Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:48 18 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de opinie Magazinele de vise ispitesc elevii

ro

13 Oct, 2010 11:51 784 Marime text

La ce să te aştepţi în oraşele unei ţări în care chiar fiica preşedintelui Traian Băsescu promovează consumul şi ideea de legalizare a drogurilor uşoare? În Constanţa, dacă nu sunt în drumul elevilor către şcoală, spice shop-urile sunt deschise la câţiva metri de unităţile de învăţământ. Aşa se face că „Bonsai Aromatherapy" din Faleză Nord, unul dintre cele multe weed shop-uri din municipiu, deserveşte trei unităţi de învăţământ şi un cămin universitar. Mai precis, la câţiva metri de magazinul de vise se află Universitatea „Spiru Haret", Facultatea de Construcţii din cadrul Universităţii „Ovidius", căminul aceleiaşi universităţi şi şcoala generală cu clasele I-VIII nr. 43 „Ferdinand". În dreptul Spitalului Judeţean, o altă tentaţie îi ispiteşte pe elevi. Liceenii de la Grupul Şcolar „Emil Palade", fără să vrea, trec prin faţa spice shop-ului de vizavi de spital şi la fel o fac şi tinerii de la Liceul Internaţional de Informatică şi Colegiul Tehnic „Tomis". Pe bulevardul Mamaia, două spice shop-uri, aflate la o distanţă de câţiva metri, colorează cu vise drumul elevilor către Colegiul Pedagogic „Constantin Brătescu". Zona Casa de Cultură, unde se află Colegiul Naţional „Regina Maria", Universitatea „Andrei Şaguna", are şi ea spice shop-ul ei, situat la intersecţia dintre strada Poporului şi I.L. Caragiale. Pe strada Portiţei, la câteva străzi distanţă de Şcoala „Mihail Koiciu" şi nu departe de Grupul Şcolar de Electronică şi Telecomunicaţii, se află un alt vânzător de vise. Psihologul principal drd. Tatiana Barbaroş susţine că, aşa cum se întâmplă şi-n cazul barurilor, ar trebui să fie valabil şi în situaţia weed shop-urilor. Mai precis, dacă legislativ nu s-a reuşit închiderea spice shop-urilor, acestea ar trebui cel puţin să aibă interzis în apropierea şcolilor.

„O fac pe riscul meu"!

Dacă o parte dintre tineri trec indiferenţi pe lângă spice shop-uri, alţii trag o privire de curiozitate, în timp ce mulţi sunt deja clienţi fideli ai magazinelor de vise. Ieri, la ora 10.50, în loc să fie la şcoală sau acasă să-şi vadă de teme, trei tineri - două fete şi un băiat - au intrat hotărâţi în weed shop-ul de pe strada Portiţei. Deşi se vedea clar că au sub 18 ani, comerciantul le-a vândut (!) tinerilor, cu toate că este interzis, ierburile sau sărurile dorite! După câteva minute, ei au ieşit din magazin cu zâmbetul pe buze şi cu ochii aţintiţi asupra ierburilor. La întrebarea: Consumaţi astfel de produse, ştiţi despre riscurile lor?, una dintre fete a răspuns isteric: „Ce vă interesează?". Băiatul, în schimb, s-a arătat deschis dialogului şi a mărturisit, cu un zâmbet pierdut, ameţit, că o face pe riscul său. Cu o seară înainte, în jurul orei 19.00, după finalizarea programului şcolar, o elevă, sprijinită de magazinul de pe strada Poporului, aştepta nerăbdătoare să-i procure altcineva ierburile. Probabil, cineva care avea deja împliniţi 18 ani!

Niciun caz din şcoli - pe mâna psihologilor

Tinerii clar consumă astfel de produse, vădit este numărul din ce în ce mai mare al celor spitalizaţi în stare gravă în urma consumului plantelor etnobotanice. Cu toate acestea, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Constanţa nu a primit din partea şcolilor spre soluţionare niciun astfel de caz. „Dacă află, sunt părinţi care preferă să meargă cu copiii la Bucureşti pentru a păstra anonimatul, pentru a nu se afla prea multe", a precizat psihologul principal drd. Tatiana Barbaroş, directorul CJRAE Constanţa.

„Moda" drogurilor ia amploare, iar specialişti sunt puţini

Ce-i determină pe tineri să consume droguri uşoare? „Sunt foarte multe motive. O parte o fac din curiozitate, alţii pentru că este la modă, pentru că vor să iasă în evidenţă. Există şi o altă categorie de consumatori - a celor ce nu au încredere în forţele proprii şi nu găsesc înţelegere în familie şi în colectivul de elevi, iar prin consumul lor se simt euforici, devin pentru câteva ore dumnezei", a explicat Barbaroş. Directorul CJRAE a mai adăugat că, în condiţiile prezente, ar trebui să se mărească efectivele de psihologi specializaţi pe adicţii. „Noi avem câţiva astfel de specialişti la Centrul de prevenire evaluare şi consiliere antidrog. Partea proastă este că personalul este redus, iar consumul de droguri uşoare ia amploare pe zi ce trece", a mai declarat Barbaroş.

http://lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii