară ca să devină bătaia de joc a portocaliilor

Rezervistul a declarat că s-a alăturat protestului, mânios pe faptul că tocmai ce primise vestea reducerii pensiei de la 1.400 lei la 1.000 lei. Vasile Teofil a lucrat în Unitatea Militară 1239 de la Topraisar, batalionul 1325 Constanţa, dar şi la Centrul Militar Zonal, unde şi-a petrecut în slujba statului zece ani din viaţă. „Am lucrat pe canale, în agricultură, oriunde am fost trimis am mers să-mi servesc ţara. Mi-am sacrificat familia şi totul pentru ca Guvernul Boc să-şi bată joc de mine", a comentat, la finele zilei, îndurerat, rezervistul furios că-n fruntea Ministerului Apărării Naţionale şi-n spatele recalculării pensiilor se află un „izmenar" (intendent). Aceeaşi profundă nemulţumire privind recalcularea şi ciuntirea pensiilor i-a adunat ieri în faţa Prefecturii Constanţa pe alţi peste 400 sute de pensionari cadre în rezervă din MApN, MAI, SRI şi SPP, membri ai Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate. Înarmaţi cu fluiere şi pancarte, ce însoţeau mesaje dure la adresa conducătorilor, protestatarii au huiduit, timp de aproape două ore, măsurile luate de actualul Guvern şi de preşedintele României, măsuri ce, potrivit manifestanţilor, umilesc şi distrug Armata Română. „De la 2.100 lei brut am ajuns la 1.341 brut, iar din pensia aceasta urmează să se scadă CAS-ul, impozitul şi sănătatea. Am căpătat pe timpul stagiului militar poliartritră reumatoidă, dau între 300 şi 400 lei lunar pentru medicamente, am fost în poligoane, unde au avut nevoie, ne-am dus, am consolidat Casa Poporului, am construit canale, am luat familia după mine pe unde a fost nevoie pentru ca, acum, aceşti oameni, pentru care nu există cuvinte în vocabularul românesc să fie caracterizaţi - degeaba îi facem nesimţiţi, idioţi, tembeli -, să ne reducă abuziv pensiile", susţinea revoltat, înaintea începerii protestului, Mihai Panait, maior în rezervă.

"Jos Guvernul mincinos, ilegal şi ticălos!"

„Cerem respect pentru armata română, armata vrea dreptate", a transmis mulţimii liderul Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate Constanţa, col. (r) Remus Macovei. Răspunsul nu s-a lăsat aşteptat. Protestatarii au scandat, la rândul lor, cuvintele „Armata vrea dreptate". „Mincinoşii", „Hoţii", „Incompetenţii" a mai vociferat mulţimea, agitând pancartele şi huiduindu-i pe conducători. „Aş vrea să vi-i prezint pe adevăraţii vinovaţi de ceea ce se întâmplă, vinovatul numărul unu, cel care, în loc să fie comandatul suprem al armatei, este călăul suprem al armatei române - Traian Băsescu", a mai transmis Macovei protestatarilor, ce au strigat revoltaţi: „Jos Băsescu!", „Jos Beţivul!". „Dormi liniştit! Te furăm bine!", scria pe o pancartă pe care apăreau faţa preşedintelui, dar şi a Elenei Udrea, a lui Videanu, Blaga, Berceanu şi Monica Ridzi. „Afară din ţară Fură, Minte şi Înşală" - era mesajul altei pancarte cu aluzie la FMI. „Deşteaptă-te, române!", „România, trezeşte-te!", „Jos Guvernul mincinos, ilegal şi ticălos!", „Jos cu golanii din PDL!", „Noi v-am apărat, voi ne-aţi trădat", a mai scandat, în semn de protest, mulţimea. Şi şlagărul Armatei Române, „Ieşi afară, javră ordinară!", a fost intonat în cor de manifestanţi. „Să vină prefectul", au mai strigat protestatarii. Deşi aşteptat, prefectul nu a ieşit să vorbească cu mulţimea.

"Nu este de competenţa mea"

În jurul orei 11.30, membrii Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate au fost primiţi de prefectul Constanţei, Claudiu Palaz, pentru a-i transmite acestuia mesajul revendicativ. „Dacă nu se iau măsuri cât mai curente de rezolvare a nemulţumirilor care ne frământă, situaţia poate scăpa de sub control", l-a avertizat pe prefect liderul sindicatului pensionarilor militari, col.(r) Remus Macovei. Deşi reprezentanţii pensionarilor militari ar mai fi avut multe de spus cu privire la ilegalităţile pe care Guvernul Boc le-a săvârşit în cazul lor, prefectul a refuzat să mai asculte orice mesaj, a întrerupt interlocutorii şi i-a rugat să-i înmâneze un memoriu cu toate doleanţele, memoriu pe care el s-a angajat să-l înainteze Guvernului. „Nu este de competenţa mea această problemă, este o problemă la nivel naţional', a adăugat Claudiu Palaz. Şi, deşi nu era de competenţa lui, prefectul a ţinut, înainte de a o ţâşni pe uşă, să înmâneze atât membrilor de sindicat, cât şi jurnaliştilor un document referitor la dezincriminarea blamatei recalculări a pensiilor...

http://lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii